Φιλοδοξία μας να μετατρέπουμε το ανέφικτο σε εφικτό στην ιατρική επιστήμη

0

Υβόνη Παπαστελάτου

Country Lead Sanofi Greece & Cyprus / General Manager Specialty Care Greece & Cyprus

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

«Το κλινικό μας πρόγραμμα, εστιάζει στα πεδία της Ανοσολογίας, της Ογκολογίας, της Αιματολογίας, της Νευρολογίας και των Σπάνιων Παθήσεων, όπου οι ανεκπλήρωτες ανάγκες είναι μεγαλύτερες και όπου έχουμε βαθιά γνώση και μεγάλη εμπειρία», όπως τονίζει στο The Doctor η κ. Υβόνη Παπαστελάτου, υπογραμμίζοντας πως «Σε αυτά τα πεδία συνεχίζουμε να καινοτομούμε, διερευνώντας θεραπείες νέας γενιάς, όπως μονοκλωνικά αντισώματα πολλαπλής ειδικότητας και νανομόρια, με 80% των προϊόντων μας να είναι βιολογικοί παράγοντες και 83% να είναι τα πρώτα και δυνητικά καλύτερα στην κατηγορία τους.

Κυρία Παπαστελάτου, είστε επικεφαλής μιας καινοτόμου εταιρείας υγείας παγκόσμιας εμβέλειας, με δυναμική παρουσία στην Ελλάδα για περισσότερα από 40 χρόνια. Πώς η Sanofi διατηρεί τη θέση της ως μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του φαρμακευτικού κλάδου;

Απαντώντας συνοπτικά στην ερώτησή σας, θα πω ότι δεν εφησυχάζουμε ποτέ. Είμαστε μια σύγχρονη παγκόσμια εταιρεία υγείας που ηγούμαστε με καινοτομία, παρέχοντας μεταμορφωτικές θεραπείες και εμβόλια έναντι σοβαρών νοσημάτων, αλλά και καινοτόμες λύσεις αυτοφροντίδας για τους ασθενείς μας. Επιταχύνουμε την αποδοτικότητα, αναλαμβάνοντας αποφασιστικές ενέργειες για να επανεπενδύσουμε στον σχεδιασμό μας.

Ταυτόχρονα, προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα και ευελιξία στις απαιτήσεις του κλάδου και τις επιταγές του σύγχρονου επιχειρείν, απλοποιούμε τις διαδικασίες και επιταχύνουμε τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό. Τέλος, επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε δημιουργώντας μια οργανωτική κουλτούρα που ενδυναμώνει τους ανθρώπους μας και προωθεί την υπευθυνότητα. Ειδικά στο κομμάτι των ανθρώπων μας, είμαστε υπερήφανοι που η εταιρεία συγκεντρώνει αφοσιωμένους, ταλαντούχους ανθρώπους που καθοδηγούνται από έναν σκοπό που μας ενώνει: αναζητούμε τα θαύματα της επιστήμης για να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων.

Αναφερθήκατε στην καινοτόμο επιστήμη της Sanofi και στις πρωτοποριακές θεραπείες που πηγάζουν από αυτή. Πώς περιγράφετε την Έρευνα & Ανάπτυξη στη Sanofi;

