Στρατηγικές πρωτοβουλίες για την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα του ΕΣΥ

0

Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη | Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Η στοχευμένη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των μονάδων υγείας, η θέσπιση κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής επαγγελματιών υγείας στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, χρηματικών και μη, και η διασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης των σχετικών πολιτικών αποτελούν βασικούς άξονες του Υπουργείου Υγείας, όπως επισημαίνει η κ. Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, μιλώντας στο «The Doctor».

Κυρία Βιλδιρίδη, μολονότι διαχρονικά γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αύξηση των κλινικών μελετών στη χώρα, εξακολουθούμε να μην επιτυγχάνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα-στόχους. Πρόσφατα αναφερθήκατε στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, που θα επιταχύνει τη διαδικασία διενέργειάς τους. Τι θα αλλάξει και ποιες οι προσδοκίες;                                                                                   

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια η αύξηση των κλινικών μελετών στη χώρα συνιστά βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και οι πρωτοβουλίες που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση αποτιμώνται θετικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τάση για τη διενέργεια κλινικών μελετών στην Ελλάδα είναι αυξητική.

Συγκεκριμένα, από το 2019 έως το 2022, ο αριθμός των κλινικών δοκιμών, ανεξαρτήτως φάσης, που έλαβε άδεια διεξαγωγής αυξήθηκε κατά 50%. Αξιοσημείωτο είναι ότι για το 2023, υποβλήθηκαν περίπου 300 αιτήσεις από τις οποίες ήδη έχουν εγκριθεί περισσότερες από τις μισές, με τη διαδικασία να συνεχίζεται. Αντίστοιχα, το 2022, από τις 247 αιτήσεις νέων κλινικών δοκιμών με φάρμακο εγκρίθηκαν οι 232, ήτοι ποσοστό που αγγίζει το 94% των υποβληθέντων αιτήσεων. Ομοίως, αυξητική τάση σημειώνουν και οι κλινικές δοκιμές σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών και μεταμορφώνεται με σταθερά βήματα σε κόμβο βιοϊατρικής έρευνας στην Ευρώπη.

Παρά ταύτα, είναι απαραίτητο να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες με σημείο εκκίνησης την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις ουσιαστικές προϋποθέσεις και τους όρους διενέργειας κλινικών μελετών. Επιπλέον, εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάπτυξη ενιαίων διαδικασιών, για τη δημιουργία προτύπων συμβάσεων και την υιοθέτηση καλών πρακτικών που αφορούν στη διεξαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας στη χώρα. Περαιτέρω, υπό επεξεργασία είναι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα Τμήματα Κλινικών Μελετών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικής με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους, ώστε να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο ή εμπλεκόμενο μέρος. Τέλος, κομβικής σημασίας κρίνεται η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Βιοϊατρικής Έρευνας (Ε.Μη.Β.Ε.), το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF) και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή δεδομένων αναφορικά με την κλινική έρευνα στη χώρα μας.

Η βιοϊατρική έρευνα και οι κλινικές δοκιμές βοηθούν την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης υψηλού επιπέδου. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για το ΕΣΥ αλλά και για τους ασθενείς;

Η βιοϊατρική έρευνα σε όλες τις εκφάνσεις, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών δοκιμών, έχει πάντα ως «στόχο» και επίκεντρο τον ίδιο τον ασθενή και τις ανάγκες του. Μέσω των κλινικών μελετών οι ασθενείς αποκτούν γρήγορα και δωρεάν πρόσβαση σε καινοτόμες, πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπευτικές παρεμβάσεις και σε υψηλού επιπέδου συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Επιπλέον, από την πραγματοποίηση κλινικών μελετών αναδύονται επιστημονικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας. Οι οικονομικές εισροές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που συνιστούν κέντρα διεξαγωγής κλινικών μελετών αξιοποιούνται για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής τους υποδομής και του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού. Συγχρόνως, οι επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν τις ερευνητικές ομάδες βρίσκονται στο επίκεντρο των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων και αποκτούν υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία. Τέλος, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας και διαμορφώνονται οι συνθήκες για νέες επενδύσεις στον χώρο της ανάπτυξης ιατροτεχνολογικών και φαρμακευτικών προϊόντων, της τεχνολογίας υγείας και της πληροφορικής και δημιουργούνται θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης για νέους επιστήμονες και ερευνητές, συμβάλλοντας στην αναστροφή της τάσης αναζήτησης τέτοιων θέσεων στο εξωτερικό (brain drain).

