Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει από τη φαρμακοβιομηχανία

0

ΚΙΜΩΝ ΜΑΛΑΤΑΡΑΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ROCHE HELLAS

Η αβεβαιότητα που προκαλεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αναμονή των νέων μέτρων του υπουργείου Υγείας προκαλούν μεγαλύτερες αναταράξεις στον χώρο του φαρμάκου, σύμφωνα με τον διευθυντή εταιρικών υποθέσεων της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas κ. Κίμωνα Μαλαταρά, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο The Doctor.

Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, όπου αναμένονται κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο του φαρμάκου από τη νέα κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας έχει μιλήσει για νέο μοντέλο rebate, για επενδύσεις των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα και για αύξηση της φορολογίας. Πως βιώνει ο χώρος του φαρμάκου, και ειδικά η Roche, τη νέα πραγματικότητα;
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και η διαφαινόμενη συνέχιση αυτής της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας, έχει προκαλέσει στο χώρο του φαρμάκου πολλές αναταράξεις. Τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν επώδυνα για όλους και κυρίως για τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους, ενώ κανένας δεν έχει βγει αλώβητος από την κατάσταση αυτή.
Οπωσδήποτε ελήφθησαν και μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια, για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο των δαπανών. Αυτός είναι και ο στόχος της φαρμακοβιομηχανίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές έγιναν με καθαρά λογιστικά κριτήρια, χωρίς μακροπρόθεσμα οφέλη. Και γι αυτό βρισκόμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει – επίσημα και ανεπίσημα – επιπλέον μέτρα, χωρίς όμως ακόμα να γνωρίζει κανείς τι θα πράξει στο τέλος. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, που προκαλεί η αναμονή της ανακοίνωσης των μέτρων, επηρεάζει αρνητικά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου.
Για παράδειγμα, εάν θα υποχρεώσει η κυβέρνηση τις πολυεθνικές εταιρείες να παράγουν τα φάρμακά τους στην Ελλάδα ή όχι, παρόλο που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δε δημιούργησε τις  κατάλληλες συνθήκες (γραφειοκρατία, φορολογία, κ.λπ.) για να αναπτυχθεί στη χώρα μας αυτός ο τομέας, παρά την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Ελλάδας.
Κάποια στιγμή θα πρέπει οι ιθύνοντες να αντιληφθούν ότι ο χώρος του φαρμάκου δεν είναι μόνο δαπανηρός για μία οικονομία, αλλά ένας μοχλός ανάπτυξης με τεράστια οφέλη για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Οι αναπόφευκτες περικοπές δαπανών στη φαρμακευτική περίθαλψη τα τελευταία χρόνια έγιναν με ορθολογικό τρόπο ή προκάλεσαν επιπλέον προβλήματα τόσο στους πολίτες όσο και τους παρόχους;
Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη για περιορισμό, έλεγχο και χρηστή διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η ανάγκη αυτή όχι μόνο είναι απολύτως κατανοητή, αλλά και επιβεβλημένη.
Τα μέτρα όμως που εφαρμόστηκαν εστίασαν στον άμεσο και δραστικό περιορισμό των δαπανών ακολουθώντας οριζόντια λογική. Δεν υπήρξε ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, για να αποφευχθεί η υγειονομική κρίση και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, τις οποίες βιώνουν καθημερινά ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πολίτες με τα εμπόδια που συναντούν στην πρόσβαση τους τόσο στις υπηρεσίες υγείας όσο και στα φάρμακα. Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν καθημερινά και οι πάροχοι υπηρεσιών, γιατροί, φαρμακοποιοί, προμηθευτές, φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές, κ.λπ. οι οποίοι εξαρτώνται πλέον από τη ρευστότητα ή μη του ΕΟΠΥΥ.

Αν και η Roche διαθέτει ένα «βαρύ» portfolio, μεγάλο τμήμα των πωλήσεών της προέρχεται από τα νοσοκομειακά φάρμακα. Πόσο εύκολο είναι για μια εταιρεία να παρέχει φάρμακα πρώτης ανάγκης και να μην εξοφλείται από τα δημόσια νοσοκομεία;
Πολλές φορές στην Ελλάδα το αυτονόητο είναι το πιο δύσκολο ή και το πιο παρεξηγημένο πράγμα. Πραγματικά, δεν είναι καθόλου εύκολο να παρέχεις προϊόντα και να μην ξέρεις πότε θα αποζημιωθείς. Εστιάζουμε σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με κύριο γνώμονα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους ασθενείς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις με βασικό κριτήριο την παροχή καινοτόμων φαρμάκων.

