Επιστημονικά κείμενα που γράφονται με ChatGPT αναγνωρίζονται με ακρίβεια

0

Ένα εργαλείο ανέπτυξαν οι ερευνητές για να αναγνωρίζεται με ακρίβεια, άνω του 99% των ακαδημαϊκών επιστημονικών κειμένων που γράφονται με τεχνητή νοημοσύνη, όπως τονίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell Reports Physical Science».

Παρόλο που πολλοί ανιχνευτές κειμένου τεχνητής νοημοσύνης είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο και έχουν αρκετά καλές επιδόσεις, δεν έχουν κατασκευαστεί εργαλεία ειδικά για ακαδημαϊκή συγγραφή. Για να καλύψει το κενό, η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα είχε ως στόχο να κατασκευάσει ένα εργαλείο με καλύτερες επιδόσεις, ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε έναν τύπο άρθρων που ονομάζονται Perspectives, τα οποία περιέχουν μια επισκόπηση συγκεκριμένων ερευνητικών θεμάτων που γράφονται από επιστήμονες. Η ομάδα επέλεξε 64 τέτοια άρθρα και δημιούργησε 128 άρθρα με το ChatGPT για τις ίδιες θεματικές.

Όταν συνέκριναν τα άρθρα, οι ερευνητές βρήκαν έναν δείκτη για τα άρθρα που γράφονται με τεχνητή νοημοσύνη: την προβλεψιμότητα.

Σε αντίθεση με την τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι έχουν πιο πολύπλοκες δομές παραγράφων, που ποικίλλουν ως προς τον αριθμό των προτάσεων και το σύνολο των λέξεων ανά παράγραφο, καθώς και ως προς το μήκος των προτάσεων.

Οι προτιμήσεις στα σημεία στίξης και στο λεξιλόγιο είναι επίσης ενδεικτικές. Η ομάδα συγκέντρωσε 20 χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέχει το εργαλείο.

Όταν δοκιμάστηκε, το εργαλείο πέτυχε ποσοστό ακρίβειας 100% στο να ξεχωρίζει τα άρθρα που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, σε σχέση με αυτά που γράφονται από ανθρώπους. Για τον εντοπισμό μεμονωμένων παραγράφων μέσα στο άρθρο, το μοντέλο είχε ποσοστό ακρίβειας 92%.

Σε επόμενη φάση, η ερευνητική ομάδα θέλει να δοκιμάσει το εργαλείο σε πιο εκτεταμένα σύνολα δεδομένων και σε διαφορετικούς τύπους ακαδημαϊκής επιστημονικής γραφής.

Ωστόσο, το εργαλείο δεν σχεδιάστηκε για να πιάνει τις εκθέσεις των φοιτητών που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά, όπως σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, Χέδερ Ντεζάιρ, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να αντιγράψουν τις μεθόδους αυτές για να δημιουργήσουν μοντέλα για τους δικούς τους ερευνητικούς σκοπούς.

Επαφή με τον γιατρό

Την ίδια στιγμή, μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Internal Medicine δείχνει ότι οι γιατροί που συνεργάζονται με τεχνολογίες, όπως το ChatGPT, μπορούν να φέρουν επανάσταση στην Ιατρική.

Η μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Qualcomm του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο συνέκρινε γραπτές απαντήσεις από γιατρούς και απαντήσεις από το ChatGPT σε πραγματικές ερωτήσεις υγείας που τέθηκαν στο φόρουμ AskDocs της ιστοσελίδας Reddit. Μια ομάδα πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας προτίμησε τις απαντήσεις του ChatGPT στο 79% των περιπτώσεων αξιολογώντας τις με βάση την ποιότητα των πληροφοριών και την ενσυναίσθηση.

Οι απαντήσεις καλής ή πολύ καλής ποιότητας ήταν 3,6 φορές υψηλότερες για το ChatGPT από ό,τι για τους γιατρούς και οι απαντήσεις με ενσυναίσθηση ήταν 9,8 φορές υψηλότερες για το ChatGPT από ό,τι για τους γιατρούς.

«Οι ευκαιρίες για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης με την τεχνητή νοημοσύνη είναι τεράστιες», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Τζον Άγιερς, αναπληρωτής επικεφαλής Καινοτομίας στο Τμήμα Μολυσματικών Ασθενειών και Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Ο ίδιος προσθέτει ότι «η περίθαλψη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι το μέλλον της Ιατρικής».

«Αν και η μελέτη έφερε το ChatGPT αντιμέτωπο με τους γιατρούς, η τελική λύση δεν είναι να πετάξουμε τον γιατρό έξω», λέει χαρακτηριστικά ο Άνταμ Πόλιακ, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Κολέγιο του Μπριν Μαρ στην Πενσυλβάνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αντίθετα, ένας γιατρός που αξιοποιεί το ChatGPT είναι η απάντηση για καλύτερη φροντίδα με ενσυναίσθηση».

Ο Έρικ Λέας, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης της Ανθρώπινης Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, περιγράφει ότι «η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε την υιοθέτηση της εικονικής υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ αυτό διευκόλυνε την πρόσβαση στην περίθαλψη για τους ασθενείς, οι γιατροί επιβαρύνονται από έναν καταιγισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων ασθενών που ζητούν ιατρικές συμβουλές, τα οποία έχουν συμβάλει σε επίπεδα ρεκόρ ιατρικής εξουθένωσης».

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να εκπαιδεύσουμε τους γιατρούς στην επικοινωνία με επίκεντρο τον ασθενή, να εξαλείψουμε τις ανισότητες στην υγεία που υφίστανται οι μειονοτικοί πληθυσμοί, οι οποίοι συχνά αναζητούν υγειονομική περίθαλψη μέσω μηνυμάτων, να δημιουργήσουμε νέα συστήματα ιατρικής ασφάλειας και να βοηθήσουμε τους γιατρούς παρέχοντας ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη περίθαλψη», συμπληρώνει ο Μαρκ Ντρέντζε, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.