Πρεσβυωπία και τρόποι αντιμετώπισης

0

 

 

Δρ. Γιώργος Χρονόπουλος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

Ένα κύριο πρόβλημα που απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού αποτελεί η εμφάνιση της πρεσβυωπίας, δημιουργώντας δυσχέρεια στην κοντινή εργασία και άμεση εξάρτηση από σκελετούς οράσεως.

Στην πραγματικότητα, η πρεσβυωπία αποτελεί μια κοινή διαταραχή εμφανιζόμενη συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική μείωση της ικανότητας εστίασης σε κοντινά αντικείμενα. Σαν κύρια αιτία θεωρείται η οπτική δυσλειτουργία του κρυσταλλοειδούς φακού λόγω γήρανσης που οφείλεται σε χάλαση των μυών του ακτινωτού σώματος ή/και σε απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού μεταβάλλοντας το σημείο εστίασης.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας η πρεσβυωπία δύναται να διορθωθεί ακολουθώντας διάφορες στρατηγικές τόσο συντηρητικά όσο και επεμβατικά. Στις συντηρητικές μεθόδους περιλαμβάνεται η κλασική χρήση διορθωτικών φακών σε σκελετό οράσεως. Ένας εναλλακτικός τρόπος θεωρείται επίσης η χρήση πολυεστιακών φακών επαφής βασιζόμενοι στην ίδια λογική με τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως.

Ωστόσο, οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής με την αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets, και smartphones, καθώς και η συνέχιση της εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση έχουν οδηγήσει στην αναζήτηση μόνιμων πλέον λύσεων για ικανοποιητική όραση σε όλες τις αποστάσεις. Επεμβατικά λοιπόν, η διαθλαστική ανταλλαγή του κρυσταλλοειδούς φακού (Refractive lens exchange, RLE) με πολυεστιακό ή φακό διευρυμένου βάθους εστίασης (EDOF) ενδοφακό αποτελεί μια οριστική λύση για την αποκατάσταση της όρασης σε μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή όραση. Πιο συγκεκριμένα, οι διαθέσιμοι πολυεστιακοί ενδοφακοί (IOLs) είναι ικανοί να αποκαταστήσουν την οπτική λειτουργία και να επιτρέψουν την απαλλαγή από τα γυαλιά οράσεως μετά την ένθεσή τους με εξαιρετικά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών. Επιπλέον, στις διαθέσιμες επιλογές οριστικής αποκατάστασης της πρεσβυωπίας έχουν προστεθεί οι EDOF ενδοφακοί με βασική αρχή λειτουργίας τη δημιουργία ενός μονήρους επιμηκυσμένου εστιακού σημείου για την διεύρυνση του βάθους εστίασης, της απόστασης δηλαδή που ένα σημείο παραμένει εστιασμένο.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τη μετεγχειρητική επιτυχία περιλαμβάνουν την προσεκτική επιλογή του ασθενούς, τη γνώση σχετικά με το σχεδιασμό των ενδοφακών και την οπτική τους απόδοση που προστίθεται στην κατάλληλη χειρουργική τεχνική και διαχείριση πιθανών επιπλοκών, όπως αποδεικνύεται από τα διαθέσιμα στοιχεία.

Στην Μ.Η.Ν. EYE DAY CLINIC εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες τεχνικές τόσο διαγνωστικές όσο και χειρουργικές για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον ενδοφακό που αποτελεί τον πλέον κατάλληλο σε κάθε ασθενή μετά από ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο και να προσφέρουμε στους ασθενείς μας οριστική απαλλαγή από την πρεσβυωπία. Στη Μ.Η.Ν EYE DAY CLINIC έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες χειρουργεία με ένθεση πολυεστιακών και EDOF ενδοφακών για τη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας με εξαιρετικά αποτελέσματα και απόλυτα ικανοποιημένους ασθενείς.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.