Ένωση Ασθενών Ελλάδας

0

 

 

Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή
Πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

 

 

Βιογραφικό

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αποτελεί την Εθνική Συνομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών της χώρας, με 74 μέλη από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Ιδρύθηκε το 2019, με βασικό στόχο την έγκαιρη, σωστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των ασθενών, αλλά και του γενικού πληθυσμού, γύρω από σοβαρές ασθένειες και ζητήματα δημόσιας υγείας. Παράλληλα, έγκριτα και τεκμηριωμένα, παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας προτάσεις προς όφελος όλων των ληπτών υπηρεσιών και του εκδημοκρατισμού της Υγείας.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι το τριτοβάθμιο σωματείο συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών από όλη την Ελλάδα και όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2019 από την ανάγκη θεσμικής συμμετοχής των ασθενών στη διαμόρφωση πολιτικής υγείας, με ενιαία φωνή και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι θεσμικά αναγνωρισμένη, δια νόμου συνομιλητής της Πολιτείας, για ζητήματα που αφορούν πολιτικές της Υγείας, από τον Μάιο του 2022 με τον Ν.4931/2022 και σήμερα συμμετέχει σε ένα πλήθος επιτροπών και ομάδων εργασίας του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΣΥ και άλλων εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της Yγείας.

Βασικοί πυλώνες δράσης αποτελούν η προάσπιση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών Yγείας, η συμμετοχή τους στη χάραξη και αξιολόγηση των πολιτικών που τους αφορούν και η συμβολή τους στην προαγωγή ενός βιώσιμου και δίκαιου συστήματος υγείας. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, διεκδικεί ως θεσμοθετημένος φορέας τον ισότιμο ρόλο των ασθενών στο τραπέζι του διαλόγου, μέσα από διαφάνεια και συνεργασία, κατάρτιση τεκμηριωμένων προτάσεων, αύξηση εγγραματοσύνης Yγείας και ενδυνάμωση τόσο των ασθενών, όσο και των εκπροσώπων τους.

Η ουσιαστική συμμετοχή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, πάντοτε μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις, στα κέντρα λήψης αποφάσεων για πολιτικές που σχετίζονται με την Υγεία, είναι ένα αναμφίβολα σημαντικό και θετικό βήμα, αλλά και μεγάλη πρόκληση για εμάς, καθώς εμπεριέχει ένα σημαντικό κομμάτι ευθύνης. To «τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς» αποτελεί προτεραιότητα και πάντοτε αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους που εκπροσωπούμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το αποτύπωμα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας βρίσκεται και εκτός συνόρων, με συμμετοχή σε ευρωπαϊκές οργανώσεις, όπως το European Patients’ Forum (EPF) και το European Public Health Alliance (EPHA). Στα σχεδόν 5 έτη ζωής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο απολογισμός των έργων και δράσεων της είναι κάτι παραπάνω από θετικός και εξαιρετικά πλούσιος, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα θεματικών.

Δράσεις

Οι δράσεις-ορόσημα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ξεκινούν ευθύς αμέσως, λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της, όταν στις αρχές του 2020 τα παγκόσμια συστήματα Υγείας ήρθαν αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή πανδημία. Με το βλέμμα στραμμένο στην καθημερινότητα των χρόνιων ασθενών, δημιουργήσαμε τη Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών ΜΑΖΙ 11132, τον Ιανουάριο του 2020, παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση και καθοδήγηση κατά την περίοδο της πανδημίας. Η γραμμή αποτελεί μέχρι και σήμερα συνδετικό κρίκο μεταξύ κοινωνίας, επιστημονικής κοινότητας και Πολιτείας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τον εμβολιασμό και άλλα σχετικά θέματα, στοχεύοντας στην έγκυρη ενημέρωση, ενάντια στην παραπληροφόρηση που επικρατούσε, ενώ παράλληλα η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεξήγαγε έρευνα για την πανδημία και τους χρόνιους ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας, μαζί με τη Γραμμή 11132, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου τον Απρίλιο του 2021. Τον ίδιο μήνα δημοσιεύθηκε η καμπάνια της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, την οποία χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Στη μεταπανδημική περίοδο, συμμετείχαμε σε ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων και Προαγωγή του Προσυμπτωματικού Ελέγχου μετά την Πανδημία COVID-19» στη Βουλή των Ελλήνων, που διοργάνωσε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και υλοποιήσαμε παράλληλα νέα συνέντευξη τύπου με θέμα «Χρόνιοι Ασθενείς και Πανδημία» αμέσως μετά το επετειακό 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Το Νοέμβριο του 2021, η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, έμελλε να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για τη θεσμική αναγνώριση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της αναβάθμισης του ρόλου της. Ένα ρόλο που διαρκώς επιβεβαιώνουμε, μιας και σε όλη την πορεία της, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει πραγματοποιήσει σειρά από έρευνες σε θέματα που αφορούν χρόνιους ασθενείς, αλλά και την Υγεία ευρύτερα, τα αποτελέσματα των οποίων πάντοτε προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις τοποθετήσεις και διεκδικήσεις μας.

Στα λίγα χρόνια λειτουργίας της, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει καταφέρει να αποσπάσει αρκετά βραβεία, με κυριότερο το τιμητικό βραβείο στην περσινή εκδήλωση των Prix Galien Greece, καθώς και σειρά άλλων που αφορούν την πενταψήφια γραμμή, την προαγωγή ψυχικής υγείας και τα προγράμματα εγγραμματοσύνης. Ειδικότερα για την εγγραμματοσύνη στην υγεία, εδώ και κάποιο διάστημα, υλοποιούμε μια σειρά από σεμινάρια για την ενδυνάμωση των ασθενών και των εκπροσώπων τους, με την αρωγή του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη τις εργασίες της και η Ακαδημία Ασθενών σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σε ετήσια βάση, ίσως το πιο μεγάλο γεγονός που έχει καταστεί θεσμός, αποτελεί το Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, ένας δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των ασθενών και της Πολιτείας. Το δεύτερο μεγαλύτερο γεγονός που διοργανώνεται από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι η εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, παρουσία όλων των εκπροσώπων της Πολιτείας και των πολιτικών κομμάτων, η οποία κατά το έτος 2023 τελέστηκε υπό της Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το ολιστικό πλέγμα δράσεων, αλλά και το ηχηρό αποτύπωμα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, έχει αναγνωριστεί από το σύνολο της Πολιτείας και των εμπλεκόμενων φορέων στις πολιτικές Υγείας, σε μια εξίσωση γενικότερης ομοφωνίας για περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της. Προς αυτή την κατεύθυνση, η σύμπλευση της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και εκείνης των ασθενών, είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 76, Αθήνα, ΤΚ 11527
Τηλέφωνο: 210 32 23 300
Email: info@greekpatient.gr
Site: greekpatient.gr
Facebook: www.facebook.com/greekpatient
Instagram: www.instagram.com/greek_patient
LinkedIn: www.linkedin.com/company/greek-patients-association

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.