Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

0

 

 

Πάτρα Μπλέκου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

 

Βιογραφικό

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 2002 από άτομα με άνοια, φροντιστές-μέλη των οικογενειών τους και επαγγελματίες υγείας, που ασχολούνται με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα, αριθμεί 5.500 μέλη, 130 εργαζόμενους και 150 ενεργούς εθελοντές.

Σκοποί:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με την άνοια, τις στρατηγικές πρόληψης και τις δυνατότητες θεραπείας
  • Καταπολέμηση του στίγματος
  • Υποστήριξη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πασχόντων και των οικογενειών τους
  • Κινητοποίηση του κράτους για ίδρυση δομών και υπηρεσιών, με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους

Δράσεις

Η τελευταία πενταετία για τον τομέα της Υγείας στιγματίστηκε από την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο ίδιο διάστημα –δίχως να υπαναχωρεί στους σκοπούς και το έργο της– επέδειξε μια ιδιαίτερα παραγωγική πορεία, μετατρέποντας με ταχύτατα αντανακλαστικά, όλες τις δια ζώσης υπηρεσίες και προγράμματα των κέντρων ημέρας σε διαδικτυακές, παρέχοντας αδιάλειπτη υποστήριξη και διατηρώντας επαφή με τα άτομα με άνοια και τις οικογένεις τους σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στην ομογένεια.

Στο ίδιο πλαίσιο, ίδρυσε και έθεσε σε λειτουργία τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102, που απευθύνεται σε φροντιστές, άτομα με προβλήματα μνήμης και επαγγελματίες Υγείας. Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της, η γραμμή είχε εξυπηρετήσει πάνω από 2.500 άτομα. Επιπλέον, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξ αποστάσεως φροντίδας, υλοποίησε (με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΤΙΜΑ» και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση») το πρόγραμμα εκμάθησης χρήσης tablet «Μένουμε Συνδε-δεμένοι», βοηθώντας 120 οικογένειες ν’ αναβαθμίσουν την ψηφιακή εγγραμματοσύνη τους. Στη διάρκεια της πανδημίας, ενισχύθηκε δυναμικά το πρόγραμμα «Φροντίδα στο Σπίτι» με πλήρη ομάδα παρέμβασης κατ’ οίκον, σε εκατοντάδες οικογένειες στην Αττική. Στη διάρκεια των 18 μηνών των lockdowns, η επιστημονική ομάδα της υπηρεσίας «Φροντίδα στο Σπίτι» έσπευσε σε βοήθεια 850 οικογενειών στην Αττική.

Η επάνοδος στην κανονικότητα προώθησε μια σειρά ενεργειών υψηλής σημασίας για την κοινότητα της άνοιας, καθώς η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών (με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) εγκαινίασε και λειτουργεί τρία νέα κέντρα ημέρας –και ισάριθμες κινητές μονάδες άνοιας– σε κομβικούς δήμους: στον Πειραιά, το Ηράκλειο Αττικής και την Άρτα· Επίσης, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ λειτουργεί σήμερα 94 συμβουλευτικούς σταθμούς για την άνοια, σε όλη τη χώρα.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στην επικαιροποίηση και ολοκληρωτική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, που έχει εκπονήσει και παραδόσει το Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια από το Νοέμβριο του 2014. Παράλληλα, συνεχίζει τον αγώνα για τη θεσμική αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων των πασχόντων και των φροντιστών τους.

Ακολουθώντας το διεθνές παράδειγμα, όπου ο πολιτισμός και οι πλείστες εκφάνσεις του, αξιοποιούνται ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης, συμπερίληψης και αναβάθμισης της ψυχικής υγείας, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών συνεργάστηκε με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς –το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Οικία Κατακουζηνού, το Ζάππειο Μέγαρο– οργάνωσε και καθιέρωσε θεσμούς ξενάγησης, ειδικά διαμορφωμένους για άτομα με προβλήματα μνήμης, αποκαλυπτικά βοηθητικούς για την ποιότητα της καθημερινής ζωής τους. Εγκαινίασε το θεσμό συναυλιών φιλικών προς τα άτομα με άνοια, που φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής και παρουσιάζει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Δημιούργησε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού και με την πολύτιμη βοήθεια του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΤΙΜΑ» έναν πρότυπο οδηγό (blue print) για μουσεία και πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνουν φιλικοί προς τα άτομα με άνοια. Δράσεις όπως οι προαναφερθείσες, δεν εξασφαλίζουν απλώς την αναγκαία κοινωνική επαφή στους πάσχοντες, μα απαλύνουν και το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τη νόσο.

Το άνοιγμα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών προς την κοινωνία ήταν ένας από τους ιδρυτικούς στόχους της που ολοένα και ενισχύεται. Οι μεγάλες ετήσιες εκδηλώσεις της με αφορμή τον Σεπτέμβριο –Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer– και την Ημέρα Φροντιστή (18 Μαρτίου) επιτυγχάνουν και αυτόν τον στόχο: οι επιστήμονες που έχουν αφιερωθεί στη νόσο alzheimer, οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους συγχρωτίζονται με το ευρύ κοινό, καθιστώντας επιτακτική την ενημέρωση και την εγρήγορση για την εξάπλωση της νόσου με «πανδημικά» χαρακτηριστικά στον ελληνικό και παγκόσμιο πληθυσμό. Κάθε τέτοια εκδήλωση φιλοξενείται σε τοπόσημα της Αθήνας (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», Ζάππειο Μέγαρο, Βυζαντινό Μουσείο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), συμβάλλοντας σ’ ένα γόνιμο και διευρυμένο διάλογο. Ειδικά, το 2023 κατά τον τελευταίο εορτασμό του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer, το πρώτο Festival Alzheimer της εταιρείας, που φιλοξενήθηκε στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 3.500 επισκεπτών.

Συνεχής είναι και ο διάλογος της εταιρείας με τους φροντιστές των ατόμων με άνοια, μέσα από τον θεσμό «Σχολείο Φροντιστών»: τα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια, που διοργανώνονται σταθερά 2-3 φορές το χρόνο, συσπειρώνοντας την κοινότητα, η οποία και έχει ανάγκη από ενημέρωση και καθοδήγηση. Σε εκπαιδευτική σχέση και με τους επαγγελματίες Υγείας, που ασχολούνται με την άνοια, η εταιρεία έχει θεσπίσει, εδώ και τρία χρόνια, τη «Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση», μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες σε μορφή webinar.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών δεν εκπαιδεύει μόνο, αλλά και εκπαιδεύεται. Το επιστημονικό προσωπικό της παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις προοπτικές στον τομέα της άνοιας στην Ευρώπη, υλοποιώντας ποικίλα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ και Horizon και δίνοντας το παρών στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια για την άνοια και την ψυχική υγεία.

Για περισσότερα από 20 χρόνια η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στέκεται δίπλα στα άτομα με άνοια και στις οικογένειές τους.
Φροντίζουμε. Ελπίζουμε. Συνεχίζουμε. Μαζί.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση:Μάρκου Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33, Παγκράτι, ΤΚ 11636,
Τηλέφωνο: 210 70 13 271
Email: info@alzheimerathens.gr
Site: www.alzheimerathens.gr
Facebook: www.facebook.com/AlzheimerAthens
Twitter: www.twitter.com/AlzheimerAthens
Instagram: www.instagram.com/alzheimerathens

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.