Οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν το κυκλοφορικό σύστημα –την καρδιά, τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περισσότερους από 20,5 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο.
Ο έγκαιρος εντοπισμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης του πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Τώρα, μια νέα μελέτη ερευνητών από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, υποδεικνύει έναν τρόπο εντοπισμού των γυναικών, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο βιοδείκτης IgM anti-PC έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να προστατεύει από την καρδιαγγειακή νόσο στους άνδρες. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology», οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις του IgM anti-PC σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αυτού του αντιφλεγμονώδους αντισώματος και του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής.
«Δείξαμε ότι τα χαμηλά επίπεδα του αντισώματος αυτού μπορεί να χρησιμεύσουν ως δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες, ανεξάρτητα από προηγουμένως γνωστούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε ο Γιόχαν Φρόστεργκαρντ, καθηγητής ιατρικής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Επικεφαλής της Μονάδας Ανοσολογίας και Χρόνιων Νοσημάτων του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία.
Αντιφλεγμονώδης δράση
«Στο παρελθόν δείξαμε ότι το συγκεκριμένο αντίσωμα έχει αντιφλεγμονώδη δράση, που σημαίνει ότι προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, μια χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων» εξήγησε.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου, τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες. Οι ηλικιωμένες γυναίκες παρουσιάζουν συχνά αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης και καρδιακή ανεπάρκεια. Η μέτρηση του συγκεκριμένου αντισώματος θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς μια σαφέστερη εικόνα του κινδύνου, που διατρέχει μια γυναίκα να εμφανίσει καρδιακά προβλήματα αργότερα στη ζωή της.
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μια μελέτη κοόρτης στην οποία συμμετείχαν 932 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 66 ετών. Στα 16 χρόνια που διήρκησε η μελέτη, 113 γυναίκες από τις 932 εμφάνισαν καρδιακή νόσο και 50 ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες, που είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, είχαν 25% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αντισωμάτων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων θα μπορούσαν να παίζουν κάποιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες. Ωστόσο, η κατανόηση του πραγματικού μηχανισμού, που προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις απαιτεί περισσότερη έρευνα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διεξάγουν μια μεγαλύτερη μελέτη στην οποία θα συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες.