Κόμβος Υγείας η Θεσσαλονίκη με 38 έργα σε εξέλιξη

0

Συνολικά 38 έργα στον τομέα της Υγείας, βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ή σχεδιασμού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης.

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, η ανέγερση στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, κτηρίου αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια Αιματολογικής Κλινικής, καθώς και η επέκταση και αναδιαμόρφωση των χώρων του Τ.Ε.Π. του Ιπποκρατείου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025, αποτελούν τα τέσσερα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, υπό σχεδιασμό, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031, βρίσκεται το Ογκολογικό Νοσοκομείο. Την πορεία των υπό εξέλιξη και υπό σχεδιασμό έργων μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στην ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, την οποία παρουσίασε, μαζί με τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη.

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο κατασκευάζεται στο Φίλυρο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών νοσοκομείων (Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης, Σπάρτης και Κομοτηνής), που είναι ενταγμένα στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Νιάρχος, ανέρχεται σε 443.000.000 ευρώ.

Συμπληρωματικό αυτού του έργου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αποτελεί το έργο κατασκευής-βελτίωσης της oδικής σύνδεσης του παιδιατρικού νοσοκομείου στην περιοχή του Φιλύρου μήκους 4,51 χλμ, καθώς και τα συνοδά έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του νοσοκομείου, προϋπολογισμού 9.200.000 ευρώ. Στο αντικείμενο του έργου αυτού περιλαμβάνεται επιπλέον η κατασκευή δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων, η βελτίωση υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων, η αποκατάσταση τοπικού οδικού δικτύου, καθώς επίσης και η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης, του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων του παιδιατρικού νοσοκομείου και η σύνδεσή τους με τα αντίστοιχα δίκτυα της πόλης.

Τα έργα στο «Ιπποκράτειο Νοσοκομείο»

Το υπό εξέλιξη έργο της ανέγερσης ανεξάρτητου κτηρίου αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια της Αιματολογικής Κλινικής, καθώς και Ειδικής Νοσηλευτικής Μονάδας 11 κλινών-μονώσεων για εσωτερικούς ασθενείς, είναι προϋπολογισμού 13.385.512,61 ευρώ. Η συνολική μικτή επιφάνεια του προστιθέμενου κτηρίου προβλέπεται να είναι 3.098,60 τ.μ. και προβλέπεται αναδιάρθρωση του ισογείου του υφιστάμενου κτηρίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και την ημερήσια φροντίδα.

Η επέκταση των χώρων του T.Ε.Π. του Ιπποκρατείου είναι έργο προϋπολογισμού 7.588.800 ευρώ και θα γίνει σε παρακείμενο χώρο, που γειτνιάζει με τα υπάρχοντα Τ.Ε.Π. και το κτήριο Α του νοσοκομείου. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται επεμβάσεις και στον υπάρχοντα χώρο των Τ.Ε.Π.

Τα άλλα έργα, που βρίσκονται υπό εξέλιξη και ο συνολικός προϋπολογισμός τους, ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επέκταση και αναδιαμόρφωση των χώρων Τ.Ε.Π, την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας, ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις τμημάτων, χειρουργείων και μονάδων νοσοκομείων, πυροπροστασία, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων.

Το νέο ογκολογικό νοσοκομείο

Το έργο της ανέγερσης του νέου ογκολογικού νοσοκομείου, προϋπολογισμού 351.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση το Δεκέμβριο του 2031, είναι το μεγαλύτερο από αυτά που βρίσκονται υπό σχεδιασμό. Για το έργο αξιοποιείται μέρος της δημόσιας έκτασης του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου περίπου 150 στρεμμάτων, η παραχώρηση της οποίας έγινε τον Απρίλιο του 2024. Το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, που θα αναγερθεί μέσω ΣΔΙΤ, θα είναι ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό, υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκρότημα κτηρίων, όπου θα μεταστεγαστεί το νέο Θεαγένειο Νοσοκομείο, και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες από την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη ασθενών τελικού σταδίου. Το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει επίσης Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Τομέα Αποκατάστασης, Μονάδα Παρηγορητικής Φροντίδας και χώρους φιλοξενίας συνοδών, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες.

Τα άλλα υπό σχεδιασμό έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 28,5 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων «Παπανικολάου», «Άγιος Δημήτριος», «Παπαγεωργίου», «Γ. Γεννηματάς», καθώς επίσης και την ενεργειακή αναβάθμιση του ΑΧΕΠΑ.

