DANA-FARBER CANCER INSTITUTE

0

dfci-logo_opt

450 Brookline Avenue
Boston, MA 02215
866-408-DFCI (3324)
www.dana-farber.org

Το Dana-Farber Cancer Institute παρέχει εξειδικευμένη παρηγορητική φροντίδα σε παιδιά και ενήλικες με καρκίνο, δίνοντας έμφαση και πρωτοπορώντας στην κατανόηση, τη διάγνωση, την αντιμετώπιση, τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου και συναφών ασθενειών.

Η ιστορία του Ινστιτούτου ξεκινά το 1947, όταν ο Sidney Farber, MD, ίδρυσε το Children’s Cancer Research Foundation, ένα ίδρυμα για την έρευνα του καρκίνου παίδων, αφοσιωμένο στο να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες για την φροντίδα παιδιών με τη νόσο, ενώ ανέπτυσσε παράλληλα μεθόδους πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας διαφόρων μορφών καρκίνου. Το ίδρυμα επέκτεινε επίσημα την παροχή υπηρεσιών του το 1969, ώστε να συμπεριλάβει ασθενείς όλων των ηλικιών, και το 1974 έγινε γνωστό ως Sidney Farber Cancer Center προς τιμήν του ιδρυτή του, ενώ το σημερινό του όνομα το έχει από το 1983.
Το Dana-Farber βρίσκεται στην περιοχή Longwood Medical της Βοστώνης, ενώ υπό την ομπρέλα του βρίσκονται και διάφορα δορυφορικά κέντρα και ιατρεία σε βολικές για το ευρύ κοινό τοποθεσίες, που επιτρέπουν στους ενήλικες ασθενείς να λαμβάνουν τη φροντίδα του Ινστιτούτου πλησιέστερα στο χώρο κατοικίας τους.
Απασχολεί περίπου 4.000 άτομα, που υποστηρίζουν περισσότερες από 300.000 επισκέψεις ασθενών το χρόνο, συμμετέχει σε περισσότερες από 700 κλινικές δοκιμές, και είναι διεθνώς γνωστό για την έρευνα και την κλινική αριστεία. Η ειδικότητα του Ινστιτούτου σε αυτές τις δύο πτυχές του αγώνα κατά του καρκίνου του δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και δοκιμής πρωτοπόρων θεραπειών κατά της νόσου, τόσο σε εργαστηριακό όσο και κλινικό επίπεδο.
Ως συνεργάτης του Harvard Medical School και του Comprehensive Cancer Center, το Ινστιτούτο προσφέρει, επίσης, κατάρτιση για τις νέες γενιές των γιατρών και των επιστημόνων, σχεδιάζει προγράμματα που προωθούν τη δημόσια υγεία, ιδίως μεταξύ του υψηλού κινδύνου και υποεξυπηρετούμενου πληθυσμού, και «διασπείρει» καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς, και επιστημονικές ανακαλύψεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Απώτερος στόχος του Dana-Farber Cancer Institute είναι η εξάλειψη του καρκίνου, του AIDS, και συναφών νόσων, καθώς και του φόβου που γεννούν αυτές οι ασθένειες.

