Ορόσημο για την πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους υπεγράφη μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και των φαρμακευτικών εταιρειών. Η συμφωνία αφορά στα νεότερης γενιάς φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C, στα οποία πλέον θα έχει πρόσβαση πενταπλάσιος αριθμός ασθενών. Πλέον, είναι δυνατή η διευρυμένη πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς με τη συμφωνία επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή, διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον. Για το σημαντικό αυτό γεγονός σχολίασαν και μίλησαν στο The Doctor, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Πρόεδροςτου Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» κ. Γιώργος Καλαμίτσης και ο Γενικός Διευθυντής της Gilead κ. Σάββας Χαραλαμπίδης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ, Υπουργός Υγείας
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε φέτος ότι γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα για την Ηπατίτιδα C όχι με ευχολόγια αλλά παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Εμείς, σαν υπουργείο, έχουμε κάνει μια σημαντική προσπάθεια εδώ και ένα χρόνο περίπου ανασυγκροτώντας και δίνοντας κατεύθυνση στην επιτροπή του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση με την φαρμακοβιομηχανία για την μείωση των τιμών των φαρμάκων.
Τα νέα καινοτόμα φάρμακα ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, είναι όμως ακριβά και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τα οικονομικά της υγείας στην χώρα μας, και όχι μόνο. Μέσα από αυτή την πολύμηνη διαπραγμάτευση καταφέραμε να επιτύχουμε μια πολύ σημαντική έκπτωση που θα μας επιτρέψει να πενταπλασιάσουμε τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για την Ηπατίτιδα C. Από περίπου 1.000 άτομα σήμερα θα φτάσουμε τις 5.000 χιλιάδες. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την προστασία των ασθενών της χώρας μας, αλλά και μια εδραίωση μιας σχέσης μεταξύ της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και της φαρμακοβιομηχανίας. Και το βήμα αυτό θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στις απαραίτητες θεραπείες με μετρήσιμο κλινικό όφελος.
Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα:
1. Να έχουμε ένα σοβαρό μηχανισμό αξιολόγησης της υγείας.
2. Να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τα σοβαρά και τεκμηριωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα στους ασθενείς.
3. Και τέλος, να έχουμε ένα σοβαρό και δίκαιο μηχανισμό διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης.
Πιστεύω ότι, εάν τα τρία παραπάνω γίνουν με σοβαρότητα και με σχέδιο, εξασφαλίζουμε νέες συνθήκες συνεννόησης με την φαρμακοβιομηχανία, νέες συνθήκες ασφάλειας για τους ασθενείς και νέες συνθήκες ιατρικής στη χώρα μας.
Το νέο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της Ηπατίτιδας C στη χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο θα μας εξασφαλίσει ένα καλό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της νόσου στην Ελλάδα.