GSK: Επενδύσεις 11,6 εκατ., με πάνω από 32 ενεργές κλινικές μελέτες στη χώρα

0

Δρ. Ανδρέας Ρουσσίδης

Country Medical Director, GSK Greece

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

« Η ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο διεξαγωγής διεθνών κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων, προϋποθέτει ένα σταθερό και κατά συνέπεια ευνοϊκό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, με οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα», όπως επισημαίνει ο Δρ. Ανδρέας Ρουσσίδης, Country Medical Director στην GSK Greece, υπογραμμίζοντας πως «Εστιάζοντας σταθερά στην έρευνα και στην καινοτομία, ως GSK Ελλάδος τα τελευταία 4 χρόνια οι επενδύσεις μας σε ανεξάρτητα προγράμματα και μελέτες Real-World Evidence στην Ελλάδα αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ ».

Κύριε Ρουσσίδη, στόχος της GSK είναι να επηρεάσει θετικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, την υγεία 2,5 δισ. Ανθρώπων έως το τέλος του 2030. Ποιο το χαρτοφυλάκιο σας, σε ό,τι αφορά νέα, καινοτόμα σκευάσματα και ποιοι τομείς στο χώρο της υγείας εκτιμάτε ότι θα έχουν ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον για την εταιρεία σας;

Η GSK είναι μια παγκόσμια εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων, με παρουσία σε περισσότερες από 80 χώρες, απασχολεί περισσότερα από 70.000 άτομα παγκοσμίως, εκ των οποίων 25.000 απασχολούνται στην Ευρώπη, ενώ διαθέτει 4 παγκόσμια κέντρα Ε&Α. Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι να γεφυρώσει την επιστήμη, την τεχνολογία και το ταλέντο των ανθρώπων της προκειμένου να προλάβει την εξέλιξη των ασθενειών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η GSK διαθέτει ένα κορυφαίο χαρτοφυλάκιο από εμβόλια και φάρμακα γενικών και ειδικών νοσημάτων, με πολλά ιστορικά καινοτόμα ορόσημα, όπως η ανάπτυξη 15 εμβολίων που έδωσαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα πρόληψης σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες και αντίστοιχης πρωτοπορίας φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιικά, ογκολογικά και φάρμακα για την αντιμετώπιση αναπνευστικών νοσημάτων.

Όσον αφορά στην εγχώρια αγορά, η GSK Ελλάδος μετράει ήδη περισσότερα από 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας και διαθέτει πάνω από 70 καινοτόμα φάρμακα για παθήσεις όπως ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, HIV/AIDS, σπάνιες παθήσεις και ογκολογία/αιματολογία. Παράλληλα, στην Ελλάδα διαθέτουμε το πιο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κλάδο, με εμβόλια για την πρόληψη του συνόλου των λοιμωδών ασθενειών που περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των ανθρώπων από τη μηνιγγίτιδα, τον έρπητα ζωστήρα, τη γρίπη, την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά και άλλα νοσήματα.

Με βάση το όραμά μας να επηρεάσουμε θετικά την υγεία 2,5 δισ. ανθρώπων έως το τέλος του 2030, προτεραιότητα δίνουμε στην καινοτομία και την έρευνα για εμβόλια και ειδικά φάρμακα, θέτοντας στο επίκεντρο 4 βασικούς θεραπευτικούς τομείς: τα λοιμώδη νοσήματα, τον HIV, την ογκολογία και την ανοσολογία. Στο πλαίσιο αυτό, το τμήμα Ε&Α εστιάζει στην επιστήμη του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανθρώπινη γενετική και στις προηγμένες τεχνολογίες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της εταιρείας παγκοσμίως.

