H «Υγεία» στα επιστημονικά πεδία υψηλού ενδιαφέροντος

0

Θεοκλής Ζαούτης | Διευθυντής Columbia Global Center

Ο πανεπιστημιακός Θεοκλής Ζαούτης ηγείται του νεοσύστατου Columbia University Global Center στην Ελλάδα, έχοντας υπηρετήσει μέχρι πρόσφατα ως πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενώ παράλληλα είναι πρωτοβάθμιος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ανακηρύχθηκε πρόσφατα επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Columbia Mailman School of Public Health.

Κύριε Ζαούτη, προσφάτως αναλάβατε την ηγεσία του νεοσύστατου Columbia University Global Center στην Ελλάδα. Στις επιδιώξεις του είναι οι συμπράξεις με πανεπιστήμια και ερευνητικά́ κέντρα. Ποιες οι βλέψεις σας από το μέτωπο της δημόσιας υγείας;

Το Columbia Global Center έρχεται στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, για να επιδιώξει συμπράξεις στο ακαδημαϊκό, επιστημονικό, κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ανεξάρτητους φορείς και δημόσιους οργανισμούς.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία γέφυρα διαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην επίσημη ανακοίνωση για το Global Center και τα επιστημονικά/ερευνητικά πεδία όπου θα δραστηριοποιηθούμε, το Columbia University ήδη αναφέρει την Υγεία –και ασφαλώς περιλαμβάνεται η Δημόσια Υγεία– στα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία υψηλού ενδιαφέροντος. Θα είμαστε εδώ, λοιπόν, για να συνεργαστούμε με την ελληνική Πολιτεία και σε αυτό τον τομέα.

H πρωτοβουλία για σύσταση Global Center στην Αθήνα δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, με την προετοιμασία να έχει ξεκινήσει από το 2019. Θεσμικά είναι έτοιμη η χώρα να υποδεχθεί ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ποια τα αιτήματα σας προς τα αρμόδια υπουργεία;

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι δεδομένο. Το Columbia University αναθέτει στο Global Center να διερευνήσει δυνατότητες και να επιδιώξουμε συμπράξεις στο ακαδημαϊκό, επιστημονικό, κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ανεξάρτητους φορείς και δημόσιους οργανισμούς, αλλά και με την Κοινωνία των Πολιτών και τα ΜΜΕ, επιδιώκοντας αναβαθμισμένη και πολυεπίπεδη συνεργασία. Ένας από τους κεντρικούς στόχους μας είναι να συνεργαστούμε με τα δημόσια Πανεπιστήμια που ιστορικά σηκώνουν το βάρος της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Θέλουμε να αναζητήσουμε από κοινού ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε προγράμματα, να έρθουν στην Αθήνα ακαδημαϊκοί και φοιτητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αντίστοιχα να ανοίξουμε το δρόμο προς το κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιήσει ο ελληνικός ακαδημαϊκός κόσμος και γενικότερα η ελληνική κοινωνία αυτή την ευκαιρία. Μαζί με την Ελληνική Κυβέρνηση, δηλαδή τα αρμόδια υπουργεία, θα διαμορφώσουμε αυτό το πλαίσιο. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί, είναι μία ευκαιρία win/win.

Τι θα περιλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ποια η διάδραση με τα δημόσια ΑΕΙ και άλλα Columbia Global Centers ανά τον κόσμο;

Η Ελλάδα αποτελεί ένα γεωπολιτικό, πολιτιστικό και γεωγραφικό σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Είναι ένα συναρπαστικό σημείο συνάντησης για το πανεπιστήμιο, καθώς προσφέρει ανεξάντλητες δυνατότητες για συνεργασίες και για ανταλλαγή γνώσης. Είναι μία ευκαιρία που είδε η κοινότητα του Univesity σε πολύ συγκεκριμένες πόλεις του κόσμου: Αμμάν, Πεκίνο, Κωνσταντινούπολη, Βομβάη, Ναϊρόμπι, Παρίσι, Ρίο, Σαντιάγο, Τελ Αβίβ, Τύνιδα και τώρα η Αθήνα!

Τα Global Centers προσφέρουν στο Columbia την δυνατότητα να συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας τα πεδία έρευνας και εκπαίδευσης αγγίζουν την κλασική και σύγχρονη Ελλάδα, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία, την κλιματική αλλαγή, την υγεία και τη μετανάστευση. Όμως, αυτή είναι η αρχή. Γιατί εμείς θα αναζητήσουμε νέες δυνατότητες σε τομείς όπου η χώρα μας διακρίνεται και σε τομείς όπου αναπτύσσεται ισχυρή δυναμική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πύλη διαρκούς ανταλλαγής. Υπάρχουν τομείς όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, με πληθώρα επιτυχημένων συμπράξεων σε επίπεδο επιχειρήσεων, οργανισμών, Κοινωνίας των Πολιτών, ΜΜΕ. Θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα για να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις που υπάρχουν γύρω μας και αναζητούν αυτή την συνάντηση.

Με ποιο τρόπο τα ελληνικά ΑΕΙ, μέσω της συνεργασίας τους με το Athens Global Center θα μπορούν να ανοίξουν δρόμους για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων τους από φορείς των ΗΠΑ;

Νομίζω ότι και σε αυτό το σημείο μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες. Η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει σημαντικές δυνατότητες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Προγράμματα χρηματοδότησης υπάρχουν και στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως για τα πανεπιστήμια, την έρευνα και την εκπαίδευση. Μεγάλα funds επενδύουν σε αυτούς τους χώρους, επειδή γνωρίζουν ότι η καινοτομία γεννιέται συχνά στα αμφιθέατρα. Υπάρχουν και σημαντικοί άνθρωποι, επιχειρήσεις που γεφυρώνουν την απόσταση από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη. Είμαι βέβαιος ότι διακρίνουν την ευκαιρία και δε θα την αφήσουμε αναξιοποίητη.

Διαθέτετε πλούσια εμπειρία στον ακαδημαϊκό́ χώρο και έχετε διακριθεί στον τομέα της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους σε οργανισμούς υψηλού́ κύρους στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Ποια «γεύση» σας άφησε η συνεργασία σας με τον ΕΟΔΥ;

Είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε με το επιστημονικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΟΔΥ. Σε μία πρωτόγνωρη περιπέτεια, που έφερε στα όριά τους ακόμα και τα πιο οργανωμένα συστήματα Υγείας του κόσμου, εμείς αντέξαμε. Είναι μία παρακαταθήκη για την Ελλάδα, για τον επιστημονικό και ιατρικό κόσμο, αλλά και συνολικά για τον δημόσιο τομέα.

Ζούμε την επόμενη ημέρα και όλοι οφείλουμε να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας. Για εμένα προσωπικά, επιτυχία είναι να θέτω διαρκώς νέους στόχους. Στο Columbia Global Center βλέπω μία νέα ευκαιρία, ώστε να ενώσουμε δυνάμεις με Έλληνες ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, να ανταλλάξουν γνώση και ιδέες τα ελληνικά πανεπιστήμια με την τεράστια δεξαμενή ιδεών του Columbia University, να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες που ζουν και διαπρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να γίνουμε όλοι πλουσιότεροι σε γνώση, καινοτομία και έμπνευση. Η χώρα μας, το σύστημα Υγείας, η Εκπαίδευση, ακόμα και ο ΕΟΔΥ, μπορούν να διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και μετά από την Πανδημία. Αρκεί να βλέπουμε μακριά, να επιλέγουμε τις σωστές συνεργασίες και να μη φοβόμαστε τις αλλαγές.

 

 

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.