Εντός του έτους 2026 προβλέπεται η ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), το οποίο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ποιες περιοχές θα αφορά και πόσο εύκολα θα καταφέρει να συντονίσει μια σειρά από αρμόδιους φορείς που απαιτούνται;

Η σημασία της Τηλεϊατρικής αναδείχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς έδωσε λύση σε προβλήματα προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας, λόγω των αναγκαίων για τη δημόσια υγεία περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού. Η 2η ΥΠΕ αποτέλεσε την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια, όπου αναπτύχθηκαν Σταθμοί Τηλεϊατρικής. Στο Δίκτυό της σήμερα συμμετέχουν 57 νησιά και περιλαμβάνει 66 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ), 21 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ), 170 Σταθμούς Κατ’ Οίκον Περίθαλψης (ΣΚΟΠ), 1 Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Κέντρο Υγείας Πειραιά, Κέντρο Δεδομένων και Κέντρο Υποστήριξης Λειτουργίας (Helpdesk).

Σήμερα, η επέκταση του Δικτύου συνιστά στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Υγείας, καθώς αναγνωρίζεται πως μπορεί να δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τους πολίτες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας και ταυτόχρονα να καλύψει την ανάγκη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη εκπαίδευση και πηγές έγκυρης πληροφόρησης, ανεξαρτήτως του σημείου στο οποίο υπηρετούν.

Συγκεκριμένα, εντός του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του ΕΔΙΤ στο σύνολο της Επικράτειας. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ)», με την ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί στο σύνολο των ΥΠΕ της χώρας: 305 νέοι ΣΤΙΑ, 35 νέοι ΣΤΙΣ, 500 tablets ιατρών, 5 εκπαιδευτικοί σταθμοί, 3.000 ΣΚΟΠ, 3 νέα περιφερειακά κέντρα ελέγχου και 1 κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου στο Υπουργείο Υγείας.

Η εφαρμογή «MyHealth» αλλά και νέες τεχνολογίες όπως το «Ηλεκτρονικό Ραντεβού» τελικά πόσο βελτίωσαν την εξυπηρέτηση των πολιτών; Τι δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία;

Ο σταθερός προσανατολισμός του Υπουργείου Υγείας προς την ψηφιακή αναβάθμιση του τομέα της Υγείας, μέσω της εισαγωγής νέων εργαλείων που αξιοποιούν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, συνιστά απόρροια της έως σήμερα αξιολόγησης και ανατροφοδότησης που λαμβάνεται από τον ίδιο τον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή για κινητές συσκευές «MyHealth» και η υπηρεσία του ηλεκτρονικού ραντεβού (eΡαντεβού), εντάσσονται στις ήδη επιτυχημένες πρωτοβουλίες, που αξιολογούνται θετικά από τους λήπτες υπηρεσιών υγείας, εφόσον έχουν βελτιώσει την καθημερινότητά τους.

Ειδικότερα, η εφαρμογή «MyHealth» προσφέρει τη δυνατότητα στον πολίτη να διαχειρίζεται άμεσα, εύκολα και γρήγορα μια σειρά ιατρικών του δεδομένων. Εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε η εφαρμογή να επικαιροποιείται διαρκώς και να εμπλουτίζεται με νέες δυνατότητες. Αντίστοιχα, η δυνατότητα του πολίτη να κλείσει εύκολα και γρήγορα, να αναβάλει ή να ακυρώσει ραντεβού σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω της υπηρεσίας του ηλεκτρονικού ραντεβού (eΡαντεβού), αξιοποιείται συστηματικά ήδη από την πρώτη μέρα, που τέθηκε σε εφαρμογή η υπηρεσία. Μάλιστα, έχοντας λάβει πολύ θετική ανατροφοδότηση, έχει ήδη δρομολογηθεί η επέκταση της χρήσης του και στα νοσοκομεία της χώρας.