Η φιλοδοξία μας είναι να μετατρέπουμε το ανέφικτο σε εφικτό στην ιατρική επιστήμη και για να το επιτύχουμε, ενσωματώνουμε τα πλέον προηγμένα ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες στα προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης που υλοποιούμε. Προσεγγίσεις που βασίζονται στα Μεγάλα Δεδομένα, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Βαθιά Μάθηση και άλλα ψηφιακά επιτεύγματα, καθώς και προηγμένες τεχνολογικές πλατφόρμες, μας έχουν μεταφέρει στην επόμενη γενιά Έρευνας και Ανάπτυξης, παρέχοντας βαθύτερη κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών σοβαρών νοσημάτων, διευρυμένες δυνατότητες ανακάλυψης νέων μορίων αλλά και νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό των κλινικών μελετών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο κλινικό μας πρόγραμμα, εστιάζουμε στα πεδία της Ανοσολογίας, της Ογκολογίας, της Αιματολογίας, της Νευρολογίας και των Σπάνιων Παθήσεων, όπου οι ανεκπλήρωτες ανάγκες είναι μεγαλύτερες και όπου έχουμε βαθιά γνώση και μεγάλη εμπειρία. Σε αυτά τα πεδία συνεχίζουμε να καινοτομούμε, διερευνώντας θεραπείες νέας γενιάς, όπως μονοκλωνικά αντισώματα πολλαπλής ειδικότητας και νανομόρια, με 80% των προϊόντων μας να είναι βιολογικοί παράγοντες και 83% να είναι τα πρώτα και δυνητικά καλύτερα στην κατηγορία τους. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε γονιδιακές θεραπείες που ρυθμίζουν τις κυτταρικές λειτουργίες, ευελπιστώντας να οδηγηθούμε στη θεραπεία νοσημάτων για τα οποία σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ή καθόλου θεραπευτικές επιλογές, αλλά και την ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών εμβολίων.

Ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα επωμίζεται μεγάλο μέρος της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι η προσέγγιση της Πολιτείας για την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων;

Στο πλαίσιο του στόχου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπάρχει δέσμευση για σταδιακή ελάττωση του clawback έως τα 400 εκατ. ευρώ το 2026. Τρεις άξονες στρατηγικής μπορούν να κατευθύνουν τους αρμόδιους φορείς προς την κατεύθυνση αυτή: χρηματοδότηση, εξορθολογισμός δαπανών και αύξηση επενδύσεων.

Η φαρμακευτική καινοτομία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση και όχι ως κόστος, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, επιταχύνει την αύξηση στο προσδόκιμο ζωής και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων που επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό τα σημερινά συστήματα υγείας.

Επομένως, η προσέγγιση προς την επίτευξη του στόχου, αλλά και την εδραίωση ενός βιώσιμου και υγιούς φαρμακευτικού περιβάλλοντος πρέπει να είναι ολιστική και βασισμένη στους τρεις άξονες στρατηγικής που προανέφερα: Στον άξονα της χρηματοδότησης, είναι δεδομένο και κοινώς αποδεκτό πλέον ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι υποχρηματοδοτούμενη και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη του επαναπροσδιορισμού της, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Στον άξονα του εξορθολογισμού μπορούν να επιστρατευτούν πολλά εργαλεία, όπως ψηφιακά μέσα, νέα συστήματα αξιολόγησης των νέων θεραπειών, έλεγχος της κατανάλωσης, ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και άλλα. Τέλος, η διαμόρφωση μιας φαρμακευτικής πολιτικής η οποία θα προάγει έρευνα και ανάπτυξή με την παροχή κινήτρων, μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του clawback και ταυτόχρονα να συνεισφέρει στην τόνωση της οικονομίας της χώρας.

Οι καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους βελτιώνουν τα οικονομικά της υγείας μακροπρόθεσμα. Πώς μπορεί η καινοτομία να είναι πιο άμεσα κερδοφόρος;

Mε πρωτοβουλίες που ενισχύουν άμεσα την οικονομία και στον τομέα αυτό υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τη χώρα μας. Για παράδειγμα, πριν μερικούς μήνες η Sanofi Ελλάδας εγκαινίασε ένα καινοτόμο πρόγραμμα γενετικού ελέγχου για τη διάγνωση σπάνιων νοσημάτων, στο πλαίσιο του οποίου ασθενείς με υποψία σπάνιου νοσήματος έχουν δωρεάν πρόσβαση σε γενετικό έλεγχο με τη μέθοδο Αλληλούχισης Επόμενης Γενιάς (NGS). Η εξέταση πραγματοποιείται στο ελληνικό μοριακό κέντρο Genekor και προσφέρεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε 6 ακόμη χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, αναδεικνύοντας τη χώρα μας κέντρο γενετικού ελέγχου των σπάνιων παθήσεων. Η συγκέντρωση και ανάλυση δειγμάτων από 7 χώρες επομένως, κινητοποιεί πόρους προς τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα μοριακής διάγνωσης και συμβάλλει στην αύξηση της επένδυσης σε επιστημονικό δυναμικό και προηγμένες τεχνολογίες. Η επένδυση στην κλινική έρευνα είναι ένας ακόμη τρόπος άμεσης στήριξης της οικονομίας. Το 2022 βρίσκονταν σε εξέλιξη 23 κλινικές δοκιμές της Sanofi στην Ελλάδα, σε 103 εξειδικευμένα Ερευνητικά Κέντρα, με την επένδυσή μας στην Έρευνα & Ανάπτυξη να ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την προαγωγή της υγείας των ανθρώπων μέσω της ανάπτυξης και διάθεσης καινοτόμων θεραπειών, πώς θα περιγράφατε τη συνεισφορά της Sanofi στην κοινωνία;

