Κική Τσιρανίδου
Πρόεδρος του Συλλόγου «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ»
«Όλοι οι ασθενείς πρέπει να απενεχοποιηθούν. Δεν φταίνε αυτοί που νοσούν από παχυσαρκία, όπως με όλες τις άλλες ασθένειες. Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στην εκπαίδευση, για να μιλάμε για μέτρα πρόληψης που αφορούν από την σχολική μέχρι την ενήλικη ζωή» τονίζει η κα Κική Τσιρανίδου, υπογραμμίζοντας πως «Η ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ από την αρχή της σύστασης της ασχολείται με την πρόληψη στην παιδική παχυσαρκία, με δράσεις στα σχολεία της χώρας μας».
Κυρία Τσιρανίδου, η παχυσαρκία αποτελεί ακόμα και σήμερα μια υποτιμημένη πολυσυστηματική νόσο, που απειλεί την υγεία μας. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα αυξάνονται ολοένα και περισσότεροι οι δράσεις ενημέρωσης από την Πολιτεία και ιδιωτική πρωτοβουλία. Τι έχει αλλάξει;
Ναι, ασφαλώς και η κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την επικράτεια, έχει αυξανόμενη πορεία. Στη χώρα μας, 7 στους 10 Έλληνες ζούνε με υπερβολικό βάρος. Δε νομίζω ότι ακόμη έχει αλλάξει κάτι, άξιο συζήτησης. Είμαστε ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, εάν εννοείτε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Παιδική Παχυσαρκία. Ο στόχος είναι να αναγνωριστεί στην Ελλάδα η παχυσαρκία ως χρόνια νόσος και αυτό θα συνεπάγεται ανάπτυξη της υποδομής για την αντιμετώπιση της νόσου.
Με την πρόοδο της επιστήμης, ολοένα και περισσότερα φάρμακα είναι πλέον διαθέσιμα στο «κατώφλι» των ασθενών. Ποια τα διαθέσιμα σκευάσματα στη χώρα μας;
Είναι ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία της νόσου της παχυσαρκίας, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ουσιαστικά, τα ενέσιμα φάρμακα στη χώρα μας είναι δύο: η λιραγλουτίδη, που ήδη κυκλοφορεί και η τιρζεπατίδη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα φαρμακεία και είναι πλέον διαθέσιμη. Οι ασθενείς αισθάνονται μεγάλη ανακούφιση, γιατί καταλαβαίνουμε ότι στη νοσογόνο παχυσαρκία μπορεί ακόμη να αποφύγουν το βαριατρικό χειρουργείο.
Η παχυσαρκία προκαλεί μια σειρά σοβαρών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και οι καρδιαγγειακές νόσοι. Για ποιο λόγο τα άτομα με παχυσαρκία υποεκτιμούν αυτές τις δυσμενείς προβλέψεις ακόμα και σήμερα;
Ο λόγος είναι αποκλειστικά και μόνο ότι δεν έχουν ενημέρωση για τις συννοσηρότητες τις παχυσαρκίας. Γίνονται αντιληπτές όταν αρχίζουν να εμφανίζονται και κατά την επίσκεψη τους στο γιατρό ενημερώνονται για τις αιτίες. Βέβαια, μέχρι να το αποδεχτούν περνάει καιρός. Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του συλλόγου, να ενημερώσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί για τη νόσο, εκτός της πρόληψης, τις συννοσηρότητες, την θεραπεία. Επίσης, σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι η παχυσαρκία, πέραν όλων των άλλων, συνδέεται με 15 είδη καρκίνου.
Η απώλεια βάρους αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη βελτίωση της υγείας. H βαριατρική χειρουργική, ή τα νέας γενιάς φάρμακα αποτελούν πλέον τη συνήθη δραστική λύση;
Όχι μόνο η απώλεια βάρους, αλλά και η διατήρησή του αποτελεί το «κλειδί» για τη βελτίωση της υγείας. Και τα φάρμακα και η βαριατρική χειρουργική έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το ποια μέθοδος θεραπείας θα επιλεγεί είναι καθαρά θέμα εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, αλλά και των συνηθειών του ίδιου του ασθενή. Με λίγα λόγια, αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι ότι η θεραπεία της νόσου της παχυσαρκίας είναι εξατομικευμένη και όχι για όλους τους ασθενείς ίδια.
Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αποκλειστικά ατομικής ευθύνης. Χρειάζεται συνολικά στρατηγική προσέγγιση για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής, της φυσικής άσκησης και της πρόληψης, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Πως βλέπετε το πρόσφατο πλαίσιο δράσεων του Υπουργείου Υγείας με την Unicef;
Όλοι οι ασθενείς πρέπει να απενεχοποιηθούν. Δεν φταίνε αυτοί που νοσούν από παχυσαρκία, όπως με όλες τις άλλες ασθένειες. Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στην εκπαίδευση, για να μιλάμε για μέτρα πρόληψης που αφορούν από τη σχολική, μέχρι την ενήλικη ζωή. Ξέρετε ένα παχύσαρκο παιδί θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο ενήλικα. Τώρα, όσον αφορά το Σχέδιο Δράσης δεν έχω κάτι να σχολιάσω, διότι τα αποτελέσματα των δράσεων δεν έχουν ακόμη φανεί.
Η ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ, από την αρχή της σύστασής της, ασχολείται με την πρόληψη στην παιδική παχυσαρκία, με δράσεις στα σχολεία της χώρας μας, με το πρόγραμμα «μαθαίνουμε με την ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ για την παιδική παχυσαρκία», με τη στήριξη του Υφυπουργείου Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης. Γίνονται συζητήσεις με τα παιδιά για τη διατροφή, τη διαφορετικότητα και το bullying και διαδραστικών παιχνιδιών.
Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα; Πόσα άτομα έχουν ζητήσει στήριξη από τον σύλλογο έως σήμερα και ποιος ο αριθμός εκείνων που έχει λάβει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη;
Όπως ανέφερα και παραπάνω επτά στους δέκα Έλληνες ζούνε με παχυσαρκία. Πρωτιά στην Ευρώπη κατέχει η χώρα μας και στην παιδική παχυσαρκία. Τα άτομα που ζητούν τη βοήθειά μας δεν αναζητούν μόνο ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη. Αυτό που αναζητούν αρχικά είναι καθοδήγηση για την απώλεια του βάρους. Πού θα απευθυνθούν, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν την ανάλογη υποδομή. Ως σύλλογος, το σίγουρο είναι ότι στα μέλη μας η πρώτη εξέταση μπορεί να γίνει δωρεάν από το γιατρό του συλλόγου, παθολόγο, καθώς και η συνταγογράφηση των εξετάσεων.
Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία
Η ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ αποτελεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και φέρει πιστοποίηση ως φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Από την ίδρυσή του και μετά διοργανώνει, αλλά και συμμετέχει σε δράσεις για την καταπολέμηση της νόσου της παχυσαρκίας με ημερίδες, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, την παχυσαρκία ενηλίκων και την παχυσαρκία στην τρίτη ηλικία.
Η αποστολή του
Πρωταρχικός στόχος του συλλόγου είναι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα του ανθρώπου, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας. Ο σύλλογος παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ παράλληλα, μέσα από τις δράσεις του, επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεων και την δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των μελών. Η παχυσαρκία είναι νόσος και αντιμετωπίζεται.
Οι δράσεις
- Παρέχει υπεύθυνη και επίκαιρη πληροφόρηση στο κοινωνικό σύνολο, σχετικά με τις εξελίξεις στη νόσο.
- Διοργανώνει διαλέξεις, επιστημονικές ημερίδες και ανοικτές συζητήσεις πλαισιωμένες από την επιστημονική επιτροπή του συλλόγου.
- Αναπτύσσει συνεργασία με αντίστοιχους συλλόγους, επιστημονικά κέντρα, κοινωνικές υπηρεσίες και ιατρικούς φορείς, διευρύνοντας τη δράση του στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
- Παρέχει κοινωνική υποστήριξη μέσω εκδηλώσεων κοινωνικού και ενημερωτικού περιεχομένου εκδηλώσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του συλλόγου.
- Διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμού σχετικές με τις δεξιότητες των μελών (ζωγραφική, χορό, θεατρικές παραστάσεις), αλλά και δράσεις για την επαφή με τη φύση (πεζοπορίες, κολύμπι κ.ά.), με στόχο την ψυχαγωγία, αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους.
- Παρεμβαίνει σε κρατικούς και άλλους φορείς της χώρας μας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα του χώρου και διεκδικώντας λύσεις.
- Προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των στόχων και την υλοποίηση των προγραμμάτων του, με μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ατόμου με παχυσαρκία.