Πενταμελής είναι η Επιτροπή που θα αξιολογήσει τους υποψήφιους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.
ύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής αξιολόγησης των διοικήσεων, πρόεδρος τοποθετείται η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.
Συγκεκριμένα, ηΣ Επιτροπή διαμορφώνεται ως εξής:
Λίλια – Βενετία Βιλδιρίδη,
Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Ευγενία Γιαννιουδάκη,
Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης.
Δάφνη Καϊτελίδου,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Μαρία Λάμπρη,
Σύμβουλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
Νικόλαος Βασίλειου,
Διευθύνων Σύμβουλος «Bright Ειδικός Φωτισμός Α.Ε.».
Η Κυβέρνηση προχωρά σε αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου, με κορωνίδα των αλλαγών τα κριτήρια επιλογής των διοικητών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται νέο σχέδιο νόμου για τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου που αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του Σεπτεμβρίου.
Το ΥΠΕΣ βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να καθοριστούν τα κριτήρια επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα απαιτείται εμπειρία σε διοικητικές θέσεις, εκτός από τα τυπικά προσόντα, ενώ η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται σε τρία στάδια.
Η νέα κυβέρνηση, διά στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου, ενώ και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει αναφερθεί σε αλλαγή των κριτηρίων επιλογής των διοικητών στην Υγεία.
Οι επόμενοι διοικητές θα κληθούν να υπογράψουν μνημόνιο απόδοσης, κάτι που προβλέπεται και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Το ίδιο ισχύει και με την αξιολόγηση των εν ενεργεία διοικητών για το εάν πιάνουν τους στόχους του μνημονίου, τα αποτελέσματα της οποίας δεν ανακοινώνονται επισήμως.
Τα επίπεδα
Η αξιολόγηση των εν ενεργεία διοικητών με το ισχύον πλαίσιο γίνεται σε πολλά επίπεδα. Το πρώτο αφορά ποιοτική αξιολόγηση από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, όπου μεταξύ άλλων κρίνεται το επίπεδο συνεργασίας των διοικητών με το προσωπικό των νοσοκομείων και άλλους φορείς.
Σε δεύτερο επίπεδο η αξιολόγηση γίνεται κεντρικά από το υπουργείο, όπου συγκρίνονται σε νοσοκομεία με κοινά χαρακτηριστικά οικονομικοί και λειτουργικοί δείκτες καθώς και δείκτες ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών (π.χ. νοσοκομειακές λοιμώξεις κ.ά.). Για παράδειγμα δεν θα μπει στην ίδια ομάδα σύγκρισης ο Ευαγγελισμός με ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο. Στην επόμενη αξιολόγηση θα συμπεριληφθούν και εκθέσεις των κλιμακίων του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) από τις επισκέψεις τους στα νοσοκομεία.
Το τρίτο επίπεδο είναι αυτό της συνέντευξης από ειδική επιτροπή, η οποία γίνεται σε μία ομάδα 20-25 διοικητών με τις χειρότερες επιδόσεις ή για τους οποίους υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Ανάλογα με την αξιολόγηση οι διοικητές μπορεί να πάρουν πράσινη, κίτρινη (ως προειδοποίηση) ή κόκκινη κάρτα που συνοδεύεται και με εισήγηση της επιτροπής προς τον Υπουργό για απομάκρυνση.