Πράγματι, στη Sanofi θέτουμε την καινοτομία στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υποστήριξης των τοπικών κοινοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ακολουθούμε μία ενιαία παγκόσμια κοινωνική στρατηγική, η οποία αναπτύσσεται σε 4 πυλώνες: Προσιτή Πρόσβαση, Καινοτομία για ευάλωτες κοινότητες, Φροντίδα για τον πλανήτη και Δράσεις εντός και εκτός του χώρου εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω την ίδρυση της Παγκόσμιας Μονάδας Υγείας, μέσω της οποίας καθίστανται προσιτά 30 βασικά φάρμακα της Sanofi σε 40 χώρες με τις υψηλότερες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Όσον αφορά στην προστασία του πλανήτη μας, μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης και μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των μονάδων μας σε παγκόσμιο επίπεδο, καταφέραμε το 2023 να μειώσουμε κατά 29% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 2019. Ξεχωρίζω επίσης την παγκόσμια κοινωνική πρωτοβουλία “A Million Conversations”, μέσω της οποίας η Sanofi προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα από υποεκπροσωπούμενες ομάδες του πληθυσμού να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους του κλάδου της υγείας, προκειμένου μαζί να θέσουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καλύτερου και υγιέστερου μέλλοντος για τις κοινότητές τους. Σε αυτά, προστίθενται οι πολυάριθμες πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα αλλά και οι δράσεις εθελοντισμού των ανθρώπων της εταιρείας, οι οποίες φέτος σημείωσαν αύξηση κατά 75% σε σχέση με το 2021, σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα, εντός του τελευταίου έτους επικεντρωθήκαμε στην υποστήριξη παιδιών-θυμάτων κακοποίησης ή παραμέλησης, πραγματοποιώντας δράσεις συμβουλευτικής σε θέματα ψυχικής υγείας και υγιεινής διατροφής, πάντα με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων μας.

Επιπλέον, ως μέρος της κοινωνικής στρατηγικής μας, επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο εργασίας μας, εστιάζοντας στη δημιουργία μίας περισσότερο συμπεριληπτικής κουλτούρας, η οποία θα αντανακλά την ποικιλομορφία του ανθρώπινου δυναμικού μας και των κοινοτήτων που εξυπηρετούμε. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το Συμβούλιο για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη, που παρακολουθεί την ορθή εφαρμογή της εν λόγω στρατηγικής και διασφαλίζει ότι οι άνθρωποί μας είναι ελεύθεροι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από μεροληπτικές συμπεριφορές και προκαταλήψεις.

Πού αποδίδετε την επιτυχία της Sanofi;

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά στοιχεία που καθιστούν τη Sanofi έναν από τους πλέον επιτυχημένους οργανισμούς υγείας, αλλά ο κοινός παρονομαστής όλων θεωρώ πως είναι οι άνθρωποί της. Περίπου 91.000 ταλαντούχοι εργαζόμενοι παγκοσμίως, εκ των οποίων 193 στην Ελλάδα, είμαστε ενωμένοι κάτω από έναν κοινό σκοπό και μία κοινή κουλτούρα, που δίνει έμφαση στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων και της ευημερίας μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να φέρνουμε καθημερινά στην εργασία μας τον καλύτερό μας εαυτό και δημιουργώντας προς τα έξω ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.

 

MAT-GR-2300573-V1-09.2023

 

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.