Η σημασία του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία του ατομισμού
Η συνδρομή και η μαχητικότητα του Ε.Ε.Σ. σε δύσκολες καταστάσεις, που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο, είναι καταλυτική και κομβική, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνης Αυγερινός, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στην Ε.Ε. στη συμμετοχή πολιτών σε εθελοντικές ομάδες, καθώς το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 10%, τη στιγμή που σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 40%.
Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός
Κύριε Αυγερινέ, η συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε δύσκολες καταστάσεις είναι καταλυτική και κομβική. Ποιες οι σημαντικότερες παρεμβάσεις στις ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών και ποια τα κριτήρια προκειμένου να αναλάβει δράση;
Η μαχητικότητα που επιδεικνύει στις ημέρες μας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) για το κοινωνικό σύνολο, με πράξεις μέριμνας και αλτρουισμού, θεμελιώνει την έναρξη μιας άρτιας πορείας και ανέλιξης που ευδοκιμεί συνεχώς. Ανιχνεύοντας διαρκώς την έννοια της προόδου μέσα από συνέπεια λόγων και έργων, σμιλεύουμε την ανάπτυξη και αποδοτικότητα του έργου μας.
Ριζοσπαστική και επαναστατική είναι η παρέμβασή μας κατά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όταν όλοι οι τομείς μας βρίσκονται αμέσως στους δρόμους για να βοηθήσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Καταστρώνοντας ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, χρησιμοποιώντας, ειδικά μέσα μεταφοράς (διασωστικά οχήματα και ναυαγοσωστικά σκάφη, snowmobile κ.α.) οι Ερυθροσταυρίτες και Ερυθροσταυρίτισσες βρίσκονται πάντοτε δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας.
Το 2023, οι ακούραστοι εθελοντές (Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρείτες-Διασώστες & Ναυαγοσώστες και Νεότητας) και το προσωπικό του Ε.Ε.Σ., απανταχού της Ελλάδος, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές. Τα πολλαπλά και ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα του καλοκαιριού (Ρόδος, Δαδιά, Βόλος, Εύβοια, Αίγιο κ.α.) και οι φοβερές πλημμύρες στην Θεσσαλία (Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος) είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2023. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του Ε.Ε.Σ. από την πρώτη μέρα της ανυπολόγιστης καταστροφής που έπληξε την Θεσσαλία. Οι ακούραστοι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ε.Ε.Σ. πραγματοποίησαν δεκάδες απεγκλωβισμούς από τις πλημμυρισμένες περιοχές σε Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα, ενώ οι 19 ανθρωπιστικές αποστολές του Ε.Ε.Σ. μέχρι στιγμής προσέφεραν τεράστια βοήθεια στους κατοίκους. Σημειώνεται ότι, λόγω της τεράστιας έκτασης των καταστροφών από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, στις πληγείσες περιοχές έσπευσαν κλιμάκια εθελοντών, με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αντλίες κοπτικά μηχανήματα κ.α.) από Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Πάτρα για να ενισχύσουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών και του προσωπικού των τοπικών τμημάτων του Ε.Ε.Σ. (Λάρισα, Ελασσόνα, Καρδίτσα, Βόλος, Τρίκαλα) να ανακουφίσουν τους πληγέντες.
Μέχρι στιγμής ο Ε.Ε.Σ. έχει αποστείλει επιτυχώς 19 ανθρωπιστικές αποστολές σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, έχοντας διαμοιράσει περισσότερους από 800 τόνους ανθρωπιστικού υλικού σε οικογένειες, των οποίων τα σπίτια υπέστησαν τεράστιες καταστροφές και 1.500.00 εμφιαλωμένα νερά.
