Interview – Σπύρος Φιλιώτης | Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της Φαρμασέρβ Λίλλυ
Η πανδημία του Κορωνοϊού λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως ο μεγαλύτερος «επιταχυντής» εξελίξεων
Σημαντικός μας στόχος ήταν και παραμένει η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού κλινικών μελετών στη χώρα μας» όπως εξηγεί μιλώντας στο The Doctor ο κ. Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της Φαρμασέρβ Λίλλυ. «Η ευρεία χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κλινικών δοκιμών, όπως είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να φορεθούν από τον ασθενή, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση/αξιοποίηση μαζικών δεδομένων θα μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα νέο φαρμακευτικό προϊόν.
Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός
Σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά της εταιρείας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»;
Η Φαρμασέρβ Λίλλυ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από την αρχή της δεκαετίας του 1980, με σημαντικά ορόσημα στην βελτίωση της υγείας των Ελλήνων ασθενών. Η εταιρεία προσφέρει λύσεις στο διαβήτη, τις λοιμώξεις, την ογκολογία, τις ψυχικές παθήσεις, την οστεοπόρωση, τη σεξουαλική υγεία και άλλα πολλά. Η δραστηριοποίηση στη φαρμακευτική αγορά την τελευταία δεκαετία μεσούσης της οικονομικής κρίσης ήταν μία μεγάλη πρόκληση. Οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές (rebates & clawbacks) και η μεγάλη επιβράδυνση στις αποζημιώσεις νέων φαρμάκων έθεσαν και ακόμα θέτουν συχνά σε κίνδυνο την επιχειρηματική μας δραστηριότητα.
Καταφέραμε ωστόσο να ανταπεξέλθουμε, να διατηρήσουμε τα καταξιωμένα φαρμακευτικά προϊόντα μας για τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, την ογκολογία, τη στυτική δυσλειτουργία, το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράλληλα ως εταιρεία με μεγάλη παράδοση στο διαβήτη μπορέσαμε να εμπλουτίσουμε το χαρτοφυλάκιο μας με νέες αποτελεσματικές επιλογές για τους διαβητικούς ασθενείς. Τέλος προχωρήσαμε σε σημαντικές συνεργασίες με διεθνώς καταξιωμένες εταιρείες όπως την Recordati, την Galderma & τη Nestle για τη διεύρυνση του φαρμακευτικού και μη φαρμακευτικού τομέα της εταιρείας μας.
Σε ποιες δράσεις συλλόγων ασθενών ή/και δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλλει ως εταιρεία;
Η μεγαλύτερη συνεισφορά μας στην κοινωνία επικεντρώνεται στην παροχή υψηλής ποιότητας φαρμάκων που βοηθούν χιλιάδες συνανθρώπους μας να ζήσουν μία καλύτερη και υγιέστερη ζωή. Όμως, το όραμά μας είναι να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η ανταπόδοση μας στην κοινωνία βρίσκεται μεταξύ των βασικών μας προτεραιοτήτων. Υποστηρίζουμε συλλόγους ασθενών σε προγράμματα ενημέρωσης για σοβαρές ασθένειες. Σταθερά ενισχύουμε εκστρατείες ενημέρωσης όπως το «Race for the Cure» Άλμα Ζωής Αθήνας, το «Pink the SailΆλμα ζωής Θεσσαλονίκης, το «Βάζουμε Τρίποντο» ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και άλλα πολλά.
Το 2019 στηρίξαμε προγράμματα 29 συλλόγων ασθενών, ενώ προχωρήσαμε σε δωρεές 11.072 τεμαχίων φαρμάκων σε 12 κοινωνικά φαρμακεία για συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Το 2020 στην εθνική προσπάθεια κατά του Κορωνοϊού η Φαρμασέρβ Λίλλυ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Από την πρώτη στιγμή διαβεβαιώσαμε τους Ε.Υ και όλους τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό της αγοράς & την ομαλή πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους. Παράλληλα, συνδράμαμε με δωρεά υγειονομικού υλικού (πιστοποιημένες χειρουργικές μάσκες, ολόσωμες φόρμες και προστατευτικά γυαλιά ματιών) προς το Υπουργείο Υγείας και προς άλλες δομές υγείας. Επίσης, επεκτείναμε τη στήριξη μας σε νέα προγράμματα στήριξης ασθενών στην πανδημία όπως: To πρόγραμμα «Μαζί ενάντια στην Πανδημία» της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, το πρόγραμμα τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών του «Επιδέρμια», το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης μέσω απομακρυσμένης επικοινωνίας του «ΚΕΦΙ Αθηνών» και άλλα.
Η πανδημία άλλαξε ριζικά το σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;
Ακούγεται συχνά πλέον ότι η πανδημία του Κορωνοϊού λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως ο μεγαλύτερος «επιταχυντής» εξελίξεων στην οικονομία, στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, στα συστήματα υγείας, στην κοινωνία γενικότερα. Το πνεύμα αυτό διέπει και το πλάνο μας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Η προφύλαξη και η θεραπεία της νόσου COVID-19 αποτελούν ερευνητικούς στόχους για την εταιρεία μας. To μονoκλωνικό αντίσωμα Bamlanivimab, προϊόν έρευνας των επιστημόνων της Φαρμασέρβ Λίλλυ και της AbCellera, έλαβε πρόσφατα άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA για χορήγηση σε πρόσφατα διαγνωσθέντες ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19 και υψηλό κίνδυνο για επιδείνωση ή/και νοσοκομειακή νοσηλεία. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Αρχές για την έγκριση και διάθεση του φαρμάκου και στην Ελλάδα εντός το 2020.
Επίσης, η εταιρεία μας τα τελευταία χρόνια είχε κάνει σημαντική πρόοδο και στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού της, με αποτέλεσμα η πανδημία να μας βρει προετοιμασμένους. Ωστόσο υπήρξε περαιτέρω επιτάχυνση τόσο στην άμεση εφαρμογή τηλεργασίας ευρείας κλίμακας με στόχο την προστασία των εργαζομένων μας όσο και την απρόσκοπτη συνέχιση όλων των δραστηριοτήτων μας, της διαδικτυακής επιστημονικής ενημέρωσης στους Ε.Υ και της συνεχούς επικοινωνίας με τους πελάτες και προμηθευτές μας.
Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;
Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία μας φιλοδοξεί να προσφέρει περισσότερες καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για τους ασθενείς στις κατηγορίες που ήδη δραστηριοποιούμαστε όπως ο διαβήτης και οι επιπλοκές του και η ογκολογία αλλά και σε νέες όπως η δερματολογία, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η ημικρανία, η αντιμετώπιση του πόνου και άλλα.
Σημαντικός μας στόχος ήταν και παραμένει επίσης, η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού κλινικών μελετών στη χώρα μας. Η ευρεία χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κλινικών δοκιμών, όπως είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να φορεθούν από τον ασθενή, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση/αξιοποίηση μαζικών δεδομένων θα μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα νέο φαρμακευτικό προϊόν.