Ιατρικά συνέδρια

0

Αthens diabetes forum
12/3/15
Μια βαθύτερη προσέγγιση των σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην πολιτική υγείας στον τομέα του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα.

Mε επιτυχία oολοκληρώθηκε το συνέδριο “Athens diabetes forum: σακχαρώδης διαβήτης και διατροφή”, όπου ο υπουργός υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, των παρεμβάσεων στα σχολεία και στη σπουδαιότητα της οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης. Στο πάνελ με θέμα συζήτησης τις πολιτικές υγείας για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη στρατηγική πρόληψης και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο διαβήτης αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα και είναι επιβεβλημένη η κατάρτιση πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε η ανάγκη απομάκρυνσης από τη νοοτροπία του check up και στροφής προς το screening, και η σπουδαιότητα της πρόληψης και μέσω της οικονομικής διάστασης του θέματος, καθώς ο ρυθμισμένος διαβητικός «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο αρρύθμιστος 1.600 ευρώ. Έγινε αναφορά στην αύξηση της εμφάνισης του διαβήτη, η οποία το 1970 είχε καταγραφεί στο 3%, ενώ το 2010 είχε τριπλασιαστεί ανεβαίνοντας στο 9% και ήδη ξεπερνά το 10%. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος του προδιαβήτη προτάθηκε η διάθεση ερωτηματολογίων στο διαδίκτυο και η καθοδήγηση για εξετάσεις στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου.
Στο πάνελ με θέμα τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη επισημάνθηκε ότι η επιμόρφωση και η συμμόρφωση πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, και τονίστηκε παράλληλα ότι είναι λάθος να δίδεται τελευταία τεχνολογία στους ασθενείς, χωρίς οδηγίες χρήσης. Οι ομιλητές στάθηκαν και στην έλλειψη ψυχολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών στα δημόσια ιατρεία για το διαβήτη, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς ο διαβητικός φλερτάρει με την κατάθλιψη.
Στο πάνελ με θέμα «ζώντας με τον σακχαρώδη διαβήτη – τα δικαιώματα του διαβητικού ως ασφαλισμένου» σημειώθηκε ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξασφαλίζει στον ασθενή ότι επισκέπτεται πιστοποιημένο γιατρό. Επισημάνθηκε η ανάγκη σωστής ενημέρωσής του για τη νόσο, αλλά και δημιουργίας περισσότερων εξειδικευμένων κέντρων διαβήτη. Αναφέρθηκε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι ήπια νόσος και ότι προκαλεί μικρο – και μακροαγγειακές επιπλοκές, ενώ ευθύνεται και για άλλες ασθένειες όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η νευροπάθεια ακόμα και η τύφλωση.
Στο πάνελ με θέμα τον ρόλο της ισορροπημένης διατροφής έγινε γνωστό ότι αναμένεται παγκόσμια αύξηση των περιστατικών κατά 20% τα επόμενα χρόνια, ενώ η παχυσαρκία κατηγορήθηκε ως σημαντικότερος παράγοντας πρόκλησης και συντήρησης του διαβήτη. Τονίσθηκε, τέλος, ότι η σωστή διατροφή δεν είναι απαραίτητα και ακριβή, ειδικά στην Ελλάδα που υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και το γεγονός ότι η αλλαγή συμπεριφοράς με εντατικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθεί μία μέτρια απώλεια βάρους. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με παράλληλες ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό με θέμα την πρόληψη, τις επιπλοκές και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

