Κ.Ε.Φ.Ι. | Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών

0

 

 

Ζωή Γραμματόγλου
Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.»

 

Βιογραφικό

O Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Ο στόχος αυτός πραγματώνεται με τη λειτουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης εθελοντών, με τη δημιουργία ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών και συγγενών, και ομάδων συζήτησης και δημιουργικής απασχόλησης.

Με τη διοργάνωση ομιλιών, ημερίδων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για θέματα που αφορούν στον καρκίνο (όπως η πρόληψη, το κάπνισμα, οι κοινωνικές προκαταλήψεις κ.λπ.), παρέχοντας κοινωνική και προνοιακή φροντίδα στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, στο νοσοκομείο ή στο σπίτι.

Δράσεις

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι., κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς λειτουργίας του, έχει μια διαρκή παρουσία στο πλευρό των καρκινοπαθών και των συγγενών τους, στηρίζοντάς τους ψυχολογικά, βοηθώντας τους να επιλύουν προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματά τους ως ασθενείς και φροντίζοντας για την ενημέρωσή τους, σχετικά με τις εξελίξεις της επιστήμης. Σημαντικό είναι, επίσης, το έργο του συλλόγου στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας στα θέματα που αφορούν τον καρκίνο και γενικότερα την υγεία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, συμμετέχοντας ενεργά στα δρώμενα που έχουν σχέση με την Υγεία και τον εθελοντισμό, συμβάλλει στην εγγραμματοσύνη των πολιτών στα θέματα Υγείας και την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης στην κοινωνία.

Στις 9/6/2023 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πιστοποίησης του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., που τηρεί με συνέπεια τις διαδικασίες του προτύπου ISO 9001:2015.

Κατά την τελευταία πενταετία (2019-2023) το έργο του συλλόγου ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, παρά τις επικοινωνιακές δυσκολίες, που μας επιβλήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19. Γρήγορα, τα μέλη του συλλόγου προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες, οργανώθηκαν ψηφιακά και συνέχισαν το έργο τους.

Τα προγράμματα που λειτουργούσαν, συνέχισαν να λειτουργούν και νέα προγράμματα ξεκινούν.

Έτσι, σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε:

  • Πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι»

Με το πρόγραμμα αυτό θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής τόσο του ασθενή με καρκίνο, αλλά και της οικογένειάς του, με την ψυχοκοινωνική κάλυψη στο οικείο περιβάλλον τους. Το «Μαζί και στο Σπίτι» απευθύνεται τόσο στους ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου, όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αποθεραπείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβρη του 2018 και οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το πρόγραμμα εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των συνθηκών. Έτσι, όσο διαρκούσε η πανδημία το πρόγραμμα είχε προσαρμόσει τις υπηρεσίες του σε εξ αποστάσεως λειτουργία, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία. Τέλος, ενώ αρχικά υπήρχε χωρικός περιορισμός εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, πλέον οι προοπτικές του προγράμματος αφορούν την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

  • Πρόγραμμα «Δικαίωμα μου!»

Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή και η κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, όπως αυτά απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις, έτσι ώστε κάθε ασθενής με καρκίνο, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται, να έχει στη διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης, η οποία να τον καθοδηγεί στη σωστή και αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.

  • Πρόγραμμα Πρόληψης & Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 σε συνεργασία με την ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των ογκολογικών ασθενών, με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, σχετικά με το λεμφοίδημα. Οι ασθενείς μας θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης, τον τρόπο αντιμετώπισης, μέσα από αξιολόγηση εξειδικευμένου φυσιοθεραπευτή και την παροχή ατομικής συμβουλευτικής.