Μάλιστα, ο Ε.Ε.Σ. την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, απέστειλε εκ νέου μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας σε Κοσκινά και Προάστιο Καρδίτσας (19/12), περιοχές που επλήγησαν από τις φοβερές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Το κομβόι της αγάπης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρέδωσε μεγάλη ποσότητα στρωμάτων ύπνου, κρεβατιών, λευκών ειδών και ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (κουζίνα, ψυγείο, σκούπα, αφυγραντήρα κ.α.) σε οικογένειες που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, έχοντας γίνει ο τελικός αποδέκτης της αγάπης και της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας, θα συνεχίσει τις δράσεις ενίσχυσης, έως ότου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Το κεφάλαιο «Εθελοντές» αποτελεί το σημαντικότερο και ζωτικό σημείο του Ε.Ε.Σ. Κατά πόσο οι Έλληνες πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι;
O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται πάντοτε σε αγαστή συνεργασία και συνεχή συνεννόηση και επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, διασφαλίζοντας τη καλύτερη δυνατή ανταπόκριση και κινητοποίηση των εθελοντών μας, σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση προκύψει απανταχού της Ελλάδος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα χαμηλά επίπεδα που κυμαίνεται ο εθελοντισμός στην Ελλάδα. Το κράτος μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην καλλιέργεια και διάδοση του εθελοντικού πνεύματος στη χώρα. Για παράδειγμα, οι ιδέες εθελοντισμού μπορούν και πρέπει να ξεκινούν από το σχολείο και να εξελίσσονται ως παράδειγμα προς όλους μας. Είναι εξαιρετικά σημαντική η εξοικείωση των μικρών παιδιών με την ιδέα του εθελοντισμού. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν από πλευράς Πολιτείας ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική μεταστροφή της κοινωνίας και μία ευρεία αναγνώριση της αξίας του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμμετοχή πολιτών σε εθελοντικές ομάδες, καθώς το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 10%, τη στιγμή που σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 40%. Αντίστοιχα χαμηλή είναι όμως και η συμβολή της εθελοντικής εργασίας στο ελληνικό ΑΕΠ. Βάσει των στοιχείων της έκθεσης «Volunteering in the EU» για λογαριασμό της Κομισιόν, η συμβολή αυτή δεν ξεπερνά το 0,1%, όταν στις τρεις χώρες που αναφέρθηκαν πιο πάνω συμβάλλει από 3% έως 7%. Στον Καναδά, δε, συμβάλλει κατά 8,3%, δηλαδή όσο ο κατασκευαστικός και ο τραπεζικός κλάδος μαζί.
Ο απλός πολίτης, πέραν της ενασχόλησής του στις πολυάριθμες εθελοντικές δράσεις που υλοποιούμε ανά την Ελλάδα, μπορεί να συνεισφέρει στις συνεχείς εκκλήσεις που απευθύνουμε για συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων προς τους αδύναμους, ή τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές συμπολίτες μας. Καλούμε τους νέους να έρθουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από το έμβλημα του Ε.Ε.Σ. και να συμπορευτούν μαζί μας, σε αυτό το υπέροχο ταξίδι αγάπης και αλληλεγγύης.
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές αλλά και ο Ε.Ε.Σ. ως προς την προσέλκυση και ενημέρωση τους;
Βεβαίως αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες στην προσέλκυση εθελοντών και για τους τέσσερις τομείς δράσεων του Ε.Ε.Σ. (Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, Σαμαρείτες-Διασώστες & Ναυαγοσώστες, Νεότητα) οι οποίες οφείλονται στην δύσκολη οικονομική κυρίως συγκυρία, φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό, αλλά και διεθνές. Το ευοίωνο όμως για εμάς σημείο είναι πως οι συμπολίτες μας και κυρίως τα παιδιά αναγνωρίζουν, εκτιμούν και σέβονται το τεράστιο ανθρωπιστικό, αλληλέγγυο και αλτρουιστικό έργο του Ε.Ε.Σ. και θέλουν να ενταχθούν στο δυναμικό του οργανισμού μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τα τελευταία 2-3 χρόνια με τη μεγάλη προσέλευση νέων ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν στο όραμα, τις θεμελιώδεις αρχές του Ερυθροσταυρισμού και έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Εν κατακλείδι, εκτός της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα στην προσέλκυση και ενημέρωση των εθελοντών.
Tο 2023, ο Ε.Ε.Σ., εντατικοποίησε και επέκτεινε το ανθρωπιστικό του έργο, υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Τι αφορούσε;
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το 2023, εντατικοποίησε και επέκτεινε το ανθρωπιστικό του έργο, υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα, μεταξύ των οποίων, οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας και οι Πρώτες Βοήθειες για σκύλους.
Στη σημερινή πραγματικότητα, ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για την ψυχική υγεία. Ο απόηχος της πανδημίας, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ανάφλεξη εστιών πολέμου, η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και βίας μεταξύ ανηλίκων και πολλές άλλες κοινωνικές και προσωπικές κρίσεις αφήνουν έντονα το αποτύπωμά τους στην ψυχική υγεία των πολιτών, πλήττοντας ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους. Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της βασικής του αποστολής για την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας και της ψυχικής υγείας με την ενδυνάμωση ατόμων, ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και κοινοτήτων και την καλλιέργεια προϋποθέσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, έχει εκπονήσει και υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών, φορέων και συλλόγων στην παροχή Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας, διάρκειας 4 ωρών.
Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πρωτοπόρος στην εκμάθηση Πρώτων Βοηθειών στην Ελλάδα, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για σκύλους από την Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) που διαθέτει. Το καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα του Ε.Ε.Σ., διάρκειας 4 ωρών, υλοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Λάρισα και Κρήτη και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε μία έκτακτη κατάσταση που πιθανόν να προκύψει στο κατοικίδιό του. Αναλυτικές πληροφορίες για τα δύο αυτά καινοτόμα προγράμματα του Ε.Ε.Σ. μπορείτε να βρείτε στο www.redcross.gr.
Όσον αφορά τη συνεργασία του Ε.Ε.Σ. με τις αρμόδιες αρχές, με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η καλύτερη ανταπόκριση και κινητοποίηση των εθελοντών;
Ο Ε.Ε.Σ. έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με πολλά Υπουργεία και διάφορες πολιτικές Αρχές και δημόσιους οργανισμούς. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε πολλές και διαφορετικές δράσεις, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Αρχής και κάθε Φορέα. Έχουμε μια άριστη επιχειρησιακή πληρότητα και ετοιμότητα. Υπάρχει ειδικό σύστημα ενημέρωσης και ενεργοποίησης, σε καθημερινή βάση, συγκεκριμένου αριθμού εθελοντών, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά οπουδήποτε και οποτεδήποτε προκύψει ανάγκη, είτε λόγω φυσικών καταστροφών είτε μολυσματικών ασθενειών είτε τυχαίων γεγονότων. Εφαρμόζοντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και έχοντας ήδη εκπαιδεύσει τους εθελοντές μας σε συγκεκριμένα σχέδια κινητοποίησης τους εξασφαλίζουμε τον άριστο συντονισμό και την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε τακτικής, ή έκτακτης ανάγκης. Οι ευχαριστήριες επιστολές των διαφόρων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της άψογης συνεργασίας και του βέλτιστου αποτελέσματος των δράσεών μας.
Η Πολιτεία στηρίζει την καλλιέργεια και διάδοση του εθελοντικού πνεύματος στη χώρα;
Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα αφύπνισης με στόχο την κινητοποίηση και την ενεργότερη συμμετοχή όλων μας σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Το πλέγμα κοινωφελών δραστηριοτήτων του οργανισμού οφείλει να είναι απόλυτα ταυτισμένο με τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της χώρας.
Θέλουμε έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που θα είναι και πάλι αξιοσέβαστος, έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που θα σέβεται η ελληνική κοινωνία, έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της ελληνικής κοινωνίας. Κάνω έκκληση να έρθουν οι νέες και οι νέοι να γίνουν εθελόντριες και εθελοντές στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουν την απαραίτητη ομαδικότητα, συλλογικότητα, αυτοκυριαρχία, αυτοσεβασμό, ευγενή άμυλα και βεβαίως να θέτουν το εγώ κάτω από το εμείς.
Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ποιο το μήνυμα σας για την κινητοποίηση και την ενεργότερη συμμετοχή όλων μας σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης;
Η σημασία του εθελοντισμού, στη σύγχρονη κοινωνία του ατομισμού και της κατανάλωσης, αποτελεί την ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς εκφράζει την κοινωνική ευθύνη του ενεργού πολίτη έναντι των συνανθρώπων του. Οι δράσεις εθελοντισμού και η αύξηση της συμμετοχής των νέων σε αυτές αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα της μετάβασης της κοινωνίας σε κοινωνία υπεύθυνων πολιτών,
όπου οι πολίτες από απλοί χρήστες, ή κριτές των δρώμενων γίνονται υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες του κόσμου που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού μέλλοντος για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη από εθελοντές με ευγενής άμιλλα που θα θέτουν το εγώ κάτω από το εμείς, εθελοντές που θα καθοδηγούν, θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν τους καινούριους ώστε να εμπεδώσουν το νέο μήνυμα που θέλουμε να διοχετεύσουμε παντού. Παρακαλώ θερμά τις νέες και τους νέους μας να γίνουν εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να συμπορευθούμε όλοι μαζί στον ωραίο δρόμο του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού.
