Θετική Φωνή | Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος

0

 

 

Νίκος Δέδες
Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή

 

Βιογραφικό

H Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, δηλαδή των ατόμων που ζουν με HIV. Ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα. Για την επίτευξη του σκοπού του, ο σύλλογος εργάζεται για την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας των ανθρώπων που ζουν με HIV, αλλά και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, εργάζεται για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Δράσεις

Ως ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, η Θετική Φωνή εστιάζει πρωταρχικά στην υποστήριξη των ατόμων που ζουν με HIV και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Η υπηρεσία ενδυνάμωσης του συλλόγου έχει προσφέρει ενημέρωση για πρακτικά ζητήματα, καθοδήγηση ή/και συνοδεία σε σημαντικές περιστάσεις, σε 8.200 μη μοναδικά ωφελούμενα άτομα την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, λειτουργούν κλειστές ομάδες αλληλοβοήθειας για τους ανθρώπους που ζουν με HIV στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη («Positive Point»), ενώ από το 2022, μέσω της ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας του συλλόγου, παρέχονται δωρεάν συνεδρίες βραχείας ψυχολογικής στήριξης σε ανθρώπους, που ζουν με τον ιό και σε ευάλωτες στον HIV ομάδες. Πραγματοποιούνται, επίσης, σε τακτική βάση οι συναντήσεις «Εγώ και ο HIV» στις οποίες οι άνθρωποι που ζουν με HIV, οι οικογένειες, φίλοι και σύμμαχοι της κοινότητας, ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον επιστημονικό τομέα και για άλλα κοινωνικά ζητήματα ή θέματα που άπτονται της σεξουαλική υγείας, σε μια ανοιχτή συζήτηση με επιστήμονες. Το 2019 εκδόθηκε –έντυπα και ηλεκτρονικά– ο οδηγός «Μεγαλώνοντας με τον HIV», που περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να αφορά κάποιο άτομο που ζει με τον ιό.

Στο επίπεδο της προαγωγής της πρόληψης, τα κέντρα πρόληψης & σεξουαλικής Yγείας Checkpoint στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προσφέρουν δωρεάν, εμπιστευτικές και γρήγορες εξετάσεις, καθώς και συμβουλευτική για τη σεξουαλική Yγεία. Την τελευταία πενταετία έχουμε προσφέρει 60.000 εξετάσεις για HIV, 14.000 για ηπατίτιδα B, 13.000 για ηπατίτιδα C και 5.000 για σύφιλη και έχουμε μοιράσει παραπάνω από 3 εκατομμύρια προφυλακτικά, ενώ τα κέντρα έχουν πραγματοποιήσει 720 διαγνώσεις HIV, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 25% των διαγνώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Μία από τις υπηρεσίες του Checkpoint είναι, επίσης, το «ChemSex Support», μέσω του οποίου παρέχονται δωρεάν συνεδρίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης σε άτομα που εμπλέκονται σε πρακτικές χρήσης ουσιών κατά το σεξ. Το 2022 ξεκίνησε και η λειτουργία του Ref Checkpoint, που απευθύνεται σε πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο και παρέχει εξετάσεις και συμβουλευτική σεξουαλικής υγείας σε 9 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Αραβικά, Ουρντού, Φαρσί και Νταρί) και το οποίο τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη το 2023. Παράλληλα, μέσω του Streetwork Project, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», έχουμε προσεγγίσει 165.000 άτομα στο δρόμο, που ανήκουν σε ευάλωτες στον HIV ομάδες, για τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, προφυλακτικών και συνέργων ασφαλέστερης χρήσης, την παροχή εξετάσεων και την παραπομπή τους σε κατάλληλες υπηρεσίες.

Τα κέντρα για την ενδυνάμωση ατόμων που εργάζονται στο σεξ «Red Umbrella» έχουν δεχθεί 5.000 επισκέψεις από το 2019 για παροχή εξετάσεων, συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη. Άλλες ομάδες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του συλλόγου είναι τα άτομα που κάνουν (προβληματική) χρήση ουσιών, με μια σειρά δράσεων μείωσης βλάβης, και οι κρατούμενοι, με τακτικές δράσεις εξέτασης, ενημέρωσης και ενδυνάμωσης εντός των φυλακών.

Τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί και το κοινοτικό κέντρο της Θετικής Φωνής «Positive Hub» που φιλοξενεί εκθέσεις και συναντήσεις του δικτύου εθελοντισμού ή ομάδων. Τέλος, τα τελευταία έτη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υλοποιείται το project «Ένα Πολιτικό Αρχείο για τον HIV/AIDS», ενώ ο σύλλογος επιτελεί και ερευνητικό/επιστημονικό έργο.

Ένας από τους κυριότερους πυλώνες δράσης του συλλόγου είναι η ευαισθητοποίηση τόσο των ευάλωτων κοινοτήτων όσο και του γενικού πληθυσμού σε ζητήματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλική υγεία. Ενδεικτικά, παραδείγματα των τελευταίων πέντε ετών είναι το τηλεοπτικό σποτ σχετικά με την εξίσωση U=U (μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο = μη μεταδοτικό, 2020), η διαδικτυακή καμπάνια «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!» (2023), η υλοποίηση ετήσιων ενημερωτικών εκστρατειών στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Χρήσης Προφυλακτικού, της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης και των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, καθώς και οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης σχετικά με τον HPV και το mpox.

Σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιήθηκαν από το 2018 ως και το 2023 οι εκδηλώσεις «I’m Positive», στις οποίες φιλοξενούνται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με HIV, που αποτελούν πηγές έμπνευσης και δίνουν ορατότητα για θέματα, που μέσα στα χρόνια έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο λόγο. Σε συνεργασία με τη Gilead Sciences Hellas και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, έλαβε χώρα το 2019, το 2021 και το 2022 η δράση #ZeroStigma με σκοπό την καταπολέμηση του στίγματος, την προαγωγή της εξέτασης για τον HIV και την ενημέρωση του κοινού. Η δράση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και τιμήθηκε από την παρουσία πολλών πολιτικών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Αγίων Αναργύρων 13, Αθήνα, ΤΚ 10554
Τηλέφωνο: 210 86 27 572
Email: info@positivevoice.gr
Site: www.positivevoice.gr
Facebook: www.facebook.com/thetikifoni
Instagram: www.instagram.com/positivevoicegr
TikTok: www.tiktok.com/@positivevoicegr

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.