Ποια έργα αναμένουμε στο εγγύς διάστημα να ολοκληρωθούν με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;

Με τη συνδρομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν τεθεί σε τροχιά ταχείας υλοποίησης σημαντικές πρωτοβουλίες, που αναμένεται να μεταβάλουν ριζικά τη φυσιογνωμία του ΕΣΥ. Ειδικότερα, πέραν της ολοκλήρωσης του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), όπως προαναφέρθηκε, είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος κατ’ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης (Σύστημα Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι – ΝΟΣΠΙ), ενός φιλικού προς τους λήπτες μοντέλο παροχής εξατομικευμένης φροντίδας, που αναμένεται να καλύψει τα κενά στη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες και να βελτιώσει την καθημερινότητα ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ογκολογικών ασθενών, καθώς και ατόμων που βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο.

Συγχρόνως, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Ε.Σ.Υ., έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού ενενήντα τριών (93) νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα, η ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και η ανέγερση κτιρίου αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια αιματολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου». Επίσης, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την πραγματοποίηση οργανωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως δράσεις για την ενίσχυση και τη βιωσιμότητα του συστήματος DRG (Σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων – σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενών που βασίζεται στη συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο), η ολοκλήρωση του Εθνικού Χάρτη Υγείας και δράσεις για την ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού στον τομέα της Yγείας.

Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στα έργα για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ, βασική προτεραιότητα συνιστά η υλοποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, που θα δίνει τη δυνατότητα σε ιατρούς και επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν και να έχουν πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Επίσης, προχωρούν διαγωνισμοί που αφορούν στη βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, καθώς και οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος ενημέρωσης των πολιτών για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Τέλος, ειδική μνεία είναι απαραίτητο να γίνει στο Ψηφιακό Πρόγραμμα Φροντίδας Ογκολογικών Ασθενών, που θα περιλαμβάνει τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων, με στόχο την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου, την έγκαιρη διάγνωση και την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών.

Πρόσφατα αναφερθήκατε σε δείκτες ποιότητας που αφορούν στην ασφάλεια των ασθενών κατά τη διαδρομή τους στο Σύστημα Υγείας, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας. Τι προβλέπει η ανάπτυξη Δεικτών Μέτρησης της Ποιότητας;

Η ανάπτυξη Δεικτών Μέτρησης της Ποιότητας, όπως δεικτών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, δεικτών ασφάλειας προσωπικού, βασικών λειτουργικών δεικτών δομής και στελέχωσης και δεικτών ανθρωποκεντρικής φροντίδας, αναμφίβολα συμβάλλει στην ανάπτυξη τεκμηριωμένης στρατηγικής για την Yγεία, στην αξιολόγηση και τον επανασχεδιασμό των εφαρμοζόμενων πολιτικών, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του ΕΣΥ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη εφαρμόζεται σε μία ομάδα δώδεκα νοσοκομείων-πιλότων σύστημα δεικτών μέτρησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της ασφάλειας ασθενών. Τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία είναι το Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», το Π.Γ.Ν. «Αττικόν», το Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», το Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», το Π.Γ.Ν. Ηρακλείου, το Γ.Ν. Ρόδου, το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, το Π.Γ.Ν. Λάρισας, το Γ.Ν. Νέας Ιωνίας, το Γ.Ν. Ρεθύμνου, το Γ. Ν. Πέλλας Ν.Μ. Έδεσσας και το Γ.N.A. «Ιπποκράτειο». Το πρόγραμμα εστιάζει σε συγκεκριμένα πεδία ασφάλειας της παρεχόμενης φροντίδας, όπως οι πτώσεις, οι κατακλίσεις και η ταυτοποίηση ασθενών. Το επόμενο διάστημα θα τεκμηριωθεί η αξιοπιστία των ήδη συλλεχθέντων δεδομένων, με σκοπό την καθολική εφαρμογή τους σε όλα τα νοσοκομεία.