shutterstock_203053537
2ο Μεσογειακό συνέδριο για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα & αναπαραγωγή
3 – 4 Απριλίου 2015
Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα μέσα από το πρίσμα της επιστήμης και τον διάλογό της με την τέχνη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την ψυχολογία.
Το συνέδριο που είχε θέμα «Από την ανέπαφη αναπαραγωγή στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα», συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αφού σε αυτό συμμετείχαν σπουδαίοι ομιλητές, οι οποίοι μίλησαν για τις μελέτες τους, τις εμπειρίες τους και τις θεωρίες τους. Τα θέματα που οι ομιλητές του συνεδρίου κλήθηκαν να αναλύσουν και να αναπτύξουν σε βάθος αφορούσαν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα εντός των πλαισίων της επιστήμης, της βιολογίας και της ιατρικής, αλλά και της φαντασίας, της μυθολογίας και της ιδεολογίας. Περιελάμβανε πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες, σε κάθε μια από τις οποίες συμμετείχαν αναλόγως γιατροί, φυσικοί, φιλόσοφοι, ψυχαναλυτές, καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, δημοσιογράφοι.
Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τυποποιημένη απάντηση στην ερώτηση τι πραγματικά είναι και από τι επηρεάζεται η σεξουαλικότητα, οι επιστήμονες ξεκίνησαν μια συνομιλία για τα όρια της επιστήμης, της φαντασίας, της φιλοσοφίας και της τέχνης στην ανθρώπινη φύση, σε μια προσπάθεια μελέτης και κατανόησής της, αλλά και το πώς αυτή επηρεάζεται από θεσμούς, αντιλήψεις, πρακτικές καθώς και από διάφορες συνθήκες, όπως η κοινωνική και οικονομική κρίση, η ιδεολογία ή η εξέλιξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Το συνέδριο κάλυψε μια πληθώρα θεμάτων μέσα από ομιλίες και παρουσιάσεις ανοικτές για το κοινό.
Η ομάδα του διάσημου καθηγητή Djordjevic από τη Σερβία, με το μεγαλύτερο αριθμό τρανσέξουαλ χειρουργικών επεμβάσεων στο κόσμο, μίλησε σε βάθος για τις νέες προοπτικές. Ο καθηγητής ουρολογίας Andre van der Merwe, ο πρώτος και μόνος ιατρός που έχει επιτύχει μεταμόσχευση ανδρικού γεννητικού οργάνου παγκοσμίως, παρουσίασε ,για πρώτη φορά διεθνώς, τη μέθοδο του στη χώρα μας.

Ο κθηγητής Soren από την Δανία μίλησε για έγχυση βλαστοκυττάρων από λίπος στο πέος με στόχο την αναγέννηση του στυτικού ιστού και την ανάπλαση των αγγείων του για μια μόνιμη σεξουαλική απόδοση. Ο καθηγητής ενδοκρινολογίας, ερευνητής, Νεοκλής Γεωργόπουλος οδήγησε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο στο μικρόκοσμο της γενετικής πληροφορίας, ενώ ο καθηγητής ουρολογίας και γνωστός ερευνητής Βασίλης Πρωτογέρου έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που άπτονται της γονιμότητας και της ερωτικής απόδοσης. Ο καθηγητής Νικόλαος Σοφικίτης, εφευρέτης, ερευνητής και πατέρας της νέας εξωσωματικής τεχνικής, αλλά και της αντισύλληψης με ένα απλό χάπι, που αποτελεί παγκόσμια επιστημονική μορφή, μίλησε για τις νέες επαναστατικές τεχνικές στην υποβοηθουμένη αναπαραγωγή.
Ο πρώτος ρομποτικός χειρουργός στη χώρα, αλλά και διεθνώς, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης εξήρε τις δυνατότητες του ρομπότ Νταβίντσι που εφοδιάζει τον πραγματικό χειρουργό με υπερφυσικές ιδιότητες κάνοντάς τον να αποφεύγει τις επιπλοκές που συνόδευαν την ανοικτή χειρουργική.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος ομιλιών άλλων διακεκριμένων επιστημόνων, όπως των ψυχαναλυτών Ματθαίου Γιωσαφάτ και Κωνσταντίνου Γεμενετζή, του γυναικολόγου Ιωάννη Μουζάλα και του ανδρολόγου Πέτρου Δρέττα.

