Ίδρυση και λειτουργία
Η Β’ Πνευμονολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που στεγάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003. Η κλινική λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή πνευμονολογίας κ. Σπυρίδωνα Παπίρη από το 2004 και άρχισε να νοσηλεύει ασθενείς τον Μάρτιο του 2007. Σήμερα αποτελεί μια υπερσύγχρονη μονάδα φροντίδας ασθενών με όλο το φάσμα των πνευμονικών νοσημάτων.
Η κλινική διαθέτει επισήμως 17 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών, ωστόσο, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες συχνά παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερους από 30 ασθενείς. Το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει την κλινική αποτελείται σήμερα από τον διευθυντή της κλινικής, κ. Σπυρίδωνα Παπίρη, καθηγητή πνευμονολογίας, την κα Άννα Καρακατσάνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας, τον κ. Στυλιανό Λουκίδη, επίκουρο καθηγητή πνευμονολογίας, την κα Ευφροσύνη Μάναλη, λέκτορα πνευμονολογίας, τον κ. Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, επιμελητή Α’ ΕΣΥ, την κα Αικατερίνη Βλάμη, επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, τον κ. Θωμά Ραπτάκη, επιμελητή Β’ ΕΣΥ, την κα Μαρία Γαγγάδη, πνευμονολόγο ΚΕΕΛΠΝΟ και τους ειδικευόμενους ιατρούς κα Σοφία Αναστασίου, κ. Γεώργιο Σκυλλά, κ. Βασίλη Σεφερλή, και κ. Γεώργιο Τσακνή. Στις επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες της κλινικής συμμετέχουν ακόμα οι ακόλουθοι ιατροί-πνευμονολόγοι ως επιστημονικοί συνεργάτες: Κωνσταντίνος Κωστίκας, Ανέζα Ρούσσου, Κωνσταντίνος Καγκουρίδης, Γεωργία Παπαδάκη, Αντριάννα Παπαϊωάννου και Αναστασία Παπαπορφυρίου.
Παράλληλα με το καθημερινό έργο της νοσηλείας των ασθενών, στα πλαίσια της κλινικής λειτουργούν ένα άριστα οργανωμένο βρογχοσκοπικό τμήμα ενώ στη κλινική υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης θωρακικού υπερηχογραφήματος. Λειτουργούν ακόμα τακτικά εξωτερικά ιατρεία που στόχο έχουν να παράσχουν υπηρεσίες σε εξωτερικούς ασθενείς αλλά και να συνεχίσουν την παρακολούθηση ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην κλινική. Στα πλαίσια των εξωτερικών ιατρείων λειτουργούν τα παρακάτω ειδικά ιατρεία: ιατρείο άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ιατρείο διαταραχών του ύπνου, ιατρείο διαμέσων νοσημάτων, ιατρείο σπάνιων και ορφανών νοσημάτων καθώς και διακλινικό ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών της κλινικής έχουν ως εξής:
- Καθηγητής Σπυρίδων Παπίρης: κλινική ανοσολογία, διάχυτα νοσήματα του πνεύμονα, σπάνια και ορφανά νοσήματα του πνεύμονα, νοσήματα των αεραγωγών, αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.
- Αν. καθηγήτρια Άννα Καρακατσάνη: επιδράσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο αναπνευστικό σύστημα,επιδημιολογία αναπνευστικών νοσημάτων, επαγγελματικά νοσήματα των πνευμόνων, νοσήματα αεραγωγών, διάχυτες πνευμονοπάθειες.
- Επ. καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης: φλεγμονή, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα.
- Λέκτορας Ευφροσύνη Μάναλη: διάχυτα νοσήματα του πνεύμονα, σπάνια και ορφανά νοσήματα του πνεύμονα, πνευμονική υπέρταση, λοιμώξεις αναπνευστικού.
- Επιμελητής Α’ Παναγιώτης Λυμπερόπουλος: πνευμονική υπέρταση, νοσήματα αεραγωγών (ΧΑΠ-Βρογχικό άσθμα), λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής, δοκιμασίες κόπωσης.