  • Πρόγραμμα εκπαίδευσης και υποστήριξης εθελοντών

Το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν περισσότερες από 35 επιστημονικές και ενημερωτικές ημερίδες, είτε διά ζώσης ή διαδικτυακές (webinars). Στις επιστημονικές ημερίδες αυτές παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις για διαφορετικούς τύπους καρκίνων και θεμάτων, που σχετίζονται με τον καρκίνο (παγκρέατος, αιματολογικών καρκίνων, γυναικολογικών, πνεύμονα, νεοπλασμάτων κοιλιακής χώρας, μελανώματος, πεπτικού συστήματος, θρόμβωσης και καρκίνου), ή για γενικότερα θέματα που αφορούν στον τομέα της Υγείας (κλινικές μελέτες, φαρμακοεπαγρύπνηση, βιο-ομοειδή φάρμακα και βιολογικοί παράγοντες). Στις ενημερωτικές ημερίδες παρουσιάζονται θέματα, που αφορούν στα προβλήματα και τα δικαιώματα των ασθενών. Σε όλες τις ημερίδες γίνεται προσπάθεια, όχι μόνο για διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων, αλλά και για την παρουσίαση της εμπειρίας των ίδιων των ασθενών.

Πολλές ήταν και οι δράσεις-εκστρατείες του συλλόγου για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στους τομείς πρόληψης, καθιέρωσης υγιεινών συνηθειών (διακοπής καπνίσματος, άσκησης), κατοχύρωσης δικαιωμάτων ασθενών.

Με αφορμή την ημέρα επιζώντων καρκίνου (πρώτη Κυριακή του Ιουνίου) ο σύλλογός μας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, εν μέσω πανδημίας, μια δράση για την προώθηση της άσκησης και ενημέρωσης για θέματα Υγείας. Η δράση αυτή «RUN – BIKE – CARE» με σύνθημα «Τρέχουμε πιο Γρήγορα από τον Καρκίνο» γίνεται από το 2021, κάθε χρόνο με επιτυχία. Το 2024 θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά η δράση στις 2 Ιουνίου 2024 στο Ζάππειο και η διαδρομή θα είναι στο κέντρο της Αθήνας.

Ανάλογη δράση γίνεται και τον Σεπτέμβριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας –20 Σεπτεμβρίου. Το World GO Day Τουρνουά Μπάσκετ «Βάλε ένα Καλάθι για τη Γυναίκα της Ζωής σου», ξεκίνησε το 2019, θέλοντας να επισημάνει τη σημασία της άσκησης στην Υγεία και να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στο θέμα του προληπτικού ελέγχου. Επίσης, δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης γίνονται με κάθε ευκαιρία εορτασμού κάποιας παγκόσμιας ημέρας (διακοπής καπνίσματος, εθελοντισμού, παιδικού καρκίνου, HPV, κ.α.).

Σημαντικότατο ρόλο στη ζωή του συλλόγου έχουν οι διάφορες ομάδες του. Συμβάλλουν στην αλληλοβοήθεια και τη δημιουργία στενών και ισχυρών συναισθηματικών δεσμών, μεταξύ των μελών και ταυτόχρονα συνεισφέρουν στην ενημέρωση και καλλιέργειά τους.

Υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες για τις διαφορετικές μορφές καρκίνων:

  • Ομάδα αιματολογικού καρκίνου
  • Ομάδα γυναικολογικού καρκίνου «Εριφύλη»
  • καθώς και ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης:
  • Τρεις ομάδες ασθενών (δύο δια ζώσης και μια διαδικτυακά)
  • Ομάδα ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο
  • Ομάδα φροντιστών
  • Ομάδα πενθούντων
  • Ομάδα ψηφιακός κόσμος και ευκολίες
  • Ομάδα ελεύθερης έκφρασης
  • Ομάδα ευζωίας
  • Ομάδα αισθητικής κοσμητολογίας
  • Ομάδα διατροφής
  • Ομάδα εικαστικού εργαστηρίου

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. συμμετείχε σε πλήθος εθνικών, ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εκδηλώσεων και δράσεων σχετικών με την Υγεία, τα δικαιώματα των ασθενών και την κοινωνία των πολιτών.

Τέλος, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. πραγματοποίησε δωρεές ιατρικού εξοπλισμού σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και σε Κ.Υ. της Περιφέρειας και ενίσχυσε οικονομικά άπορους ογκολογικούς ασθενείς.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Βολανάκη 19, Αθήνα, TK 11526
Τηλέφωνα: 210 64 68 222, 210 64 47 002
Sites: www.anticancerath.gr, www.dikaiomamou.gr

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.