shutterstock_139451252

European Lung Cancer Conference 2015
15 – 18 Απριλίου 2015, Γενεύη, Ελβετία

Το ELCC 2015 αποτέλεσε ισχυρό εργαλείο ενημέρωσης όσων ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα και του θώρακος

Το ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο του πνεύμονα διοργανώθηκε και φέτος από κορυφαίους ειδικούς ογκολόγους που ασχολούνται με τις νεοπλασίες των πνευμόνων και του θώρακα, με αντικειμενικό στόχο την παροχή ενημέρωσης σε διάφορα διεπιστημονικά θέματα που είναι σημαντικά για την έρευνα και την κλινική φροντίδα των συγκεκριμένων ασθενών.
Προέλκυσε ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές ογκολόγους, θωρακοχειρουργούς, πνευμονολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι συζήτησαν με κριτικό πνεύμα προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η βιολογία των θωρακικών όγκων και πώς αυτή αλλάζει τη διάγνωση και τη θεραπεία τους.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην προκλινική και κλινική έρευνα για τις νεοπλασίες των πνευμόνων και άλλες κακοήθειες του θώρακα. Τα κύρια θέματα, που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, άπτονταν της εξέλιξης του ρόλου της χειρουργικής επέμβασης στη μεταστατική νόσο, της ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα, της ανοσοθεραπείας, των προκαλούμενων από ογκογονίδια όγκους, αλλά και των πρωτοποριακών εξελίξεων στην αντιμετώπιση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και του μεσοθηλιώματος.
Έγινε γνωστό, από γάλλους ερευνητές, ότι παρά τις δεκαετίες εκστρατειών για τη δημόσια υγεία πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν – σε επικίνδυνο βαθμό – τους κινδύνους που προκαλούνται στην υγεία από το κάπνισμα ακόμη και μόνο μερικών τσιγάρων την ημέρα. Μόνο οι μισοί από τους νυν καπνιστές θεωρούν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ λιγότερο από το 40% των ατόμων γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα δεν εξαλείφεται ποτέ παρά τη διακοπή του καπνίσματος. Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν την ανάγκη επείγουσας διεξαγωγής ενημερωτικών εκστρατειών σχετικά με τον κίνδυνο του κάθε τσιγάρου.
Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ασθενείς με μετάλλαξη στο γονίδιο BRAF, που απαντάται συχνά στους ανθρώπους με μελάνωμα, μπορεί να αποκομίσουν σημαντικά κλινικά οφέλη από φάρμακα (vemurafenib, dabrafenib, sorafenib) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μελανώματος. Οι ερευνητές αισιοδοξούν, παρά το μικρό αριθμό των συμμετεχόντων στη μελέτη.
Ερευνητές του King’s College London ανακοίνωσαν ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς (24%) με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ δεν λαμβάνει τα αποτελέσματα της εξέτασης για ύπαρξη μετάλλαξης του EGFR, παρότι οι στοχευμένες θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν πιο αποτελεσματικά καρκίνους που είναι γνωστό ότι φέρουν τέτοιες μεταλλάξεις πριν αρχίσει η θεραπεία.
Το ELCC θα διεξάγεται πλέον κάθε χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ESMO και της IASLC, και θα διευρύνει τη συνεργασία του με τις πιο σημαντικές εταιρείες που εκπροσωπούν ειδικούς στην ογκολογία θώρακος, με στόχο την ενίσχυση της επιστήμης, της εκπαίδευση και της πρακτικής του καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