Σήμερα, πόσοι εθελοντές «στελεχώνουν» τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ποια είναι η αποστολή τους;
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, έχει ένα τεράστιο δίκτυο ειδικά εκπαιδευμένων και καταρτισμένων εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο είναι και το σημείο υπεροχής του έναντι άλλων οργανώσεων. Ο Ε.Ε.Σ. απαριθμεί 86 Περιφερειακά Τμήματα, από τον ακριτικό Έβρο μέχρι την Κρήτη, με περισσότερους από 5.000 εν ενεργεία εθελοντές. Πρωταρχική μας επιδίωξη και μέλημα είναι η βιωσιμότητα του Ε.Ε.Σ. και η αξιοπιστία του στο εσωτερικό και διεθνές στερέωμα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αποδείξουμε στην ελληνική κοινωνία, ότι είμαστε αντάξιοι συνεχιστές και άξιοι διάδοχοι της μεγάλης κληρονομιάς των χιλιάδων εθελοντών μας, οι οποίοι, με το παράδειγμά τους και την προσφορά τους, είναι συνώνυμο της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας. Η πρόκληση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην υλοποίησή της γιατί χρειάζονται εθελοντές που θα πρέπει να είναι απόλυτα πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και να διέπονται πάντα από πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και αυτοπειθαρχίας, προκειμένου να εμπνεύσουν την κοινωνία ώστε να πιστέψει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ταυτόχρονα, ως ενοποιητικός θεσμός, θέλουμε να σταθούμε αρωγοί στο έργο της Πολιτείας, του Ελληνικού Κράτους και να συμπορευθούμε με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν Ε.Ε.Σ. σύγχρονο, κοινωνικό, καινοτόμο, αλληλέγγυο, αποτελεσματικό και διαφανή, απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της κοινωνίας. Θέλουμε το δέος που αισθανόταν κάποτε η ελληνική κοινωνία προς τον Ε.Ε.Σ. να αναζωπυρωθεί μέσα από καίριες ανθρωπιστικές και ανθρωποκεντρικές δράσεις.
Συνοψίζοντας, ποιες ανθρωπιστικές αποστολές έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα; Απολογιστικά, τι συνέβη την προηγούμενη χρονιά;
Οι ανθρωπιστικές αποστολές, που έχουν αναληφθεί και πραγματοποιηθεί από τον Ε.Ε.Σ., είναι πολλές και ποικίλες. Όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και σε διάφορες χώρες της αλλοδαπής. Τεράστια είναι η συμβολή μας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, με αποστολή 800 τόνων ανθρωπιστικού υλικού ποικίλης φύσεως, το οποίο περιλάμβανε τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη προσωπικής υγιεινής, διάφορα είδη κλινοσκεπασμάτων κ.α.
Ήδη μόνο την πρόσφατη περίοδο του Πάσχα τουλάχιστον 80.000 «δέματα αγάπης» απεστάλησαν σε όλη την Ελλάδα, από την ακριτική Ορεστιάδα μέχρι το έσχατο της Κρήτης. Η οικουμενικότητα των δράσεων του Ε.Ε.Σ. διαθλάται και μεγιστοποιείται από τις πολλές ανθρωπιστικές αποστολές, με τα δικά μας φορτηγά, το δικό μας προσωπικό και τους εθελοντές, εντός της μαχόμενης Ουκρανίας, της Μολδαβίας, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Επίσης, αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, στην Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης. Βεβαίως η ανταπόκρισή μας είναι και θα είναι πάντα άμεση σε όποιους ζητούν την βοήθεια μας, όπου και όποτε χρειαστεί.
Στην πολυετή θητεία σας, ποιες οι φιλοδοξίες σας; Πώς θα θέλατε να δείτε τον ΕΕΣ στα επόμενα χρόνια;
Πρωταρχική μας επιδίωξη και μέλημα είναι η βιωσιμότητα του Ε.Ε.Σ. και η αξιοπιστία του στο εσωτερικό και διεθνές στερέωμα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αποδείξουμε στον κόσμο, στην ελληνική κοινωνία, ότι είμαστε αντάξιοι συνεχιστές και άξιοι διάδοχοι της μεγάλης κληρονομιάς των χιλιάδων εθελοντών μας, οι οποίοι, με το παράδειγμά τους και την προσφορά τους, είναι συνώνυμο της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας.