Δεδομένης της αναταραχής που επέβαλε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών και των προβλημάτων που αντιμετώπισε η φαρμακευτική αγορά τα χρόνια αυτά, πιστεύετε ότι η εταιρεία σας μπόρεσε να παραμείνει πιστή στην αναπτυξιακή της στρατηγική βασιζόμενη στην έρευνα;

Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία της Covid-19 αποτέλεσε αφορμή προκειμένου να αναθεωρήσουμε όλοι μας, το δεδομένο έως σήμερα αγαθό της υγείας. Ταυτοχρόνως, αποτέλεσε αφορμή να αποκτήσουμε πολύτιμη τεχνογνωσία, υποδομές και να υιοθετήσουμε μία κουλτούρα προσανατολισμένη στην πρόληψη. Ως εκ τούτου, η πανδημία ενίσχυσε τη σημασία της ανοσοποίησης των ενηλίκων, αναδεικνύοντας την ως προτεραιότητα δημόσιας υγείας, για την προστασία του πληθυσμού από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού και για την προώθηση μίας αποτελεσματικότερης υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικοοικονομικής ευημερίας.

Ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί από τα μεγαλύτερα ιατρικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα και τα οφέλη του έχουν αναγνωριστεί και τεκμηριωθεί ευρέως. Όπως κατέδειξε η πανδημία, οι μολυσματικές ασθένειες μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία και ποιότητα ζωής, καθώς και για την ανθεκτικότητα και λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την εθνική και παγκόσμια οικονομία. Παρά τις προκλήσεις των προηγούμενων ετών, η GSK παραμένει πιστή στην αναπτυξιακή της στρατηγική βασιζόμενη στην έρευνα και στην καινοτομία.

Γνωρίζοντας πως η ανοσοποίηση είναι το «κλειδί» για ένα πιο υγιές μέλλον, η εταιρεία παγκοσμίως διαθέτει 20 και πλέον εμβόλια, ενώ στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της, περιλαμβάνονται 68 και πλέον εμβόλια και φάρμακα, πολλά εκ των οποίων έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτες ή οι καλύτερες στην κατηγορία τους θεραπείες. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ του οργανισμού διπλασιάστηκε τα τελευταία 5 χρόνια και ήδη 23 πιθανά νέα εμβόλια και φάρμακα βρίσκονται στη φάση αυτή.

Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μόνο εντός του επόμενου έτους αναμένεται να λανσάρουμε στην Ελλάδα, 3 νέα ογκολογικά και αιματολογικά προϊόντα, ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε τη διάθεση ενός νέου εμβολίου για την ανοσοποίηση ενηλίκων, στην ελληνική αγορά.

Μπορεί η κλινική έρευνα να αποτελέσει βασικό μέσο επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως προστιθέμενη αξία για την πραγματική οικονομία της χώρας μας; Ποια η συμβολή της GSK προς την κατεύθυνση αυτή;

Παρά το γεγονός ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί στη χώρα μας είναι αρκετά περιορισμένοι, η διενέργεια κλινικών μελετών με προ-απαιτούμενο ένα σταθερό νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, εντός ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη, πρωτίστως σε κοινωνικό αλλά και επιστημονικό επίπεδο, τα οποία δύνανται να προσδώσουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ1, η έγκριση διενέργειας κάθε μελέτης δύναται να «εισάγει» κεφάλαια αξίας 250.000 ευρώ, τα οποία ακολούθως μπορούν να επενδυθούν αφενός στη βελτίωση των υφιστάμενων δομών υγείας και αφετέρου στη δημιουργία επιστημονικών και ερευνητικών θέσεων απασχόλησης, οι οποίες, δυνητικά θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ιδιαίτερα καταρτισμένου ερευνητικού δυναμικού.

Ταυτοχρόνως, η ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα και θεραπείες, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και κατά συνέπεια η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αποτελούν μόνο μερικά από τα οφέλη που μπορεί να παράγει η κλινική έρευνα και τα οποία συμβάλουν στην κοινωνική πρόοδο. Όσον αφορά την επιστημονική πρόοδο, οφέλη που ξεχωρίζουν, αποτελούν η προσθήκη νέων καινοτόμων θεραπειών στη φαρέτρα των επαγγελματιών υγείας και η αύξηση της εμπειρίας των Ελλήνων ερευνητών στη θεραπευτική αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.