Μεταβολή του προϋπολογισμού

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παρουσιάζουμε εδώ τί σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνησή μας για την κεντρική Μακεδονία. Επειδή στην πολιτική πρέπει να μετράνε περισσότερο τα έργα, παρά οι πράξεις, επισκέφθηκα ένα μέρος, που συνδέεται με την προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης» όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδη, στην πρόσφατη εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη/Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, έχουμε ποσοστιαία μεταβολή του προϋπολογισμού μεταξύ 2019-2023: στο «Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο» έχουμε ενίσχυση κατά 71,4%, στο «ΑΧΕΠΑ» 57,7%, στο «Γ.Ν. Χαλκιδικής» 61,5%. Επίσης, σε νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ: έχουμε ενίσχυση στο «Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου» 42,5%, στο «Γ.Ν. Γιαννιτσών» 63,1% και στο «Γ.Ν. Έδεσσας» 49,2% κ.λπ. Η πραγματικότητα για την υγεία και στην κεντρική Μακεδονία, είναι ότι σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε περισσότερους ιατρούς, περισσότερους νοσηλευτές, περισσότερο προσωπικό, και ξοδεύουμε περισσότερα για την Υγεία».

«Πιστεύω ότι μετά από τέσσερα χρόνια θα περπατάμε στη Θεσσαλονίκη και θα βλέπουμε ολοκληρωμένα τα έργα μας και στο χώρο της υγείας. Τα έργα αυτά θα γίνουν πράξη. Πρόκειται συγκεκριμένα για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι ένα έργο ύψους 250 εκ. ευρώ. Έχει ωριμάσει η μελέτη και προχωράμε σε ΣΔΙΤ για να γίνει η σύμβαση της κατασκευής. Έτσι, θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε λίγα χρόνια, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των Βαλκανίων.

Σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», κατασκευάζεται το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το νοσοκομείο αυτό θα είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ανατολικής Ευρώπης. Ας έρθει, λοιπόν, κάποιος να μου πει πως αυτός ο Πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για αυτήν την πόλη. Η Θεσσαλονίκη θα έχει τα δύο καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το καλύτερο ογκολογικό και το καλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο.

Όσον αφορά στο τρίτο μεγάλο έργο μας, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», έχουμε 13,5 εκ. ευρώ για την ανέγερση κτηρίων αφιερωμένων στις κυτταρικές-αιματολογικές εξετάσεις και σε εργαστήρια. Μέχρι το άλλο Σάββατο, θα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και θα έχουμε προχωρήσει στην έναρξη εργασιών για την κατασκευή της νέας κλινικής. Πρόκειται για ένα έργο πραγματικά πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», έχουμε αναδιαμόρφωση των χώρων των ΤΕΠ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» γίνεται η κατασκευή της μονάδας βραχείας νοσηλείας ογκολογικών ασθενών, έργο ύψους 3 εκατ. ευρώ, που θα δώσει αξιοπρέπεια στους ασθενείς και ακόμη περισσότερο κύρος σε αυτό το σπουδαίο και μεγάλο νοσοκομείο, για το οποίο επιθυμώ να πω μια ιστορία. Όταν η οικογένεια Παπαγεωργίου αποφάσισε να κάνει αυτή τη μεγάλη δωρεά στο ελληνικό κράτος, επισκέφθηκα τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε να το κάνουν νοσοκομείο ιδιωτικού δικαίου για να το κτίσουν μόνοι τους. Η πρωτοβουλία αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ακολουθήθηκε από τους δωρητές και χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία και σε αυτούς τους δωρητές, η Θεσσαλονίκη έχει ίσως το καλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» δίνει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά. Οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο στους δωρητές, που με τη συμβολή τους κάνουν τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη».

«Εκτός από τα νοσοκομεία, έχουμε ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό πολλών κέντρων Υγείας. Σχεδόν όλα τα κέντρα Υγείας της κεντρικής Μακεδονίας ανακαινίζονται και τα παραδίδουμε έως τον Δεκέμβριο του 2025 τελείως καινούργια, με αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό».

«Για όσους, από το πρωί μέχρι το βράδυ και από το βράδυ μέχρι το πρωί, λένε πως η Υγεία και το ΕΣΥ καταρρέουν, συγκρατείστε μερικά από αυτά που σας είπα. Σήμερα που μιλάμε, διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτηριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του, διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς εξοπλισμού του ΕΣΥ από την ίδρυσή του και το πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού, που υπάρχει σήμερα σε όλα τα εθνικά συστήματα Υγείας του δυτικού κόσμου, το αντιμετωπίζουμε με μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις».

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.