7th Summit Tobacco Harm Reduction | Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα ως κεντρική στρατηγική προστασίας της δημόσιας Υγείας

0

Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική στρατηγική για την προστασία της δημόσιας Υγείας, όπως επισημάνθηκε στο φετινό «7ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα, τα Νεότερα προϊόντα, την Έρευνα και τις Πολιτικές», αναδεικνύοντας 10 συνολικά προτάσεις της διεθνούς εταιρείας ανεξάρτητων επιστημόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος και τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, SCOHRE.

Οι καθολικές και απαγορευτικές προσεγγίσεις ενάντια των ρεαλιστικών στρατηγικών για τη μείωση της βλάβης του καπνίσματος, βρέθηκαν στον επίκεντρο της διήμερης συζήτησης του φετινού συνεδρίου, επισημαίνοντας την ανάγκη ανανέωσης της στρατηγικής του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Σύμφωνα με τους ομιλητές, ο ΠΟΥ στοχοποιεί πλέον τα ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης (ENDS), απορρίπτοντας τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι αυτά τα προϊόντα ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια πολιτική διασφάλισης της δημόσιας υγείας, έχει συμβάλει καθοριστικά στη μετατόπιση της παγκόσμιας συζήτησης σχετικά με την νικοτίνη, φέρνοντας πλέον στο επίκεντρο του διαλόγου το εάν η απαγόρευση είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση του καπνίσματος και των επιβλαβών συνεπειών του.

Τέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές (Fernando Fernandez Bueno, Maria Papaioannoy, Sudhanshu Patwardhan, Eugeniu Cotelea), υπό την «προεδρία» του David Sweanor, Centre for Health Law, Policy & Ethics, University of Ottawa, παρουσίασαν τις παραμέτρους αυτής της συζήτησης, καταθέτοντας απόψεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τη μείωση του καπνίσματος και το ρόλο που έχουν τα προϊόντα θέρμανσης καπνού (Tobacco Harm Reduction – THR) σε αυτή την προσπάθεια. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σήμερα για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

«Απαγόρευση η ρύθμιση των κανόνων της αγορά; Ποια είναι τα σωστά όρια για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας;» όπως διερωτήθηκε ο David Sweanor, συντονιστής του πάνελ «Prohibition or Regulation – Where is the Public Health Frontier?» ανοίγοντας τη συζήτηση για την προστασία της δημόσια υγείας αλλά και την προστασία των καταναλωτών.

Το «μοντέλο» της Ισπανίας

Το «μοντέλο» της Ισπανίας για τον έλεγχο του καπνίσματος παρουσίασε ο Fernando Fernandez Bueno, MD, MSc, Oncological Surgeon στο Hospital Central de la Defensa Gómez Ulla, της Μαδρίτης, όπου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Fernando Fernandez Bueno, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο προτάσεων με «σκληρές αποφάσεις», για τη μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ισπανία. «Μολονότι βλέπουμε θετικά το βήμα του υπουργείου Υγείας για την έγκριση ενός νέου σχεδίου για τον έλεγχο του καπνού, φέρουμε στον αντίποδα προτάσεις για μεγαλύτερη φορολόγηση στα προϊόντα. Η καταπολέμηση του καπνίσματος πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του καιόμενου τσιγάρου, που είναι η πιο συχνή μορφή χρήσης της νικοτίνης και η αιτία σχεδόν 63.000 θανάτων κάθε χρόνο στην Ισπανία».

Οριζόντιες περικοπές

«Το τρέχον μοντέλο ελέγχου του καπνού βασίζεται σε στοιχεία του παρελθόντος» σημειώνει από πλευράς της η Maria Papaioannoy, Creator of Northumberland Women & President of Cobourg Toastmasters, τονίζοντας πως «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ένα συνονθύλευμα αποφάσεων. Η κυβέρνηση του Καναδά επηρεάζεται από παρωχημένα επιστημονικά δεδομένα και άστοχες κατευθύνσεις για να μειωθούν τα ποσοστά καπνίσματος, αλλά δεν γίνονται κατανοητές μερικές βασικές αρχές όπως η διαφορά μεταξύ της νικοτίνης και της καύσης που παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Τον τρόπο πρόσληψης. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ενημερώσουμε όλη τη χώρα. Εργαζόμαστε για να αντιστρέψουμε τις επιθέσεις που στοχεύουν μόνο σε οριζόντια μέτρα στην διακοπή του καπνίσματος».

«Πιστεύω επίσης ότι οι ισχύοντες νόμοι στον Καναδά βλέπουν μόνο την μία όψη. Δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα μέλλον με φόβο. Πιστεύω λοιπόν ότι ο έλεγχος του καπνίσματος πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρξει περισσότερη συμπερίληψη. Να συμπεριλάβουμε στην συζήτηση την βιομηχανία καπνού και τις φαρμακευτικές εταιρείες και πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν διακόψει το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης» σημειώνει η Maria Papaioannoy.

