Πεταλούδα | Σύλλογος Σκελετικής Υγείας

0

 

 

Μέμη Τσεκούρα
Πρόεδρος Συλλόγου Σκελετικής Υγείας – Πεταλούδα

 

«Η Πεταλούδα έχει αποδείξει πως, παρά τις όποιες δυσκολίες, βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς με οστεοπόρωση και μυοσκελετικά προβλήματα, προσφέροντας ουσιαστική ενημέρωση και στήριξη μέσα από τις δράσεις της. Δράσεις που στηρίζουν μικρούς και μεγάλους. Όλη την ελληνική οικογένεια! …και συνεχίζουμε με αφοσίωση και σεβασμό στους ασθενείς!»

Βιογραφικό

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα είναι ένα µη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1999 και είναι το µόνο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF). Πρωταρχικός στόχος του συλλόγου είναι η ενημέρωση του κόσμου γύρω από την σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση και την πρόληψη. Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας µε επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται µε την οστεοπόρωση, καθώς και µε το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεργασία µε τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο.

Δράσεις

Η Πεταλούδα έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο, τόσο μέσα στα όρια της Αττικής, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η δραστηριότητά της επεκτείνεται στην ενημέρωση και τη συμβουλευτική µέσω ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων, επιδημιολογικών μελετών και ενημερωτικών εντύπων, τα οποία αναλύουν σημαντικά θέματα της σκελετικής µας υγείας. Απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από τη σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και τη αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται µε αυτή.

Στον τομέα της πρόληψης έχει να αναδείξει πολύ σημαντικό έργο, μιας κι έχουν διεξαχθεί πάνω από:

  • 40.000 δωρεάν μετρήσεις οστεοπόρωσης,
  • 4.000 δωρεάν μετρήσεις κύφωσης/σκολίωσης,
  • 3.000 πελματογραφήματα,
  • και πολλές άλλες εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα

Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν η Πεταλούδα να κατακτήσει την πρώτη θέση, για την εξέχουσα πορεία της, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Δεκέμβριο του 2007, καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών, για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσµιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση, που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τον Ιούνιο του 2013. Τέλος, η Πεταλούδα έχει κερδίσει το Bronze βραβείο στα Healthcare Business Awards για την προσφορά των 1.000 εξετάσεων οστικής πυκνότητας DEXA σε συμπολίτες μας πανελλαδικά!

Απολογισμός δράσεων πενταετίας

Παρόλο που στην τελευταία πενταετία περιλαμβάνονταν και οι δύο πολύ δύσκολες χρονιές της COVID-19, η Πεταλούδα όχι μόνο δεν έμεινε ανενεργή, αλλά έχει να επιδείξει σπουδαίο κοινωνικό έργο, σε πανελλαδική κλίμακα.

Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

  • Παροχή δωρεάν 500 εξετάσεων dexa, σε δύο σημεία: σπονδυλική στήλη και ισχίο, σε γυναίκες που είχαν χρόνιο πρόβλημα οστεοπόρωσης και συνοδά νοσήματα. Οι γυναίκες αυτές έλαβαν και προσωπική καθοδήγηση από εξειδικευμένους επιστήμονες για την πορεία της υγείας τους.
  • 145 ενημερωτικές εκδηλώσεις για την οστεοπόρωση, την πρόληψη και το κάταγμα, καλύπτοντας από μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και απομονωμένες περιοχές.
  • 8.000 δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε άντρες και γυναίκες πανελλαδικά μέσω της κινητής μας μονάδας.
  • 15 ενημερωτικά webinars με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τα 500 άτομα/σεμινάριο, την περίοδο της COVID-19.
  • Εκπόνηση ερευνητικής μελέτης για την οστεοαρθρίτιδα και τα συμπληρώματα διατροφής.
  • Συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συμπληρώματος διατροφής μέσω μηχανισμών του εντερικού μικροβιώματος. Μελέτη της αποτελεσματικότητας και της ανεκτικότητας στο καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής. Ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα από το οποίο επωφελήθηκαν πάρα πολλές γυναίκες, λαμβάνοντας ένα πλήρες ιατρικό τσεκ-απ.

Πραγματοποίηση 5 ετήσιων ενημερωτικών συνεδρίων για τη σκελετική υγεία με την συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων, τα οποία κάλυψαν πολλές μεγάλες θεματικές ενότητες όπως (ενδεικτικά):

  • Βιταμίνη D και Ασβέστιο
  • Ψυχολογία
  • Διατροφή για καλή σκελετική υγεία
  • Οστεοπόρωση και οστεοπενία: απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα
  • Οστεοαρθίτιδα
  • Χρόνιος μυοσκελετικός πόνος

Τέλος, μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια η Πεταλούδα κατάφερε να γίνει επίσημο μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, υποστηρίζοντας την φωνή των ασθενών μέσα από δράσεις για την πολιτική της υγείας καθώς και μέλος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδας υποστηρίζοντας τους ασθενείς με χρόνιες μυοσκελετικές νόσους.

Συνεχίζουμε μαζί, ακόμη πιο δυνατά!

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Αθηνάς 10, Κηφισιά, TK 14561
Τηλέφωνα: 213 2086698, 6979 25 25 70, 6979 25 10 25
Φαξ: 210 80 18 122
Email: info@osteocare.gr
Site: www.osteocare.gr
Facebook: www.facebook.com/osteocaregr
Twitter: www.twitter.com/Osteocaregr
Instagram: www.instagram.com/petalouda_team
LInkedIn: www.linkedin.com/company/osteocaregr
Youtube: www.youtube.com/osteoporosisgr

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.