Interview – Ιωάννης Λεκάκης

0

Interview – Ιωάννης Λεκάκης | Πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερο επιστημονικό περιβάλλον στο «Ωνάσειο»

Ο εξορθολογισμός των δαπανών είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε. Μια δεύτερη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε είναι να παρέμβουμε στο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Κύριε Λεκάκη εδώ και λίγο καιρό έχετε αναλάβει πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι και ποιες είναι οι ενέργειες σας, για την ανάπτυξη του ιδρύματος;

Στη σύντομη έως τώρα πορεία μας, δόθηκε προτεραιότητα σε δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα έπρεπε να γίνει καταγραφή που μπορούμε να παρέμβουμε σε οικονομικό επίπεδο, ούτως ώστε να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά του Ωνασείου. Και σε αυτό το θέμα υπήρξε από τον νομοθέτη σημαντική βοήθεια διότι μέσα στον πρόσφατο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις υπάρχει ειδικήδιάταξη για εξορθολογισμό στη μισθοδοσία του Ωνασείου.

Αυτό ήδη άρχισε σε σημαντικό βαθμό να υλοποιείται και θα δούμε σε βάθος χρόνου τι πρόκειται να προσφέρει στην βελτίωση των οικονομικών του ιδρύματος.

Το δεύτερο κομμάτι που θέλουμε να βελτιώσουμε στο Ωνάσειο είναι τα επιστημονικά τμήματα τα οποία κάνουν το Ωνάσειο διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία, ανάλογου είδους. Και νομίζω ότι το Ωνάσειο ξεχωρίζει και λάμπει σε πάρα πολλούς τομείς. Οι τομείς όμως που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι ο τομέας των μεταμοσχεύσεων και ο τομέας της παιδιατρικής καρδιοχειρουργικής. Εκεί πραγματικά το Ωνάσειο είναι μοναδικό ή σχεδόν μοναδικό στον ελληνικό χώρο. Στο θέμα των μεταμοσχεύσεων προσπαθήσαμε, πέρα από τη βοήθεια που μας δίνει ο νόμος για τις μεταμοσχεύσεις, να έρθουμε σε προσωπική επαφή με διάφορες μονάδες ούτως ώστε να υπάρξει ανεύρεση δοτών από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Και αυτό φαίνεται ότι μπορεί να αποφέρει καρπούς.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του πνεύμονα, σκεφτόμαστε να πάει λίγο παραπίσω για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με πνευμονολογικές κλινικές, του Αττικού Νοσοκομείου για παράδειγμα, ούτως ώστε να υποστηρίξουν το πρόγραμμα μεταμόσχευσης καρδιάς πνεύμονα. Αυτός είναι ο ένας επιστημονικός τομέας.

Ο δεύτερος τομέας είναι ο παιδοκαρδιοχειρουργικός που θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τα πράγματα.

Μια τρίτη άμεση ενέργεια που έγινε ήταν να προκηρύξουμε κάποιες θέσεις εργασίας, οι οποίες να έχουν τριετή τετραετή θητεία. Σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερο επιστημονικό περιβάλλον στο Ωνάσειο. Και αναφέρομαι βέβαια σε πολύ λίγες θέσεις, γιατί οι περισσότερες θέσεις στο Ωνάσειο είναι αορίστου χρόνου. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιήσουμε τους εργαζόμενους γιατρούς οι οποίοι πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να κάνουν το Ωνάσειο να ξεχωρίζει.

Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται να γίνουν μειώσεις μισθών σε καθηγητές γιατρούς που θεωρούνται υψηλόμισθοι εδώ στο κέντρο, το οποίο όμως απαρτίζεται από γιατρούς που είναι πολύ καλοί στο αντικείμενο τους και καταξιωμένοι ήδη με καριέρα στο εξωτερικό, γιατροί που έχουν έρθει να εργαστούν κάτω από την ομπρέλα παλαιότερης συμφωνίας για τις απολαβές τους, θεωρείτε ότι αυτοί οι γιατροί ενδέχεται να στραφούν προς άλλη κατεύθυνση αν θεωρήσουν ότι οι αμοιβές τους δεν είναι καλές;

Για τους περισσότερους δεν το πιστεύω διότι είμαι σίγουρος ότι και μετά τις κάποιες μειώσεις που θα έρθουν μέσω του νόμου, οι αμοιβές αυτών των ανθρώπων θα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και το Ωνάσειο πραγματικά θα συνεχίσει να είναι ένας ελκυστικός τόπος για να λειτουργεί κανείς την καρδιολογία και την καρδιοχειρουργική. Επιπλέον, θα πρέπει

να δούμε και κάποια άλλα πράγματα. Το Ωνάσειο διαφέρει από τα πολλά νοσοκομεία ας πούμε του δημόσιου χώρου. Είναι ένα περιβάλλον που επιλέγει κάθε ασθενής που έχει πρόβλημα και πρέπει να νοσηλευτεί. Είναι ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον το οποίο μοιάζει με αυτό των προηγμένων χωρών του εξωτερικού και δεν πρέπει να παραβλέπουμε αυτή την παράμετρο.

Κύριε Λεκάκη, αναφερθήκατε νωρίτερα στις οικονομικές κινήσεις που πρόκειται να βοηθήσουν την ανάπτυξη του Ωνασείου και μιλήσατε για εξορθολογισμό των δαπανών. Ποιες άλλες κινήσεις θα βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση;

Ο εξορθολογισμός των δαπανών είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε. Μια δεύτερη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε είναι να παρέμβουμε στο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. Το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ένα μεγάλο κομμάτι και εδώ οι πρόσθετες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων έχουν βοηθήσει σημαντικά. Ήδη τους πρώτους μήνες βλέπουμε μια μείωση στη δαπάνη αυτή. Κάνουμε μια προσπάθεια να περάσουν αρκετά γενόσημα μέσα στο χώρο του Ωνασείου. Γενόσημα υψηλής ποιότητος τα οποία θα βοηθήσουν να μειωθεί αρκετά το κόστος.

Και το τρίτο στο οποίο θα παρέμβουμε και το οποίο θα επηρεάσει τα οικονομικά του ιδρύματος είναι η μείωση του κόστους σε ορισμένες συσκευές.

Με ποιο τρόπο το Ωνάσειο μπορεί να κρατήσει περιστατικά μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό;

Προφανώς αυξάνοντας όσο γίνεται τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων. Η προσπάθεια για την καρδιά έχει ήδη ξεκινήσει και σε δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσουμε και για την καρδιά πνεύμονα. Γενικά, θεωρώ ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα τόσο λιγότεροι ασθενείς θα φεύγουν για να μεταμοσχευθούν στο εξωτερικό. Όμως, θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι αυτή η υπόθεση έχει ένα κόστος και εάν θέλουμε να έχουμε ένα καλό μεταμοσχευτικό κέντρο στην Ελλάδα, θα πρέπει αυτό να ενισχυθεί και οικονομικά για να πετύχει το στόχο αυτό.

Ένα ακόμα τμήμα που βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ στο Ωνάσειο είναι το παιδοκαρδιολογικό. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό το τμήμα.

Αυτό το τμήμα βρίσκεται όντως σε πορεία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Βλέποντας τις στατιστικές του τμήματος, είναι φανερό ότι υπάρχει μια συνεχής αύξηση του αριθμού των περιστατικών τα οποία χειρουργούνται εδώ. Κατά συνέπεια εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάτι έχει γίνει και η ροή προς το εξωτερικό έχει μειωθεί σημαντικά. Από το σύνολο των περιστατικών που υπάρχουν στην Ελλάδα και που πρέπει να χειρουργηθούν, το 70% χειρουργείται στο Ωνάσειο.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 07/09/2011

 

 

Share.

About Author

Μαρία Χατζηδάκη

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.