Ο ρόλος της επιστήμης

«Πρέπει να συμπεριλάβουμε την επιστήμη στο επίκεντρο κάθε πολιτικής χάραξης και λήψης αποφάσεων» τονίζει ο Sudhanshu Patwardhan, Director, Centre for Health Research and Education, στο University of Southampton Science Park, Chilworth, Hampshire, υπογραμμίζοντας τον σπουδαίο ρόλο των επαγγελματιών Υγείας.

«Υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση για τη νικοτίνη και πως αυτή καθοδηγεί τη λήψη πολλών πολιτικών αποφάσεων γύρω από τις πολιτικές ελέγχου του καπνού. Ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι οι επαγγελματίες υγείας, οι συνάδελφοί μου σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τη νικοτίνη, σχεδόν για το 80% -κατά μέσο όρο- των εκπομπών» σημειώνει.

Οι 10 προτάσεις

Στην τελευταία συνεδρία του 7th Summit που διοργανώθηκε από την SCOHRE, τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά το όραμα της SCOHRE και παρουσίασαν 10 προτάσεις για την καταπολέμηση της επιδημίας του καπνίσματος και των επιβλαβών συνεπειών του.

  1. Ευαισθητοποίηση και λήψη ενημερωμένων αποφάσεων: Τα άτομα πρέπει να υποστηρίζονται στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τι έχει σημασία γι’ αυτά και να διασφαλίζεται ότι τους παρέχεται σαφής πληροφόρηση και συγκριτικά δεδομένα προκειμένου να μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
  2. Βιοηθική & ανθρώπινα δικαιώματα: Οι πολιτικές σχετικά με τα προϊόντα νικοτίνης θα πρέπει να θέτουν σε προτεραιότητα την ενδυνάμωση των καταναλωτών και να έχουν στο επίκεντρο τη βιοηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  3. Εγγραμματοσύνη υγείας: Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, των καπνιστών και του κοινού είναι καίριας σημασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος. Οι καπνιστές πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία και τους πόρους για να το πετύχουν.
  4. Δικτύωση & συνεργασία: Η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μπορεί να οδηγήσει σε σύγχρονες, αποτελεσματικές στρατηγικές δημόσιας υγείας και σε μία ενιαία, βασισμένη στην επιστήμη, κοινή θέση σχετικά με τον έλεγχο του καπνίσματος.
  5. Πρόληψη: Πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος και της έκθεσης στον καπνό μέσω της φορολογίας, της αυστηροποίησης των κανονισμών αγοράς, των περιορισμών στη διαφήμιση, των προειδοποιητικών μηνυμάτων για την υγεία και των βασισμένων στην κοινότητα παρεμβάσεων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα των νέων.
  6. Ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο: Οι κανονισμοί θα πρέπει να βοηθούν τους καταναλωτές να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα νικοτίνης ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν και να επικαιροποιούνται σε τακτική βάση σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.
  7. Πολιτική βασισμένη σε τεκμήρια & έρευνα: Οι τεκμηριωμένες πολιτικές παρέχουν μία στέρεη βάση για την πρόληψη και τη θεραπεία. Η συνεχιζόμενη, απρόσκοπτη έρευνα θα πρέπει να παράγει δεδομένα που να παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με τις προσπάθειες ελέγχου του καπνίσματος και Μείωσης της Βλάβης από το Κάπνισμα.
  8. Διακοπή του καπνίσματος: Η διακοπή του καπνίσματος παραμένει η πιο ισχυρή και οικονομικά αποδοτική παρέμβαση για την πρόληψη των σχετιζόμενων με το κάπνισμα νόσων. Η προτεραιοποίηση της διακοπής μέσω του συστηματικού εντοπισμού και θεραπείας των καπνιστών είναι καίριας σημασίας.
  9. Διαφορική φορολογία: Μία δημοσιονομική πολιτική που έχει ως στόχο την προαγωγή της υγείας θα πρέπει να φορολογεί τον καπνό και τα προϊόντα νικοτίνης με βάση την αρχή «λιγότερος κίνδυνος, λιγότερη φορολογία».
  10. Μείωση της βλάβης από το Κάπνισμα: Η THR, σε συνδυασμό με την πρόληψη, τη διακοπή του καπνίσματος και τα δημοσιονομικά εργαλεία, θα πρέπει να αποτελεί την κύρια στρατηγική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα εναλλακτικά χαμηλότερου κινδύνου προϊόντα όπως οι συσκευές ατμίσματος, τα σακουλάκια νικοτίνης (pouches) και τα συστήματα θερμαινόμενου καπνού μπορούν να βελτιώσουν τις εκβάσεις υγείας για τους καπνιστές που τα υιοθετούν έναντι του συμβατικού τσιγάρου.
Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.