Δ. Βαρτζόπουλος | Σχεδιάζουμε το Mental Health app με τη χρήση ΑΙ

0

Τεχνολογικές εφαρμογές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προτίθεται να αξιοποιήσει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να υλοποιήσει μία κεντρική στρατηγική του, που αφορά στην πρόληψη της επιδείνωσης των περιστατικών ψυχικής Υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα», που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη (DT&S), σχεδιάζεται μία ψηφιακή εφαρμογή ψυχικής Υγείας (mental health app). Θα ενσωματώνει και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μέσω αυτής ο χρήστης, υποβάλλοντας απλές ερωτήσεις και σχόλια, θα καθοδηγείται σταδιακά, στο να εντοπίσει την βοήθεια ειδικού, που είναι κατάλληλη για την κατάσταση ψυχικής Υγείας που αντιμετωπίζει, π.χ. φόβο, άγχος, πανικό, απελπισία κ.λπ…

Στρατηγική του Υπουργείου Υγείας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Νομοθετούμε εντός των επόμενων εβδομάδων ένα πληροφοριακό σύστημα, που θα αποτελέσει εργαλείο για τη συνεχή επιδημιολογική παρατήρηση […], ώστε να μπορεί, όποιος εξετάζει ασθενή σε δομή ΕΣΥ, να βλέπει πόσο καιρό παίρνει αγωγή, τι είδους αγωγή, πόσες φορές έχει νοσηλευτεί, τη λειτουργικότητά του», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Οι περαιτέρω προκλήσεις

Σε ό,τι αφορά στις περαιτέρω προκλήσεις, που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο τομέα της Υγείας, ο κ. Βαρτζόπουλος εκτίμησε, ότι μπορεί να βοηθήσει, ακόμη και στο κομμάτι των κλινικών δοκιμών, μέσα από τη δυνατότητα προσομοίωσης βιολογικών διεργασιών.

Το εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Υγείας, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς, σημείωσε ο Διοικητής της 3ης ΔΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής συμπεριλαμβάνει και υπηρεσίες, που αφορούν την προαγωγή της ψυχικής Υγείας. Επισήμανε δε, πως η δικτύωση δομών ψυχικής Υγείας, που ήταν διάσπαρτες, συμβάλλει στην αποασυλοποίηση της φροντίδας των ασθενών, προς μια νέα μορφή παρακολούθησης των ψυχιατρικών περιστατικών, με κεντρικό άξονα της πρόληψης την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Σημαντικές οι ψηφιακές εφαρμογές

Για τις πλατφόρμες υποστήριξης γιατρών, ασθενών, αλλά ακόμη και των φροντιστών ασθενών, οι οποίες αναπτύσσονται σε ερευνητικό επίπεδο, μίλησε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής Αναλυτικής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, Κώστας Βόττης. Όπως εξήγησε, οι ψηφιακές εφαρμογές, που υπάρχουν σήμερα, είναι σημαντικές για την καθημερινότητα των ασθενών, ιδιαίτερα δε εκείνων που ζουν μόνοι, καθώς δεν παρέχουν απλώς εξατομικευμένη υποστήριξη, αλλά μέσα από τα δεδομένα που συλλέγουν, μπορούν να δώσουν στοιχεία και για την πορεία της υγείας.

Στα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας, της πρόσβασης στην ιατρική πληροφορία και της ορθής και ασφαλούς χρήσης των διαθέσιμων τεχνολογιών, εστίασε ο CEO της Algosystems, Ανδρέας Δούμουρας, ενώ ο Senior Account Manager, Public Sector της Netcompany, Τάσος Χαλκιάς, παρατήρησε ότι διεθνώς υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, στον τομέα της Υγείας και σημαντική παράμετρος για την αξιοποίηση τους, είναι η εκπαίδευση των χρηστών τους, αλλά και των υπευθύνων των ίδιων των συστημάτων.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.