Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

0

Το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» είναι ένα σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, ο οποίος υποδέχεται καθημερινά ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις.

Στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με καρκίνο του δέρματος εξειδικεύεται το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», συμβάλλοντας στην παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου, ενώ προάγει την εκπαίδευση ασθενών, γιατρών και κοινού ως προς την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, που ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και δημιουργήθηκε για να υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο, απέναντι σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσο.

Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με 400-500 νέες διαγνώσεις ετησίως, αποτελώντας τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο συχνότερο στις γυναίκες. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, το Ίδρυμα Ωνάση –με σταθερή προσήλωση στην κοινωφελή του δράση στην υγεία– πραγματοποίησε την ολική ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος.

Το νέο κέντρο, με εμβαδόν 250 τετραγωνικά μέτρα (τριπλάσιο από αυτό του προηγούμενου χώρου), διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών.

Ένας χώρος ποιοτικός και εκσυγχρονισμένος, που παρέχει άριστες συνθήκες για τους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, διαθέτει τώρα όλα τα μέσα για να επιτελέσει άνετα τον σκοπό του.

Ταυτόχρονα, στο τμήμα διενεργούνται κλινικές μελέτες σε ό,τι αφορά νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, ενώ παράλληλα γίνεται έρευνα πάνω στην επιδημιολογία, την παθογένεια και την πρόγνωση του μελανώματος.

Το Κέντρο Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος αποτελεί κέντρο αναφοράς για σπάνιους όγκους, όπως το σάρκωμα, τους όγκους κυττάρων του Merkel και τα δερματικά λεμφώματα.

Υπηρεσίες του Κέντρου Μελανώματος:

  • Διάγνωση και θεραπεία ασθενών με καρκίνο του δέρματος, μελάνωμα ή προκαρκινικές αλλοιώσεις.
  • Παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου.
  • Κλινικές μελέτες σε νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.
  • Έρευνα πάνω στην επιδημιολογία, την παθογένεια και την πρόγνωση του μελανώματος.
  • Εκπαίδευση ασθενών, γιατρών και κοινού ως προς την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.
  • Ψυχολογική υποστήριξη ασθενών.

Ειδικές υπηρεσίες του Κέντρου Μελανώματος:

  • Δερματοσκόπηση
  • Χαρτογράφηση
  • Ολόσωμες φωτογραφήσεις
  • Συνεστιακή μικροσκοπία
  • Διαγνωστικές βιοψίες
  • Υπέρηχος λεμφαδένων (σε συνεργασία με το ακτινολογικό τμήμα)
  • Μοριακή διάγνωση & γενετική συμβουλευτική.

H ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων μελανώματος και καρκίνου του δέρματος στον ελληνικό χώρο και οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπευτικής προσέγγισης δημιουργούν την ανάγκη μιας πολυσυλλεκτικής αντιμετώπισης των ασθενών από εξειδικευμένα κέντρα.

Η δωρεά του μηχανήματος VECTRA WB360 προσφέρει:

Tρισδιάστατη απεικόνιση μέσα από 92 κάμερες, οι οποίες τραβούν μια στιγμιαία φωτογραφία παρέχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλες οι βλάβες ενός ασθενούς ταυτόχρονα, όπως και οι μεταβολές τους στον χρόνο.

Μέσω 3D καταγραφής, φωτογράφισης σχεδόν όλου του δέρματος του ασθενούς, εξοικονομώντας χρόνο και βελτιώνοντας την άνεση του ασθενούς.

3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας που μειώνουν την απαιτούμενη ποσότητα κοντινών εικόνων.

Οι ενσωματωμένοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που περιέχει το VECTRA WB360 επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη συγκέντρωση όλων των βλαβών του δέρματος ενός ασθενούς, ενώ παρέχουν και το πλεονέκτημα της σύγκρισης σε εξακολουθητικές φωτογραφίσεις.

Το μηχάνημα χρησιμοποιείται για ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ή με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (ιστορικό προηγούμενου καρκίνου δέρματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο με πολλαπλά εγκαύματα κ.ά.).

Σταδιακά, η χρήση του δύναται να επεκταθεί σε υγιή άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε άλλους δερματολογικούς ασθενείς, για την παρακολούθηση ενός μεγάλου εύρους δερματολογικών νοσημάτων, όπως της ψωρίασης, της λεύκης, των πομφολυγωδών νοσημάτων, για τη διαχείριση εγκαυμάτων κ.ά.

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα. Το δέρμα αποτελείται από 3 στοιβάδες, την επιδερμίδα, η οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον τη δερμίδα ή χόριο, η οποία αποτελεί τη μεσαία στοιβάδα την υποδερμίδα, αποτελούμενη κυρίως από λιπώδη ιστό.

Η επιδερμίδα χωρίζεται και αυτή με τη σειρά της σε επί μέρους στοιβάδες. Η βαθύτερη εξ αυτών, ευρισκόμενη σε γειτνίαση με τη δερμίδα, ονομάζεται βασική στοιβάδα. Είναι η στοιβάδα του δέρματος στην οποία βρίσκονται τα μελανοκύτταρα. Το μελάνωμα μπορεί, εκτός από το δέρμα, να αναπτυχθεί και σε άλλα όργανα ή ιστούς όπου βρίσκονται μελανοκύτταρα, όπως το μάτι, οι μήνιγγες και η πρωκτογεννητική οδός. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελανωμάτων (περίπου 90%) είναι δερματικά.

Φυσιολογικά, τα μελανοκύτταρα παράγουν μια χρωστική, τη μελανίνη, που προστατεύει τα γειτονικά κύτταρα του δέρματος από την αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Κατά την έκθεση στον ήλιο, ενεργοποιείται ένας ειδικός κυτταρικός σηματοδοτικός μηχανισμός προς τα μελανοκύτταρα που εκκινεί τη σύνθεση της μελανίνης και τη μεταφορά της στις γειτονικές στοιβάδες κυττάρων.

Άλλοι, συχνοί τύποι μη-μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, είναι το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Παρ’ ότι σπανιότερος, το μελάνωμα είναι ο επικινδυνότερος τύπος, λόγω αυξημένης πιθανότητας μετάστασης.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία;

Περίπου 325.000 νέα περιστατικά μελανώματος διαγνώστηκαν παγκοσμίως το 2020. Το ποσοστό επίπτωσης και θνησιμότητας του μελανώματος εκτιμάται ότι αυξάνεται παγκοσμίως. Το μελάνωμα είναι πιο συχνό στους άντρες από τις γυναίκες στις περισσότερες περιοχές της υφηλίου.

Η επίπτωση στις ευρωπαϊκές χώρες ποικίλλει και για τις μεσογειακές, όπως η Ελλάδα, υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 3 – 5 ατόμων ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος. Παρόλο που ο κίνδυνος μελανώματος γενικά αυξάνεται με την ηλικία και η επίπτωση είναι μεγαλύτερη σε γηραιότερους πληθυσμούς, το μελάνωμα κατατάσσεται στους πιο συχνούς τύπους καρκίνου μεταξύ των νεαρών ενηλίκων.

Συνολικά, το μελάνωμα φαίνεται να παραμένει μία επιδημιολογική πρόκληση στον έλεγχο της νόσου του καρκίνου και της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.