Το πρώτο θερμικό ρομπότ στον κόσμο, το ANDI της ASU, αναπνέει, ιδρώνει και περπατάει, ενώ θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς επηρεάζεται το ανθρώπινο σώμα μας από το θερμικό στρες.
Πίσω από μια μεταλλική πόρτα πάχους 4 ιντσών με ένα μικρό γυάλινο παράθυρο στην μακρινή βορειοανατολική γωνία της πανεπιστημιούπολης Tempe του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ζει το ANDI, το πρώτο θερμικό ρομπότ εσωτερικού-εξωτερικού χώρου στον κόσμο που αναπνέει, ιδρώνει και περπατά.
Το ANDI χρηματοδοτείται από ένα NSF Major Research Instrumentation πρόγραμμα και έχει κατασκευαστεί ειδικά για την ASU από την εταιρεία Thermetrics.
Θερμικές λειτουργίες
Μπορεί να μιμηθεί τις θερμικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και έχει 35 διαφορετικές επιφάνειες που ελέγχονται όλες ξεχωριστά με αισθητήρες θερμοκρασίας, αισθητήρες ροής θερμότητας και πόρους που ιδρώνουν.
Οι ερευνητές της ASU μπορούν να υπολογίσουν παραλλαγές στον σωματότυπο και τα χαρακτηριστικά υγείας του ρομπότ για να δημιουργήσουν και να εισαγάγουν σε διαφορετικά προσαρμοσμένα μοντέλα θερμικής ρύθμισης στο ANDI για σχεδόν οποιοδήποτε κλίμα στις Η.Π.Α αλλά και στον κόσμο.
Είναι το μόνο ρομπότ τέτοιου είδους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους, επιτρέποντας στους ερευνητές να πειραματιστούν σε ακραία περιβάλλοντα, καθώς και να μελετήσουν τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορούν μάλιστα να μελετήσουν πώς αντιδρούν διαφορετικές ηλικίες και σωματικοί τύποι ανθρώπων σε ακραίες θερμοκρασίες.
«Το ANDI ιδρώνει. παράγει θερμότητα, μπορεί να έχει ρίγη, να περπατά και να αναπνέει», δήλωσε ο Konrad Rykaczewski, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής Ύλης, Μεταφορών και Ενέργειας της Αριζόνα και κύριος ερευνητής για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα της ASU που στοχεύει στη μέτρηση των επιπτώσεων της υπερβολικής ζέστης στην ανθρώπινη υγεία.
«Υπάρχει πολύ καλή επιστημονική δουλειά εκεί έξω για την υπερβολική ζέστη, αλλά λείπουν επίσης πολλά. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια πιο λεπτομερής κατανόηση (για το πώς η θερμότητα επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα), ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε έρευνες για να το αντιμετωπίσουμε».
Το ANDI χρηματοδοτείται από ένα NSF Major Research Instrumentation πρόγραμμα και έχει κατασκευαστεί ειδικά για την ASU από την εταιρεία Thermetrics. Μπορεί να μιμηθεί τις θερμικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και έχει 35 διαφορετικές επιφάνειες που ελέγχονται όλες ξεχωριστά με αισθητήρες θερμοκρασίας, αισθητήρες ροής θερμότητας και πόρους που ιδρώνουν.
Θερμική ρύθμιση
Οι ερευνητές της ASU μπορούν να υπολογίσουν παραλλαγές στον σωματότυπο και τα χαρακτηριστικά υγείας του ρομπότ για να δημιουργήσουν και να εισαγάγουν σε διαφορετικά προσαρμοσμένα μοντέλα θερμικής ρύθμισης στο ANDI για σχεδόν οποιοδήποτε κλίμα στις Η.Π.Α αλλά και στον κόσμο.
«Μπορούμε να μεταφέρουμε πολλές διαφορετικές πληροφορίες, διαφορετικά χαρακτηριστικά ηλικίας και διαφορετικές σωματικές καταστάσεις (στο ANDI),» είπε η Ankit Joshi, μία ερευνήτρια της ASU που ηγείται του έργου μοντελοποίησης ως η επικεφαλής χειριστής του ANDI. «Ένας διαβητικός ασθενής έχει διαφορετική θερμική ρύθμιση από έναν υγιή άνθρωπο. Έτσι, μπορούμε να εξηγήσουμε όλη αυτή την τροποποίηση με τα προσαρμοσμένα μοντέλα μας.»
Το ANDI αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στη ρομποτική και στην έρευνα της θερμικής ρύθμισης του ανθρώπινου σώματος, με πιθανές εφαρμογές σε διάφορους τομείς που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια.