Επενδύουμε συστηματικά στην Ε&Α, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες θεραπείες

0

Kavita Patel

Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Ελλάς για Ελλάδα και Κύπρο

 

Για τα καινοτόμα φάρμακα και την πρόσβαση των ασθενών, τα δυσθεώρητα ύψη των επιστροφών που ασκούν μεγάλες πιέσεις στη φαρμακοβιομηχανία και το πρόγραμμα πρωτοβουλία κατ’ οίκον θεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς μιλά στο «The Doctor» η κα Kavita Patel, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, ισχυρή ακαδημαϊκή κοινότητα και ένα ταχέως αναπτυσσόμενο περιβάλλον κλινικής έρευνας».

 

Συνέντευξη Κοσμάς Ζακυνθινός

Κυρία Patel, διαχρονικά o φαρμακευτικός κλάδος κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ανισότητες στην κατανομή των πόρων. Υπάρχουν λύσεις για αυτές τις στρεβλώσεις;

Η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και η ανισοκατανομή των πόρων, είναι μια πραγματικότητα που ασκεί ασφυκτική πίεση στον κλάδο του φαρμάκου, περιορίζοντας τη δυνατότητα των εταιρειών να επενδύσουν σε νέες θεραπείες και να εισάγουν καινοτομία στη χώρα.

Τα καινοτόμα φάρμακα επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα μη βιώσιμα επίπεδα επιστροφών (clawback και rebates), τα οποία έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Το 2022, οι επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα άνω των 30 ευρώ έφτασαν σχεδόν το 70%, ενώ για το 2023 το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 79%.

Επιπλέον, η τρέχουσα διαδικασία αποζημίωσης δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των φαρμάκων. Αντ’ αυτού, το επίπεδο αποζημίωσης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, η μη διαθεσιμότητα δευτερογενών δεδομένων περιπλέκει την κατάσταση, διότι δεν επιτρέπει τη συλλογή στοιχείων που απαιτούνται για την εκτίμηση της αξίας των θεραπειών για τους ασθενείς.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν την έγκαιρη και πλήρη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες και ασκούν τεράστια πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες και στο οικοσύστημα υγείας στο σύνολό του.

Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας με τη λύση να βρίσκεται στον επανασχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής με τρόπο που να θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο και να κατανέμει τους πόρους με βάση την κλινική, οικονομική και κοινωνική αξία που προσφέρουν οι θεραπείες.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ταχύτητα πρόσβασης των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες;

Η εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει συχνά σημαντικά εμπόδια, όπως ο «κανόνας 5/11», ο οποίος απαιτεί την αποζημίωση ενός νέου φαρμάκου σε τουλάχιστον 5 από τις 11 συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε. προτού εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημίωσής του και στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περιττές καθυστερήσεις, αφήνοντας τους ασθενείς σε αναμονή για θεραπείες που είναι ήδη διαθέσιμες σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (HTAR) μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση της διαδικασίας αξιολόγησης και τη διασφάλιση ταχύτερης πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Υποστηρίζουμε την ταχύτερη εισαγωγή και αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων, αναγνωρίζοντας τη μακροπρόθεσμη αξία τους για τους ασθενείς και την κοινωνία. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στο σύστημα υγείας, ώστε να μετατρέψουμε αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για καλύτερη, πιο βιώσιμη φροντίδα.

Η Roche Hellas συνεργάζεται με το Νοσοκομείο Άγιος Σάββας προκειμένου να παρέχει αντικαρκινική θεραπεία κατ’ οίκον. Σε έναν σύντομο απολογισμό, ποια τα οφέλη αυτής της πρωτοβουλίας, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για την Πολιτεία;

Το ΟΙΚΟΘΕΝ είναι μια πρωτοβουλία κατ’ οίκον θεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς που ξεκίνησε από το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας για τη θεραπεία του καρκίνου, και υποστηρίχθηκε από τη Roche Hellas.

Πρόκειται για ένα παράδειγμα μιας πραγματικά αποτελεσματικής σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη δέσμευση της Roche Hellas να συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη εντός του οικοσυστήματος υγείας, προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία των ασθενών, αλλά και τις απίστευτες δυνατότητες τέτοιων συνεργασιών στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, το πρόγραμμα έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 100 ασθενείς στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και εφαρμόζεται ήδη σε ογκολογικούς ασθενείς στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά Πειραιά, στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που υποστηρίξαμε την προτυποποίηση της κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών που παραδοσιακά ήταν διαθέσιμες μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί γύρω από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ασθενών, μειώνοντας το άγχος και την ταλαιπωρία των επισκέψεων στο νοσοκομείο, προωθώντας παράλληλα την κοινή λήψη αποφάσεων και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων.

Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι το απόλυτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε, σε όλους τους κλάδους, με το κράτος ή με τους εταίρους μας στο οικοσύστημα, για να προωθήσουμε θετικές αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε μαζί ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Δεδομένων των δυσκολιών που παρατηρούνται, πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει κόμβο καινοτομίας για όλη την Ευρώπη; Ποιες οι προτάσεις σας;

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, ισχυρή ακαδημαϊκή κοινότητα και ένα ταχέως αναπτυσσόμενο περιβάλλον κλινικής έρευνας, ενώ παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή φαρμακευτική καινοτομία, επενδύοντας περαιτέρω στην Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α).

Με την πάροδο των ετών, η Ελλάδα βελτίωσε σημαντικά την κατάταξή της στην Ε.Ε. όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές, με 7.189 δοκιμές που διεξήχθησαν μεταξύ 1999 και 2022, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, δεδομένου ότι 4.000 μελέτες εγκρίνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας μία επένδυση άνω των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με την Ελλάδα να απορροφά λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ως Roche Hellas, επενδύουμε συστηματικά στην Ε&Α ώστε να προσφέρουμε τις πιο σύγχρονες θεραπείες στους ασθενείς. Συγκεκριμένα, το 2023-2024, πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 55 κλινικές μελέτες σε πάνω από 150 ερευνητικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου, με περισσότερους από 430 νέους ασθενείς σε πάνω από 60 ερευνητικά κέντρα.

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο καινοτομίας για την Ευρώπη, μέσω βασικών μεταρρυθμίσεων, όπως ο εξορθολογισμός των διαδικασιών έγκρισης, η εγκαθίδρυση πιο προβλέψιμων χρονοδιαγραμμάτων, η δημιουργία ενός ελκυστικότερου και ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου και η θέσπιση οικονομικών κινήτρων (π.χ. ένταξη στο επενδυτικό clawback) για τις εταιρείες που διεξάγουν κλινικές μελέτες στη χώρα.

Βρίσκεστε σχεδόν έναν χρόνο πλέον στην ηγεσία της Roche Hellas. Ποιες οι φιλοδοξίες και στόχοι σας, στα επόμενα χρόνια, όσον αφορά την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας;

Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια, είναι η βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, η προώθηση της κλινικής έρευνας και η επίτευξη ουσιαστικών βελτιώσεων στο σύστημα υγείας μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κορυφαία προτεραιότητά μας παραμένει η συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο οικοσύστημα υγείας για να διασφαλίσουμε με βιώσιμο τρόπο την ταχεία πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, μέσα σε ένα τεκμηριωμένο, δίκαιο και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Εστιάζουμε στην πρόληψη, την αναχαίτιση και τη θεραπεία ασθενειών, με στόχο να προσθέτουμε αξία σε ολόκληρο το ταξίδι του ασθενούς, από την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση έως την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της θεραπείας και την παροχή ολιστικής φροντίδας που βελτιώνει τη ζωή των ασθενών.

Στη Roche εργαζόμαστε για να μετατρέψουμε την επιστημονική πρόοδο στην επόμενη γενιά φαρμάκων που θα αλλάξουν τη ζωή των ασθενών και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα υγιέστερο μέλλον για όλους.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.