Covid-19: Ανησυχία εν όψει του χειμώνα – Αύξηση κρουσμάτων

0

«Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η τεχνική αρμόδια του ΠΟΥ για την Covid-19.

«Aνησυχητικές τάσεις» αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο παρατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και κάνει έκκληση να ενταθούν οι εμβολιασμοί και να παρακολουθείται η εξέλιξη του ιού.

Μολονότι τα δεδομένα για τη λοίμωξη είναι περιορισμένα, επειδή πολλές χώρες σταμάτησαν να τα επικοινωνούν, «παρατηρούμε πάντα ανησυχητικές τάσεις όσον αφορά την Covid-19 όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Οι θάνατοι αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη και οι νοσηλείες αυξάνονται σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε.

Ο Τέντρος σημείωσε όμως ότι μόνο 43 χώρες, από τις 194 που είναι μέλη του ΠΟΥ, ανέφεραν θανάτους και μόνο 20 έδωσαν στοιχεία στον οργανισμό για τις νοσηλείες.

«Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η τεχνική αρμόδια του ΠΟΥ για την Covid-19.

«Είναι ανησυχητικό επειδή σε ορισμένες χώρες σύντομα ο καιρός θα κρυώσει: οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο όλοι μαζί σε κλειστούς χώρους και οι ιοί που μεταδίδονται αερογενώς, όπως αυτός της Covid-19, επωφελούνται», εξήγησε.

Δεδομένου ότι ταυτόχρονα κυκλοφορούν επίσης οι ιοί της γρίπης και της βρογχιολίτιδας (SRV), η Βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να γίνονται διαγνωστικά τεστ και εμβολιασμοί.

Υποπαραλλαγές

Ο Τέντρος είπε ότι όσον αφορά την Covid-19, η υποπαραλλαγή EG-5 της Όμικρον παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Λίγα κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.2.86 έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες και ο ΠΟΥ παρακολουθεί την εξέλιξή της στενά για να αποτιμήσει τη μεταδοτικότητα της.

Σύμφωνα με την Βαν Κέρκοβ, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα προσφέρουν προστασία έναντι της ΒΑ.2.86.

Η βασική ανησυχία του ΠΟΥ αφορά τον ανεπαρκή αριθμό των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο και δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε τους πιο ευάλωτους να μην περιμένουν για να κάνουν την αναμνηστική δόση.

«Η αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων δείχνει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε εργαλεία για να την καταπολεμήσουμε» κατέληξε.

Πίεση ΠΟΥ στην Κίνα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε το Πεκίνο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση της Covid-19 και είναι έτοιμος να στείλει μια δεύτερη ομάδα για να ερευνήσει το θέμα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

«Πιέζουμε την Κίνα για να δώσει πλήρη πρόσβαση και ζητούμε από τις χώρες να θέσουν το θέμα στη διάρκεια των διμερών συναντήσεών τους –να καλέσουν το Πεκίνο να συνεργαστεί», δήλωσε στην εφημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έκανε τα σχόλια αυτά την ώρα που υγειονομικές αρχές και φαρμακευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν μπει σε μια κούρσα για να επικαιροποιήσουν τα εμβόλια ώστε να καταπολεμούν νεότερες αναδυόμενες παραλλαγές του κορωνοϊού. Ο κ. Γκεμπρεγέσους ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στην Κίνα για να μοιραστεί τις πληροφορίες της για την προέλευση της Covid-19, λέγοντας ότι, μέχρι να συμβεί αυτό, όλα τα σενάρια εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι.

Ο ιός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο 2019 στην κινεζική πόλη Γουχάν. Πολλοί υποπτεύονται ότι διαδόθηκε σε μια αγορά ζωντανών ζώων, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο στοιχίζοντας ήδη τη ζωή σε σχεδόν 7 εκατ. ανθρώπους.

Πόσιμα» εμβόλια

Ερευνητές που μελετούν τον SARS-CoV-2 αναπτύσσουν νέες μεθόδους από του στόματος χορήγησης εμβολίων εναντίον του, γεγονός που μεταφράζεται σε πιο εύκολα στη χορήγηση εμβόλια αλλά και πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Biology Methods & Protocols».

Ο καλύτερος τρόπος εξουδετέρωσης των ιών είναι προτού εισέλθουν στα ανθρώπινα κύτταρα, ενόσω ακόμη βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια των επιθηλιακών κυττάρων τα οποία «ντύνουν» τους πνεύμονες, τη μύτη και το στόμα και παράγουν βλέννα.

Μια συγκεκριμένη κατηγορία αντισωμάτων που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες Α δρουν στη βλέννα και μπορούν να εξουδετερώσουν τους ιούς. Ωστόσο, η παραγωγή ειδικών ανοσοσφαιρινών για έναν συγκεκριμένο ιό χρειάζεται προηγουμένως να επαχθεί μέσω εμβολιασμού.

Και ένα εμβόλιο το οποίο θα οδηγεί σε ταχεία παραγωγή ανοσοσφαιρινών είναι επόμενο ότι θα είναι αποτελεσματικότερο στην πρόληψη της εκάστοτε λοίμωξης.

Χορήγηση μέσω εναλλακτικών οδών

Καθώς ο κορωνοϊός, όπως και ο ιός της γρίπης, μολύνει τα κύτταρα των βρόγχων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να προκαλείται η παραγωγή ανοσοσφαιρινών Α στη βλέννα αντί για το αίμα. Πρόσφατα ερευνητές ανέπτυξαν εμβόλια που χορηγούνται μέσω εναλλακτικών οδών, όπως η μύτη ή το στόμα.

Αυτού του είδους τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά στην παραγωγή ανοσοσφαιρινών Α σε σύγκριση με τα συμβατικά εμβόλια που χορηγούνται υποδόρια. Παρότι ρινικά εμβόλια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη, έχει φανεί ότι μπορεί να συνδέονται με παρενέργειες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ή στους πνεύμονες.

Ταχεία δράση

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής, NPO Primate Agora στην Ιαπωνία δοκίμασαν σε μαϊμούδες ένα νέο εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2 το οποίο είναι σχεδιασμένο να επάγει την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Α μετά από χορήγηση στο στόμα (συγκεκριμένα κάτω από τη γλώσσα).

Όπως προέκυψε, η μέθοδος αυτή ήταν αποτελεσματική –τα πειραματόζωα παρήγαγαν τα απαραίτητα αντισώματα χωρίς να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα νέα ευρήματα μαρτυρούν –παρότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες– ότι πιθανότατα σύντομα θα μπορούν να είναι διαθέσιμα για τους ανθρώπους από του στόματος εμβόλια για τον κορωνοϊό, τα οποία θα είναι πιο…. δημοφιλή αλλά και πιο αποτελεσματικά ενάντια στην Covid-19.

 

 

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.