Η πρόκληση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην υλοποίησή της γιατί χρειάζονται άνθρωποι (εθελοντές) που θα πρέπει να είναι απόλυτα πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και να διέπονται πάντα από πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και αυτοπειθαρχίας, προκειμένου να εμπνεύσουν την κοινωνία ώστε να πιστέψει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ταυτόχρονα, ως ενοποιητικός θεσμός, θέλουμε να σταθούμε αρωγοί στο έργο της Πολιτείας, του Ελληνικού Κράτους και να συμπορευθούμε με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν Ε.Ε.Σ. σύγχρονο, κοινωνικό, καινοτόμο, αλληλέγγυο και διαφανή, απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της κοινωνίας. Θέλουμε το δέος που αισθανόταν κάποτε η ελληνική κοινωνία προς τον Ε.Ε.Σ. να αναζωπυρωθεί μέσα από καίριες ανθρωπιστικές και ανθρωποκεντρικές δράσεις.
Dr. Αντώνιος Αυγερινός Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Υποστράτηγος ε.α.
Ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός γεννήθηκε στις Σέρρες όπου τελείωσε το γυμνάσιο με «Άριστα».
Εισήλθε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα».
Συνέχισε τις σπουδές του στη «Φαρμακευτική και Φαρμακευτική Χημεία» του Κολεγίου Chelsea του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με εξειδίκευση στον έλεγχο αντιντόπινγκ, ως βοηθός του Καθηγητή Arnold Becket, ιδρυτή του ελέγχου αντιντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Έλαβε το Προδιδακτορικό Δίπλωμα με ερευνητική εργασία (Master of Philosophy) και τίτλο: «Biopharmaceutical and Pharmacokinetic studies on some ibuprofen formulations» από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με τη διδακτορική διατριβή, ερευνητικός τίτλος: «Controlled release in domethacin microspheres prepared by using an emulsion solvent-diffusion technique», στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φαρμακευτικής και βαθμό «Άριστα».
Επαγγελματική εμπειρία
Ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός υπηρέτησε ως Διευθυντής του Στρατιωτικού Φαρμακείου Θεσσαλονίκης (1972-1976), Διευθυντής Στρατιωτικών Φαρμακευτικών Εργαστηρίων του Ελληνικού Στρατού (1976-1993), Διοικητής της 441 Αποθήκης Βάσης Υγειονομικού Υλικού (ΑΒΥΥ), της μεγαλύτερης αποθήκης φαρμακευτικού και επιστημονικού υλικού του Ελληνικού Στρατού (1993-2000), Διευθυντής του Φαρμακευτικού Σώματος του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.), και Υποδιευθυντής του Υγειονομικού Σώματός του.
Γ.Ε.Σ. (2000-2004).
- Από τον Οκτώβριο του 2004 έως το 2010, διετέλεσε Διοικητής του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».
- Από το 2015 έως το 2018 και από το 2019 έως και σήμερα, ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Εμπειρία σε διοικητικές θέσεις
Ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός συμμετείχε σε επιστημονικούς συλλόγους – σωματεία – ιδρύματα ως: Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.), Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Χημείας, Μέλος και, στη συνέχεια, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.), Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Νοσηλευτικού Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», Μέλος Δ.Σ. του Νοσηλευτικού Ιδρύματος «Ωνάσειο», Αναπληρωματικό Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ., Διοικητής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς».
Επιστημονική δράση
- Συγγραφή και δημοσίευση σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά άνω των 60 πρωτότυπων εργασιών (στη διάθεση των ενδιαφερομένων).
- Συμμετοχή σε πάρα πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ανελλιπώς επί 10ετία στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Φαρμακευτικής (FIP), είτε με παρουσίαση πρωτότυπης εργασίας, είτε με συμμετοχή σε Στρογγυλά Τραπέζια.
- Συμμετοχή σε διεθνή σεμινάρια, συμπόσια και συνέδρια σε θέματα Φαρμακευτικής Επιστήμης και Οικονομικών Υγείας.
Διετέλεσε:
- Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής τριών Πανελλήνιων Φαρμακευτικών Συνεδρίων: 1992, 2000 και 2002.
- Εκπρόσωπος Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο οκταμελές Συλλογικό Όργανο με την ονομασία «Εθνική Αρχή Χημικών Όπλων» (ΕΘ.Α.Χ.Ο.), που υπάγεται στον Υπουργό Εξωτερικών (Φ.Ε.Κ. 69/20-01-2004).