Interview – Ελισάβετ Προδρόμου

0

Interview – Ελισάβετ Προδρόμου | Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb Ελλάδος

Προτεραιότητα η διερεύνηση νέων ογκολογικών και αιματολογικών θεραπευτικών επιλογών

Η στρατηγική εστίαση της BMS δεν παρεκκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τον ερευνητικό της προσανατολισμό σε νόσους απειλητικές για τη ζωή.

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Κυρία Προδρόμου, σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά της εταιρείας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»;

Όλα αυτά τα χρόνια, η BMS Ελλάδος αξιοποιεί τα επιτεύγματα της καινοτόμου επιστήμης αυξάνοντας την επιβίωση και χαρίζοντας ελπίδα στους ασθενείς με προχωρημένες μορφές καρκίνου και άλλα σοβαρά νοσήματα. Πρωτοποριακές ανοσοθεραπείες μας έχουν καθιερωθεί ως σημαντική θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου, ενώ ο συνδυασμός ανοσοθεραπειών έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση τριών τύπων προχωρημένου καρκίνου του θώρακα. Επιπλέον, οι ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και β θαλασσαιμία έχουν πλέον πρόσβαση στον πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο παράγοντα ωρίμανσης ερυθρών αιμοσφαιρίων στην ΕΕ, ο οποίος μειώνει σημαντικά τον αριθμό των μεταγγίσεων σε χρονίως πάσχοντες. Πολύ σημαντικά επίσης ορόσημα αποτελούν οι δραστηριότητές μας έρευνας και ανάπτυξης και σε άλλα νοσήματα όπως η χρόνια μυελογενή λευχαιμία, η ρευματοειδή αρθρίτιδα και η ηπατίτιδα Β.

Σε ποιες δράσεις συλλόγων ασθενών ή/και δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλει ως εταιρεία;

Υπηρετώντας τη δέσμευσή μας να φέρνουμε θετική αλλαγή στις ζωές των ασθενών, έχουμε συνεργαστεί με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, αλλά και ανεξάρτητους συλλόγους όπως τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, τον Σύλλογο KAΡKINAKI και πλήθος τοπικών συλλόγων, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, προγράμματα και εκδηλώσεις υποστήριξης ογκολογικών ασθενών καθώς και επιτυχημένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης κοινού. Παράλληλα, δημιουργούμε ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην κοινότητα, μέσω της διαχρονικής υποστήριξης μη κυβερνητικών οργανισμών που επιτελούν ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό έργο. Με την πιο πρόσφατη μάλιστα, πρωτοβουλία μας, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ The Tipping Point, εργαζόμενοι της BMS γίνονται «μέντορες» των μαθητών σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών και τους βοηθούν να κάνουν περισσότερο συνειδητοποιημένες επιλογές σχετικά με τα μελλοντικά ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά τους βήματα.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά το σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;

Πράγματι, η πανδημία οδήγησε αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες να ενισχύσουν τα προγράμματα έρευνας νέων μορίων. Όσον αφορά στη BMS, η στρατηγική της εστίαση δεν παρεκκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τον ερευνητικό της προσανατολισμό σε νόσους απειλητικές για τη ζωή και συγκεκριμένα, στα πεδία της Ογκολογίας, της Αιματολογίας, των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, της Ανοσολογίας και της Ίνωσης. Οι προτεραιότητες της εταιρείας –κυρίως μετά την εξαγορά της Celgene– εξακολουθούν να εντοπίζονται σε αυτές τις κατηγορίες, ωστόσο λαμβάνουμε πάντα υπόψη τις ειδικές συγκυρίες που μας υποχρεώνουν να προσαρμόζουμε διαρκώς τα χρονοδιαγράμματα και τον προγραμματισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων μας.

Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;

Για τη BMS παραμένει υψηλή προτεραιότητα η διερεύνηση νέων ογκολογικών θεραπευτικών επιλογών μέσω της διατήρησης και ενίσχυσης των προγραμμάτων κλινικών μελετών φάσεων I III που ήδη διεξάγουμε. Τα επόμενα χρόνια σχεδιάζουμε να δοκιμάσουμε τα επιτεύγματα που έχουμε σημειώσει στους τομείς της Ογκολογίας και Ανοσο Ογκολογίας σε περισσότερους τύπους καρκίνου, καθώς νέες θεραπείες μας βρίσκονται σε στάδιο έγκρισης και αρκετά ελπιδοφόρα μόρια σε στάδιο προχωρημένης κλινικής έρευνας. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε την αύξηση των κλινικών μελετών που διεξάγουμε στην Ελλάδα.

Προγραμματίζουμε επίσης την εντατικότερη έρευνα και ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ακάλυπτων ακόμη αναγκών όσον αφορά στους αιματολογικούς καρκίνους, τη Β θαλασσαιμία, την πολλαπλή σκλήρυνση, την ψωρίαση, τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ενώ θα συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με τις Αρχές Υγείας με σκοπό την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες μας.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.