Το μέλλον στην αντιμετώπιση των ασθενειών είναι η εξατομικευμένη θεραπεία και η Roche θεωρείται ηγέτιδα εταιρεία σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα είναι σε θέση να παρακολουθήσει τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις;
Η Roche έχει στρέψει εδώ και χρόνια το ερευνητικό της ενδιαφέρον στην εξατομικευμένη θεραπεία με την ανάπτυξη νέων προϊόντων σε ένα ευρύτατο πεδίο ιατρικών αναγκών. Στη Roche εστιάζουμε στην καινοτομία και την εξατομικευμένη θεραπεία και αναπτύσσουμε θεραπείες στοχευμένες και προσαρμοσμένες στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ασθενούς, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που υπήρχαν στην ένταξη νέων σκευασμάτων στη θετική λίστα, σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων θεραπειών. Το φαινόμενο αυτό σιγά-σιγά περιορίζεται, αλλά ακόμη και σήμερα δυστυχώς οι Έλληνες είναι από τους τελευταίους Ευρωπαίους που επωφελούνται από τις επιστημονικές εξελίξεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το στοίχημα των ερευνητών και των φαρμακευτικών ερευνών, είναι τα καινοτόμα φάρμακα. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Roche στο άμεσο μέλλον;
Προσπαθούμε και πιστεύω πως έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε το όνομα της Roche με την καινοτομία. Το έχουμε αποδείξει σε πολλές ασθένειες και θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για την εξασφάλιση ολοκληρωμένης, εξατομικευμένης και οικονομικά βιώσιμης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στους ασθενείς. Στα εργαστήρια της Roche μελετώνται δεκάδες φόρμουλες για θεραπευτικές κατηγορίες όπως η ιολογία, η ογκολογία, αλλά και για σπάνιες ασθένειες.

Η Roche Hellas έχει ξεκινήσει στη χώρα μας μια σειρά κλινικών μελετών. Τι μπορούμε να προσδοκούμε από τις έρευνες αυτές;
Από το 2012 μέχρι και σήμερα η Roche Hellas έχει επενδύσει σχεδόν εννέα εκατομμύρια ευρώ σε 32 κλινικές μελέτες στη χώρα μας, με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας μέσω της καινοτομίας και μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τη διενέργεια κλινικών μελετών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, καθώς αποτελεί έναν αναπτυξιακό μηχανισμό για ολόκληρη τη χώρα.
Οι κλινικές μελέτες όχι μόνο δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά ταυτόχρονα προσελκύουν νέες επενδύσεις ενισχύοντας το οικονομικό και ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Χαρακτηριστικά, κάθε φορά που εγκρίνεται μία νέα κλινική μελέτη εισάγονται στην Ελλάδα περίπου 250.000€ προκαλώντας σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας της τάξεως των 500.000 ευρώ.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι πλέον στις βασικές προτεραιότητες της Roche Hellas. Ποιες ήταν οι δράσεις σας το 2014 και τι περιμένουμε το 2015;
Τα 36 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, η Roche Hellas έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα στην κοινωνία. Η Roche Hellas το 2014, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών της χώρας, ξεκίνησε το πρόγραμμα υποστήριξης ανασφάλιστων ασθενών προσφέροντας 11.500 φαρμακευτικά σκευάσματα συνολικής αξίας δύο εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρήσαμε στη δημιουργία του προγράμματος «Εφόδια Ζωής – Βήματα Ζωής», μια πρωτοβουλία που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, μέσω της οποίας αναλαμβάνουμε για δύο χρόνια την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών 400 και πλέον παιδιών από οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Παράλληλα, στο πλαίσιο τη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας εδώ και τρία χρόνια δίνουμε την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να ενταχθούν στο δυναμικό της Roche Hellas, ξεκινώντας την καριέρα τους σε ένα βραβευμένο εργασιακό περιβάλλον.
Τέλος, η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της γυναίκας “For Her” που ξεκίνησε η εταιρεία το Μάρτιο και υλοποιεί σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς φορείς και συλλόγους ασθενών αποδεικνύει έμπρακτα πως η Roche Hellas είναι ένα οργανισμός που επενδύει με κάθε τρόπο στην ελληνική κοινωνία.

Πως αντιμετωπίζει η μητρική εταιρεία την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα;
Ο προβληματισμός για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επικρατεί σε κάθε μας επικοινωνία. Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία τους, ωστόσο μέχρι σήμερα προσπαθούμε καθημερινά να προσφέρουμε στους ασθενείς, διασφαλίζοντάς τους την πρόσβαση στα φάρμακά μας.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.