- Επιμελήτρια Α’ Αικατερίνη Βλάμη: διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο, σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο.
Εκπαιδευτική δραστηριότητα
Η Β’ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών:
- εκπαιδεύει το 50% των φοιτητών του 9ου και 10ου εξαμήνου του ΕΚΠΑ και
- εκπαιδεύει πέντε ειδικευόμενους ιατρούς πνευμονολογίας ενώ υποστηρίζει την εκπαίδευση στην πνευμονολογία ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, παθολόγων και αλλεργιολόγων.
- η κορυφαία εκπαιδευτική δραστηριότητα της κλινικής είναι η πρωινή ενημέρωση όπου αναλύονται καθημερινά τα διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα όλων των ασθενών της κλινικής καθώς και όλων των συμβουλευτικών κλήσεων από άλλες κλινικές του νοσοκομείου παρουσία των θεραπόντων ιατρών τους και λαμβάνονται οι στρατηγικές αποφάσεις αντιμετώπισης των ασθενών. Στην πρωινή ενημέρωση συμμετέχουν όλοι οι ιατροί της κλινικής και όλοι οι φοιτητές υποχρεωτικά
- παράλληλα 1-2 φορές την εβδομάδα πραγματοποιείται βιβλιογραφική ενημέρωση
- όλοι οι γιατροί της κλινικής συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλων των πνευμονολόγων της Αττικής που λαμβάνει χώρα κάθε Τετάρτη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
- Επιπλέον ο καθηγητής της κλινικής είναι υπεύθυνος της μηνιαίας συνάντησης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για όλους τους πνευμονολόγους της Αττικής με θέμα «Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενών στην πνευμονολογία»
- Όλοι οι γιατροί της κλινικής συμμετέχουν ως εκπαιδευτές σε πληθώρα μεταπτυχιακών σεμιναρίων και συνεδρίων ανά τη χώρα και στο εξωτερικό που οργανώνουν διάφοροι επιστημονικοί φορείς μεταξύ των οποίων και η ίδια η κλινική
- Τέλος, όλοι οι γιατροί της κλινικής συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πληθώρας άλλων πανεπιστημιακών και μη κλινικών ανά την Ελλάδα
- Γιατροί της κλινικής συμμετέχουν σε προγράμματα προληπτικού ελέγχου γενικού πληθυσμού καθώς και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων για ΧΑΠ και βρογχικό άσθμα σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς όπως η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Μελλοντικοί στόχοι-όραμα της Β’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής
Στους μελλοντικούς στόχους πέρα από την περαιτέρω βελτίωση της εκπαίδευσης και την προσπάθεια επίτευξης ερευνητικής αριστείας είναι και η περαιτέρω αύξηση των κλινών για την καλύτερη νοσηλεία των ασθενών, η δημιουργία αναπνευστικής μονάδας αυξημένης φροντίδας, η περαιτέρω ανάπτυξη των ειδικών ιατρείων, η κατάκτηση της ιατρικής θωρακοσκόπησης, η περαιτέρω ανάπτυξη της επεμβατικής βρογχοσκόπησης, η δημιουργία μονάδας ειδικών λοιμώξεων, η αναπνευστική αποκατάσταση και η ογκολογία θώρακος.
Τέλος, οι γιατροί της κλινικής πιστεύουν ότι η πνευμονολογία στην Ελλάδα πρέπει να βγει έξω από τα τείχη και να έχει παρουσία σε όλα τα γενικά νοσοκομεία δίπλα στον παθολόγο και στους ιατρούς όλων των άλλων ειδικοτήτων.
1 Σχόλιο
Καλημέρα σας,έχει διαγν στει ο μπαμπάς μου έπειτα από Αξιονικη τομογραφία ,μετά covid, έλεγχος,με ένα οζυδιο στον πνεύμονα,μας είπαν ότι χρειάζεται βρογχωσκοπηση επείγον για την διάγνωση,μένουμε επαρχία κ θα ήθελα να ξέρω πως μπορώ να το κάνω στο Αττικόν νοσοκομείο
Ευχαριστώ πολύ