dfci-crja.com-01_opt
Το Ινστιτούτο διαφέρει από πολλά άλλα του είδους του, γιατί στοχεύει και επιτυγχάνει την άμβλυνση του βάρους της νόσου μέσω της έρευνας, της κλινικής φροντίδας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής δραστηριότητας. Επιδιώκει αδιάκοπα την αριστεία, ακολουθώντας πάντα τα υψηλότερα πρότυπα δεοντολογίας. Προωθεί τη συμπόνια και τον σεβασμό, τόσο προς εκείνους που χρειάζονται φροντίδα όσο και προς το προσωπικό, ενθαρρύνοντας παράλληλα την έρευνα και προωθώντας τη συνεργασία και την καινοτομία, αλλά και την ατομική δημιουργικότητα.
Είναι δε συνδεδεμένο ίδρυμα διδασκαλίας (teaching affiliate) του Harvard Medical School, Κέντρο Έρευνας για το AIDS και ιδρυτικό μέλος του Dana-Farber / Harvard Cancer Center, ένα ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου.
Παρέχοντας προηγμένη εκπαίδευση για τη θεραπεία του καρκίνου και την έρευνα, το Dana-Farber Cancer Institute διενεργεί προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου, την ανίχνευση και τον έλεγχο σε όλη τη Νέα Αγγλία, και διατηρεί κοινά προγράμματα με άλλους φορείς της Βοστώνης συνδεδεμένους με το Harvard Medical School και το Partners Health Care System, μεταξύ των οποίων το Brigham and Women’s Hospital, το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Υποστηρίζεται δε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και από πολλά ιδρύματα και άτομα που συνεισφέρουν σε μεμονωμένα ερευνητικά και κλινικά προγράμματα του Ινστιτούτου ή στο Jimmy Fund, την κύρια φιλανθρωπική οργάνωση του Ινστιτούτου, που πήρε το όνομά του από έναν από τους νεαρούς ασθενείς του.
Αυτό που κάνει το Ινστιτούτο Dana-Farber τόσο ξεχωριστό είναι το επίπεδο της υψηλής εξειδίκευσης των γιατρών και των νοσηλευτών και η ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνουν οι ασθενείς από όλη τη θεραπευτική ομάδα. Επειδή είναι ένα μεγάλο κέντρο με ιδιαίτερη εξειδίκευση, οι κλινικοί γιατροί αντιμετωπίζουν διάφορους τύπους καρκίνου εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες φορές, οπότε η εμπειρία αυτή παρέχει ένα απαράμιλλο επίπεδο γνώσης, ακόμη και για σπάνιες μορφές καρκίνου. Αυτός είναι και ο λόγος που ασθενείς απ’ όλον τον κόσμο απευθύνονται στο Dana-Farber για τη διάγνωση και τη φροντίδα, τις κλινικές δοκιμές, τη λήψη δεύτερης γνώμης, αλλά και για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για τη θεραπεία του καρκίνου τους. Στατιστικά, πάνω από το 96% των ασθενών του Ινστιτούτου είναι ικανοποιημένοι τόσο από τη φροντίδα όσο και από το επίπεδο γνώσης των γιατρών και νοσηλευτών του.
dfci-arcusa.com_opt
Έρευνα
Η δέσμευση του Ινστιτούτου για καταπολέμηση του καρκίνου, που βασίζεται ισομερώς στην έρευνα και στη φροντίδα των ασθενών, υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα πόρων, που οργανώνονται σε μια σειρά από εξειδικευμένα τμήματα και κέντρα που έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τις μεταβολές στην αντίληψη των αναγκών και τη διαθεσιμότητα των νέων τεχνολογιών.
Στο περίπλοκο εγχείρημα της καταπολέμησης του καρκίνου, οι ερευνητές του Dana-Farber εργάζονται προς κάθε κατεύθυνση. Ερευνούν σχολαστικά τις μοριακές αλλαγές που προκαλούν τους όγκους, δοκιμάζουν νέες φαρμακευτικές θεραπείες, αποσαφηνίζουν τις ανάγκες των επιζώντων και βελτιώνουν την παρεχόμενη φροντίδα. Οι επιστήμονες επιτίθενται στον καρκίνο σε κάθε επίπεδο: ανακαλύπτουν τους πιο βασικούς μηχανισμούς στα κύτταρα και τους ιστούς, τους μοριακούς στόχους για νέες «έξυπνες» φαρμακευτικές θεραπείες, αξιοποιούν τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού για την καταπολέμηση της νόσου και επιδιώκουν τον εντοπισμό διαφορών στην επίπτωση του καρκίνου και στη θεραπεία σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

dfci-www.bondbrothers._opt

Μερικοί από τους χαρακτηριστικούς τομείς έρευνας στο Dana-Farber είναι η μεταγραφική έρευνα, η γονιδιωματική, η υπολογιστική βιολογία, η ανοσολογία, η επιδιόρθωση του DNA και η χειρουργική ογκολογία.
Κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων λειτουργίας του η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην έρευνα είναι αξιοσημείωτη. Μόλις το 2015 ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ για τον προσδιορισμό των φαρμάκων που είναι πιθανότερο να είναι αποτελεσματικά κατά συγκεκριμένων όγκων, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αξιόπιστη διαμόρφωση της θεραπείας του καρκίνου σε συγκεκριμένους ασθενείς. Την ίδια χρονιά, αναπτύχθηκε ένα άλλο, νέο, αιματολογικό τεστ που αναμένεται να βοηθήσει τα θύματα ατυχημάτων ακτινοβολίας καθορίζοντας, ποιοι είναι πιθανό να επιζήσουν, ποιοι να πεθάνουν και ποιοι θα πρέπει να λαμβάνουν άμεσα ιατρικά αντίμετρα.