Επίσης, μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί σε είκοσι ένα νοσοκομεία της χώρας αξιολόγηση της συμμόρφωσής τους με βάση διεθνή Πρότυπα Διασφάλισης της Ποιότητας (Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τα Συστήματα Διασφάλισης της Ποιότητας στη Φροντίδα Υγείας, Πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών του ΠΟΥ), με επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων του ΟΔΙΠΥ. Η αξιολόγηση αυτή πρόκειται να επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νοσοκομείων μέσα στο 2024.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται το Πανελλήνιο Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (GRIPP-SNF) σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας (5 πανεπιστημιακά, 2 γενικά, 2 παιδιατρικά και 1 ειδικό νοσοκομείο). Χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», υλοποιείται από το Κέντρο Επιδημιολογίας και Έρευνας (CLEO) και αρμόδιος φορέας επίβλεψης της εφαρμογής του είναι ο ΟΔΙΠΥ. Στόχος του Προγράμματος είναι η λειτουργία ενός ενιαίου εθνικού συστήματος καταγραφής, για την επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής και η εφαρμογή στρατηγικών ελέγχου τους.

Το Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας, 40 χρόνια από την ίδρυση του ΕΣΥ. Σε αυτά τα χρόνια, εκατομμύρια συμπολίτες μας το επισκέφθηκαν, εξετάστηκαν, διαγνώστηκαν και θεραπεύτηκαν. Όμως λίγα πράγματα άλλαξαν έως τώρα. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Πράγματι, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας, 40 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Σ.Υ. Μάλιστα, στις δυσκολίες και στις κρίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, το ΕΣΥ, όχι μόνο άντεξε αλλά και πρωτοστάτησε, την ώρα που αντίστοιχα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατέρρευσαν.

Στη μετά-πανδημική εποχή, και εκεί θα διαφωνήσω μαζί σας, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι έχουν γίνει πολλά, τόσο για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου συστήματος υγείας, όσο και για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και της λειτουργίας του. Πάνω σε αυτά που έχουν γίνει ήδη, σχεδιάζονται ή υλοποιούνται δομικές αλλαγές που ενσωματώνουν δράσεις και έργα αξιοποίησης και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού στην Υγεία, αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών και επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα της Υγείας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, για την πραγμάτωση αυτών, προσανατολιζόμαστε σταθερά προς τη στοχευμένη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των μονάδων υγείας, τη θέσπιση κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής επαγγελματιών Υγείας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, χρηματικών και μη, και τη διασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης των σχετικών πολιτικών. Συνδυαστικά, όπως προαναφέρθηκε, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έργων αναβάθμισης των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, καθώς και έργα για την ψηφιακή αναβάθμιση του τομέα της Υγείας.

Τέλος, μεριμνούμε για την προώθηση στρατηγικών πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών νοσηλείας, όπως για παράδειγμα η νοσηλεία κατ’ οίκον, η ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής και η επένδυση στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Who is who

H Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη είναι Οικονομολόγος με εξειδίκευση στα θέματα πολιτικής, σχεδιασμού και χρηματοδότησης της Υγείας.

Απόφοιτη του London School of Economics and Political Science (BSc in Social Policy and Economics) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc in Health Policy, Planning and Financing) από το London School of Economics and Political Science και το London School of Hygiene and Tropical Medicine, είναι υποψήφια διδάκτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ασημίνας Γκάγκα (Φεβρουάριος 2022 – Μάιος 2023) και της υπηρεσιακής Υπουργού Υγείας Αναστασίας Κοτανίδου (Ιούνιος 2023), σύμβουλος της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ασημίνας Γκάγκα (Σεπτέμβριος 2021 – Ιανουάριος 2022), καθώς και σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη (Ιούλιος 2019 – Αύγουστος 2021).

Έχει διατελέσει επίσης συντονίστρια του φορέα για την παρακολούθηση και επιτάχυνση της υλοποίησης των δράσεων και έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης για την υλοποίηση του έργου «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε Ολόκληρη την Ελλάδα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. To 2020 ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινή προμήθεια εμβολίων και θεραπειών κατά της νόσου COVID-19.

Έχει εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτης στο LSE Health and Social Care Research Centre – London School of Economics and Political Science.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην πολιτική Υγείας που σχετίζεται με τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση της απόδοσης τους (HSPA), στην ανάπτυξη εργαλείων για την εκτέλεση του σχεδιασμού και της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην Υγεία (Health Workforce), στη διαμόρφωση δεικτών για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων και εμπειριών των ασθενών από την λήψη υπηρεσιών υγείας, καθώς και στις πολιτικές που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά.

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.