shutterstock_107615549

ESOC 2015
17 – 19 Απριλίου 2015, Γλασκώβη, Σκωτία
Η υψηλή ποιότητα του επιστημονικού προγράμματος εγγυήθηκε την επιτυχία του 1ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο του ευρωπαϊκού οργανισμού εγκεφαλικών, προσελκύοντας ειδικούς από όλο τον κόσμο. Η αρμόδια επιτροπή δημιούργησε μια ολοκληρωμένη σειρά από σημαντικές διαλέξεις, συμπόσια, σεμινάρια, μαθήματα και διάφορα εργαστήρια, που κάλυψαν το σύνολο του τομέα της διαχείρισης των εγκεφαλικών επεισοδίων, της πρόληψης και της ανάρρωσης από αυτά. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με συναδέλφους από όλο τον κόσμο για να ενισχύσουν την έρευνα και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους. Τους δόθηκε παράλληλα η δυνατότητα συμμετοχής σε μια ποικιλία από διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, και ενημέρωσης επί των τελευταίων επιστημονικών ερευνών και εξελίξεων στον τομέα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν νέες μεγάλες κλινικές μελέτες και πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα τα οποία έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Μεταξύ των παρουσιάσεων ήταν και η μελέτη PISCES, η πρώτη χορήγησης ανθρώπινων νευρικών βλαστοκυττάρων με ένεση κατευθείαν στον εγκέφαλο. Η μελέτη περιέλαβε 11 άνδρες ασθενείς με μακροχρόνια αναπηρία έξη και 60 μήνες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα τελικά αποτελέσματα βασίστηκαν σε διετή τουλάχιστον παρακολούθηση μετά το επεισόδιο, και μέχρι τότε δεν παρατηρήθηκαν σχετιζόμενες με τα κύτταρα ανεπιθύμητες ενέργειες. Υπήρξαν μικρές βελτιώσεις στη νευρολογική κατάσταση και τη λειτουργία στους περισσότερους συμμετέχοντες, οι οποίες παρατηρήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων και διατηρήθηκαν καθ ‘όλη την παρακολούθηση.
Σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη ισπανική πολυκεντρική μελέτη, η χορήγηση ουρικού οξέως σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, μαζί με το καθιερωμένο θρομβολυτικό φάρμακο μέσα σε 4,5 ώρες από τα πρώτα συμπτώματα φαίνεται να είναι ασφαλής και αποτελεσματική στον περιορισμό της αναπηρίας. Αν και η μελέτη δεν είχε την ισχύ να παράσχει οριστική απόδειξη για την αξία αυτής της νέας θεραπευτικής προσέγγισης έδειξε πολύ σημαντικά οφέλη σε σχετικές ομάδες. Οι ερευνητές έδειξαν τα σημαντικά οφέλη που αποκόμισαν οι γυναίκες μετά τη θεραπεία με ουρικό οξύ, τα οποία αποδόθηκαν στην πιο περιορισμένη αντιοξειδωτική τους ικανότητα συγκριτικά με τους άνδρες, καθώς και τα μεγαλύτερα οφέλη τα οποία είχαν ασθενείς με υψηλό σάκχαρο του αίματος κατά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές το ουρικό οξύ μπορεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη ρύθμιση της ανθρώπινης υγείας, καθιστώντας το μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση του οξέως εγκεφαλικού επεισοδίου που αξίζει επικύρωσης σε μια μεγαλύτερη μελέτη επιβεβαίωσης.
Έγινε επίσης γνωστό ότι η θρομβεκτομή με τη συσκευή solitaire σε ασθενείς με μεγάλη απόφραξη πρόσθιας αρτηρίας μέσα σε οκτώ ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνει τη σοβαρότητα της αναπηρίας και το μέγεθος του εμφράγματος, αυξάνει τα ποσοστά της λειτουργικής ανεξαρτησίας, και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε τρείς μήνες, χωρίς να υπάρχουν διαφορές στη θνησιμότητα ή συμπτωματική ενδοκρανιακή αιμορραγία.

shutterstock_96242975

EuroPRevent 2015
14 – 16 Μαΐου 2015, Λισσαβόνα, Πορτογαλία
Το κορυφαίο διεθνές συνέδριο για την καρδιαγγειακή προστασία & αποκατάσταση