Εκπαίδευση και κατάρτιση
Ως συνδεδεμένο ίδρυμα συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το Ινστιτούτο Dana-Farber υποστηρίζει την εκτεταμένη συμμετοχή του εξειδικευμένου προσωπικού της στην ιατρική και κλινική εκπαίδευση, τόσο προ-διδακτορικά όσο και μεταδιδακτορικά. Μέσω αυτού προσφέρονται μαθήματα επιλογής για τους φοιτητές ιατρικής ογκολογίας ενηλίκων και παίδων, καθώς και ευκαιρίες για έρευνα στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.
Επίσης, το Dana-Farber Cancer Institute, σε συνδυασμό με το Brigham and Women’s Hospital, προσφέρει μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην κλινική έρευνα και τη θεραπεία, μέσω μαθημάτων συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Το προσωπικό έχει εκπαιδευτικό ρόλο στα προδιδακτορικά όσο και στα μεταδιδακτορικά προγράμματα κατάρτισης.

dfci-www.bondbrothers_opt1

Βραβεία
Το προσωπικό του Ινστιτούτου είναι πολυβραβευμένο, όπως άλλωστε και το ίδιο το Dana-Farber Cancer Institute. Η καταξίωσή του έχει αποτυπωθεί τους τελευταίους μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Ιανουάριο 2017, τόσο στη συμπερίληψη 51 γιατρών και χειρουργών του στον ετήσιο οδηγό του Boston Magazine για τους καλύτερους γιατρούς, όσο και από την επιχορήγηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο της Νοσηλευτικής Έρευνας στο Pediatric Palliative Care Research Network, μια πολυκεντρική ομάδα ερευνητών και ιατρών που εργάζονται για τη βελτίωση της ανακουφιστικής φροντίδας στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Το ποσό θα χρηματοδοτήσει μια νέα μελέτη που αναζητά ανακουφιστική φροντίδα για 800 παιδιά για περισσότερο από δύο έτη.

Προσφορά
Ο στόχος του Ινστιτούτου για μείωση του κινδύνου καρκίνου μεταξύ ιατρικά υποεξυπηρετούμενου πληθυσμού υποστηρίζεται από το Dana-Farber’s Community Benefits Οffice που συνεργάζεται με τις τοπικές και πολιτειακές αρχές παροχής υπηρεσιών υγείας για την αξιολόγηση και παρακολούθηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής σε σχέση με τον έλεγχο του καρκίνου. Σε συνεργασία με το προσωπικό του Dana-Farber λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των κοινοτικών οργανώσεων και δημιουργεί βιώσιμα, βάσει αποδεικτικών στοιχείων, προγράμματα.
Υποστηρίζει και συνεργάζεται σε προγράμματα που αποσκοπούν στην εξάλειψη των ανισοτήτων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του δέρματος. Εκπαιδεύει διαφορετικούς πληθυσμούς για τη διακοπή του καπνίσματος, για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και τον έλεγχό του. ∆ιαθέτει το μόνο κινητό ψηφιακό πρόγραμμα μαστογραφίας στην Μασαχουσέτη, παρέχοντας μαστογραφίες και εκπαίδευση για την υγεία του στήθους σε χαμηλού εισοδήματος γυναίκες 40 ετών και άνω.
Το πρόγραμμα που συμπληρώνει τις υφιστάμενες κοινοτικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Dana-Farber αφορά τον εντοπισμό επιζώντων από καρκίνο στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές για την απομυθοποίηση του καρκίνου, αξιοποιώντας τη δική τους εμπειρία, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση που παρέχεται από Dana-Farber, για την εκπαίδευση της κοινότητας και των μελών των δικών τους κοινωνικών δικτύων για την πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση, τις κλινικές δοκιμές / βιοτράπεζες και τα προγράμματα επιζώντων.
Γενικά, το Dana-Farber φέρνει τα ευρήματα της έρευνας και την περίθαλψη πιο κοντά σε όλους, εντός και εκτός των τειχών του.

dfci-www.newswise.com_opt

Share.

About Author

Σοφία Νέττα

Ιατρικός Συντάκτης

Comments are closed.