Στη GSK Ελλάδος, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που πέτυχαμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς στη διεξαγωγή κλινικών μελετών, που πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι παγκόσμιες κλινικές μελέτες της GSK πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για τους Έλληνες ασθενείς, όσο και για την οικονομία της χώρας.

Χάρη στο διαρκώς αναπτυσσόμενο τμήμα κλινικών μελετών της GSK Ελλάδος, τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε επενδύσει 11,6 εκατ. ευρώ και πλέον διενεργούμε περισσότερες από 32 ενεργές κλινικές μελέτες στη χώρα μας, που διεξάγονται σε συνεργασία με περισσότερους από 102 ερευνητές και μέχρι στιγμής έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 576 ασθενείς, οι οποίοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες μας, από το πρώιμα στάδια ανάπτυξής τους.

Επιπροσθέτως, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που ανάμεσα σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η GSK, η Ελλάδα κατείχε τη 2η θέση στην πρόσληψη ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και την 3η θέση στην πρόσληψη ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα στις αντίστοιχες κλινικές μελέτες.

Μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για την έρευνα και ανάπτυξη αλλά και κόμβος διεξαγωγής διεθνών κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων;

Η Ελλάδα, υπό το πρίσμα της υψηλής κατάρτισης και τεχνογνωσίας που χαρακτηρίζει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας, όχι μόνο μπορεί, αλλά επιβάλλεται να αναδειχθεί σε κέντρο αριστείας διεξαγωγής ερευνητικών προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο διεξαγωγής διεθνών κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων, προϋποθέτει ένα σταθερό και κατά συνέπεια ευνοϊκό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, με οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα που θα υποστηρίζουν την αυξημένη ταχύτητα, το χαμηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα κατά την έναρξη, διεξαγωγή και ολοκλήρωση των κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Εστιάζοντας σταθερά στην έρευνα και στην καινοτομία, ως GSK Ελλάδος τα τελευταία 4 χρόνια οι επενδύσεις μας σε ανεξάρτητα προγράμματα και μελέτες Real-World Evidence στην Ελλάδα αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ.

Πέραν των κλινικών μελετών, υποστηρίζουμε ανεξάρτητα κλινικά προγράμματα που βασίζονται σε καινοτόμες ιδέες των Ελληνικών Κέντρων Αριστείας, μία επένδυση ύψους 19 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει 9 καινοτόμες ερευνητικές προτάσεις και μέχρι στιγμής έχουν ωφεληθεί 180 ασθενείς.

Επιπροσθέτως, υλοποιούμε σε συνεργασία με 46 ερευνητές, ένα εκτενές πρόγραμμα 16 μελετών Real-World Evidence, αξίας 19,4 εκατ. ευρώ, με περισσότερους από 713 ασθενείς, τα αποτελέσματα των οποίων μπορούν να ληφθούν υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας, τους επαγγελματίες του κλάδου που αναπτύσσουν κατευθυντήριες οδηγίες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, για την ενημέρωση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τέλος, ως εταιρεία επενδύουμε σταθερά στην ανάπτυξη ελληνικών φαρμακοοικονομικών δεδομένων. Μέσω της επένδυσης αυτής, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ειδικούς σε θέματα χάραξης πολιτικής υγείας, αναδεικνύουμε την αποτελεσματικότητα και τις κλίμακες οικονομίας που δημιουργούνται μέσω της διάθεσης των καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων μας στην ελληνική αγορά, υποστηρίζοντας έτσι τις αρχές να λάβουν καλά ενημερωμένες και αιτιολογημένες αποφάσεις.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.sfee.gr/klinikesmeletes/ (last access 11.09.2023)

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.