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν σε ένα διεθνές συνέδριο για να παρουσιάσουν την έρευνά τους και να μοιραστούν τις γνώσεις τους στην καρδιαγγειακή υγεία. Πραγματοποιήθηκε στην εντυπωσιακή πόλη της Λισσαβόνας, όπου στις τρεις ημέρες της διάρκειάς του παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά, κλινικά, και εκπαιδευτικά δεδομένα, τα οποία κάλυπταν όλο το φάσμα πρόληψης και αποκατάστασης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το 10ο συνέδριο εστίασε στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων που υπάρχουν στην καρδιαγγειακή υγεία, καθώς τα τελευταία ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας στα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι σύνεδροι ανέλυσαν ιδιαίτερα θέματα που άπτονται των λιπιδίων, της διατροφής και της σημασίας της καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κοπώσεως.
Κατά τη διάρκειά του επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι καρδιαγγειακές νόσοι είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με 17,5 εκ. ζωές να χάνονται κάθε χρόνο, παρότι πρόκειται για νόσους που μπορούν να προληφθούν. Πάνω από τα ¾ αυτών συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Έγινε γνωστό επίσης ότι ο χώρος εργασίας, όπου οι περισσότεροι ενήλικες δαπανούν περίπου το 60% του χρόνου τους, αντιπροσωπεύει ένα τόπο όπου μπορεί να προκύψουν σύντομες περίοδοι φυσικής δραστηριότητας, και να προσμετρηθούν στις συνιστώμενες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης, η οποία αξιολόγησε τα επίπεδα δραστηριότητας όλων των εργαζομένων σε ένα νοσοκομείο, έδειξαν ότι η καθιστική συμπεριφορά εξακολουθεί να κυριαρχεί, με τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας να μην επαρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε μελέτη, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν ότι ακόμα και οι αθλητές, των οποίων οι επιδόσεις και η καλή φυσική κατάσταση είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, μπορεί να έχουν απειλητικές για τη ζωή καρδιαγγειακές ανωμαλίες. Μελέτη σε περισσότερους από 2.000 επιλέξιμους για συμμετοχή σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αθλητές, των οποίων η καρδιαγγειακή υγεία είχε ελεγχθεί, αποκάλυψε μια απροσδόκητα υψηλή συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων, μερικές από τις οποίες κρίθηκαν ως πολύ σοβαρές απειλές για την υγεία.
Άλλη, μεγάλη, μελέτη κοόρτης αποκάλυψε ότι ακόμα και η μικρής διάρκειας και χαμηλής έντασης άσκηση βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων. Τέτοια συμπεράσματα έχουν εξεταστεί επαρκώς στο γενικό πληθυσμό, όπου ένα προτεινόμενο πρόγραμμα άσκησης 30 λεπτών τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα (ή 150 λεπτά την εβδομάδα) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον μέσο όρο κινδύνου θανάτου κατά 30%. Ωστόσο, μια τέτοια συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου της φυσικής δραστηριότητας και του κινδύνου θανάτου δεν είχε διαπιστωθεί σαφώς στους ηλικιωμένους. Πράγματι, οι περισσότερες κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα είναι ίδιες τόσο για τους μεσήλικες ενήλικες όσο και για τους ηλικιωμένους, παρότι εκτιμάται ότι πάνω από το 60% των ηλικιωμένων δεν είναι σε θέση να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο άσκησης.

 

shutterstock_127653560
11ο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας
5-7 Ιουνίου 2015

Οι τελευταίες εξελίξεις που απασχολούν τον σύγχρονο καρδιολόγο στην καθημερινή κλινική πράξη

