ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ | Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

0

 

 

Χρήστος Δαραμήλας
Βιολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, MSc Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία, MSc Εκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Αναπλ. Οργ. Γραμματέας Ε.Σ.Α.μεΑ., Πρόεδρος ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Πρόεδρος Συλ. Διαβ. Ν. Θεσ/νίκης «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημ. Υγείας του Υπoυργείου Υγείας, Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικών Ελλείψεων του Υπoυργείου Υγείας

 

Βιογραφικό

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας, έχοντας κάτω από την ομπρέλα της, πανελλαδικά, 26 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους.

Φέτος, συμπληρώνει 27 χρόνια αδιάλειπτης και συνεχούς παρουσίας στον χώρο του διαβήτη και συνεχίζει με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον να αγωνίζεται και να διεκδικεί την αναβάθμιση των συνθηκών και των παροχών υγείας, που θα εξασφαλίσουν ποιότητα και υγεία στη ζωή των πασχόντων. Είναι μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Κράτος.

Οι στόχοι

Οι πρωταρχικοί στόχοι της ομοσπονδίας, είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η εκπαίδευση, τόσο των ατόμων με διαβήτη και των οικογενειών τους, όσο και του γενικότερου πληθυσμού, καθώς και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στην υγεία, την παιδεία και την εργασία.

Δράσεις

Την τελευταία πενταετία, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει υλοποιήσει με ιδιαίτερη επιτυχία μια σειρά από δράσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την πληροφόρηση, την πρόληψη και την εκπαίδευση του πληθυσμού –πασχόντων και μη– για τη «σιωπηλή πανδημία» του σύγχρονου κόσμου, τον σακχαρώδη διαβήτη.

  • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (2018)

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2018, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διοργάνωσε και πραγματοποίησε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτέλεσε ένα κάλεσμα προς όλους τους πάσχοντες με διαβήτη της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν από το ΔΣ της ομοσπονδίας, αλλά και από καταξιωμένους επιστήμονες, για τις εξελίξεις στον χώρο του διαβήτη, με σκοπό την καλή ρύθμισή του.

  • «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» (2019-2021)

Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» αποτέλεσε μια επιτυχημένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία ξεκίνησε το 2019 και πήρε ψηφιακή μορφή κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Στο πλαίσιο του project, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και διοργανώθηκαν αγώνες μπάσκετ μεταξύ παιδικών και εφηβικών ομάδων, σχολικών και μη.

Στη συνέχεια, η συνεργασία με την ισπανική καινοτόμο εταιρεία e-learning Competia, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ψηφιακής ακαδημίας Diabetes Quiz Academy, μέσα από την οποία προσφέρθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η δυνατότητα για την υλοποίηση εκπαιδευτικού παιχνιδιού γνώσεων για το ευρύ κοινό. Έτσι, διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε ένα on-line παιχνίδι γνώσεων μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον σακχαρώδη διαβήτη, παίζοντας, διασκεδάζοντας και αλληλεπιδρώντας με άλλους παίκτες.

  • 10 Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (2022)

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διοργάνωσε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριό της στην Αθήνα, με τίτλο: «Από το Παρελθόν στο Μέλλον» το οποίο φιλοξένησε πάσχοντες από Σ.Δ. τύπου 1 και τύπου 2 από όλη τη χώρα, συμβάλλοντας στην πληρέστερη εκπαίδευση και ενημέρωσή τους για τον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

  • 1st Diabetes Empowerment Forum (2023)

Η επιτυχής διεξαγωγή του 1st Diabetes Empowerment Forum, στο Ναύπλιο στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023, ήταν το έναυσμα για να συνεχίσει η ομοσπονδία τη διοργάνωση της δράσης αυτής και το 2024.

Το Forum σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με στόχο να εμπλουτίσει τη γνώση, να αποκαλύψει τις τοπικές ανάγκες και να ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Tα workshops του forum παρακολούθησαν εκπρόσωποι από όλους τους συλλόγους-μέλη της ομοσπονδίας, καθώς και δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στον χώρο της Υγείας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 1st Diabetes Empowerment Forum, έγινε και η επίσημη παρουσίαση της μελέτης που πραγματοποίησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αποσκοπούσε στη διερεύνηση της κάλυψης των αναγκών των πασχόντων από Σ.Δ. τύπου 1 και τύπου 2, αναφορικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλωσίμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών υλικών.

Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν πανελλαδικά μπορούν να βρουν λύση, είτε άμεσα είτε έμμεσα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστο Δαραμήλα, μέσα από ένα σωστά δομημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο η ομοσπονδία έχει δουλέψει και προτείνει προς εφαρμογή στο Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του forum, έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, τα πρόσφατα στοιχεία της Η.ΔΙ.Κ.Α., που αφορούν στο πλήθος των μοναδικών πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη για το 2023, το οποίο ανέρχεται σε 1.193.003 άτομα.

  • Περιοδικό «Γλυκιά Ζωή»

Από ιδρύσεώς της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκδίδει το περιοδικό «Γλυκιά Ζωή», που αποτελεί ένα «παράθυρο ενημέρωσης» προς όλους, είτε πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, είτε όχι.

Στη «Γλυκιά Ζωή», που εκδίδεται κάθε τρίμηνο, δημοσιεύονται όλα τα άρθρα που αφορούν στον σακχαρώδη διαβήτη, οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, ενημερωτικά άρθρα καταξιωμένων επιστημόνων, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ενώ σε κάθε τεύχος δημοσιεύονται δύο συνταγές της καταξιωμένης σεφ Ντίνας Νικολάου, οι οποίες συνοδεύονται από tips και διατροφικά στοιχεία.

  • Ιστοσελίδα «Γλυκός Πλανήτης»

Η ιστοσελίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τίτλο «Γλυκός Πλανήτης», ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές εύχρηστης πλοήγησης, δημιουργήθηκε το 2009 και αναβαθμίστηκε στη σημερινή του μορφή το 2019.

Μέσα από συχνές αναρτήσεις επιστημονικών άρθρων και ενημερώσεις για τις δράσεις της ομοσπονδίας και των συλλόγων της, καθώς και τις κινητοποιήσεις της προς τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των πασχόντων, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προσπαθεί διαρκώς να διασφαλίσει την ψηφιακή προσβασιμότητα και πληροφόρηση των πασχόντων, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στον σακχαρώδη διαβήτη.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 236, Ηλιούπολη, ΤΚ 16341
Τηλέφωνο: 210 52 01 474
Email: possasdia@gmail.com
Site: glikos-planitis.gr
Facebook: www.facebook.com/glikosplanitis
Instagram: www.instagram.com/glikosplanitis

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.