Τα πολλά επιτεύγματα των τελευταίων ετών στην Καρδιολογία αλλά και οι ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα συζητήθηκαν αναλυτικά στο 11ο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε 5-7 Ιουνίου 2015, με Πρόεδρο τον καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Λεκάκη.
Στο συνέδριο μεταξύ άλλων τονίστηκε η συμβολή της τεχνολογίας στη βελτίωση των απεικονιστικών μεθόδων διερεύνησης των καρδιακών παθήσεων, όπως η μαγνητική και αξονική τομογραφία, η οποία καθιστά τη διάγνωση ακριβέστερη, με συνέπεια όλο και περισσότεροι ασθενείς να μπορούν να επωφεληθούν απ’ αυτήν. Αναλύθηκαν οι ενδείξεις και ο πληθυσμός-στόχος για την εφαρμογή της διαγνωστικής τεχνικής ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο διαγνωστικό και θεραπευτικό όφελος σε άτομα με κίνδυνο για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Σε στρογγυλή τράπεζα παρουσιάστηκαν οι κλινικές εφαρμογές της υβριδικής απεικόνισης για την κατάδειξη της ισχαιμίας -βιωσιμότητας του μυοκαρδίου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και η συμβολή των νέων τεχνικών στη επιλογή της βέλτιστης θεραπευτικής προσέγγισης του καρδιοπαθή. Παρουσιάστηκαν δε όλες οι εξελίξεις στις νεότερες τεχνικές που αφορούν τη απεικόνιση της μυοκαρδιακής παραμόρφωσης, συσπείρωσης-αποσυσπείρωσης της αριστερής κοιλίας και την εκτίμηση της δομής και λειτουργίας των καρδιακών κοιλοτήτων με την τρισδιάστατη απεικόνιση.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απασχόλησε εκτεταμένα τους συνέδρους η αρτηριακή υπέρταση ως παράγοντας εμφάνισης καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας. Τονίστηκε η βελτίωση που προσφέρει τα τελευταία χρόνια μια σειρά επεμβατικών μεθόδων, που στοχεύουν είτε στην τροποποίηση της δραστηριότητας του αυτονόμου νευρικού συστήματος ή στην αποσυμφόρηση του αρτηριακού δικτύου. Συζητήθηκε η συμπαθητική απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών ως θεραπευτική μέθοδος της ανθεκτικής υπέρτασης, η μέθοδος της διέγερσης των καρωτιδικών τασεουποδοχέων που παρά την ετερόπλευρη μόνο εφαρμογή της έχει να λύσει ακόμα το πρόβλημα των σημαντικών επιπλοκών της. Τέλος, αναλύθηκε η θεραπευτική πρόταση της αρτηριοφλεβώδους αναστόμωσης στο ύψος των έσω λαγονίων αγγείων, που θα μπορούσε να ελαττώσει τις περιφερικές αντιστάσεις και να μειώσει την αρτηριακή πίεση αλλά τελικά επιβαρύνει σημαντικά τη φλεβική κυκλοφορία και δεν φείδεται επιπλοκών.
Επίσης, κατά την εκτίμηση των συνέδρων παρελθόν θα αποτελούν τα επόμενα χρόνια οι χειρουργικές επεμβάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς αναμένεται να αντικατασταθούν από τις διαδερμικές καρδιακές επεμβάσεις -που επί του παρόντος αποτελούν τη θεραπευτική προσέγγιση επιλογής για τη στεφανιαία νόσο, κάποιες από τις βαλβιδικές νόσους και αρκετές συγγενείς καρδιοπάθειες- στο βαθμό βέβαια που θα επιτραπεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Όπως έγινε επίσης γνωστό, νέας τεχνολογίας μεταλλικές ενδοπροθέσεις (DES) με βιοπορροφήσιμο πολυμερές και εξαιρετικά λεπτό σκελετό που παρουσιάστηκαν πρόσφατα εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό κλινικών συμβαμάτων έναντι των stents με βιοπορροφήσιμο πολυμερές που είχαν μεγαλύτερο πάχους σκελετού.  Πρόσφατες δε μελέτες έχουν δείξει ότι οι φαρμακοεκλύοντες αεροθάλαμοι ίσως να αποτελούν μια εναλλακτική λύση για την επαναγγείωση σε ασθενείς που είναι δεν είναι καλοί υποψήφιοι για την εμφύτευση DES.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.